Vučević: Nemoguće u Srbiji objasniti da je Nemačka sponzor Rezolucije o Srebrenici


Vesti

Politika

Vučević: Nemoguće u Srbiji objasniti da je Nemačka sponzor Rezolucije o Srebrenici

– Skandalozno je sve ono što se dešava oko Rezolucije o Srebrenici. Od činjenice je da sama BiH nije u okviru svojih institucija usvojila taj predlog rezolucije nego je to jednostrani akt jednog ambasadora, da ne kažem jedne etničke grupe. To nije samo pitanje forme nego suštine jedne države koja je nastala nakon teškog građanskog rata – kazao je Miloš Vučević, premijer Srbije.

Foto: TV Prva / screenshot

Miloš Vučević kaže da je skandalozno sve što se dešava oko Rezolucije o Srebrenici

Kako kaže, ovde je preskočeno sve od institucija BiH, i Predsedništvo, i Savet ministara i entiteti…

Blic preporučuje

Jedan ambasador koji dolazi iz bošnjačke zajednice pušta taj predlog rezolucije. Naravno, ne radi od sam nego uz pomoć zapadnih zemalja – naveo je Vučević u intervjuu na TV Prva.

„Umesto da pričamo o budućnosti, mi se vraćamo u prošlost“

Premijer je dodao da „umesto da pričamo o budućnosti, kako da unapredimo puteve, saobraćaj, kako da vratimo Srbe, Hrvate i Bosance mi se vraćamo u prošlost“.

– Nemate odgovor na to. Nek se niko ne ljuti iz Nemačke koja je najveći naš ekonomski partner. Nemoguće je bilo kome u Srbiji objasniti da je Nemačka sponzor Rezolucije o Srebrenici jer je ta država počinila najstravičnije zločine na ovoj teritoriji u dva svetska rata. To niko ne može da doživi kao racionalni politički gest. Da Nemačka i Ruanda budu predlagači je nonsens – poručio je Vučević.

Premijer se osvrnuo i na zločin u Srebrenici.

Foto: TV Prva / screenshot

Vučević smatra da region treba da se bavi budućnošću, a ne prošlošću

Vidite da najveći eksperti po pitanju genocida kažu da to nije slučaj u Srebrenici. Genocid ima tačnu definiciju, a to nije Srebrenica. Svi Srbi moraju da razumeju da se tamo desio težak zločin, ali i Bošnjaci moraju da znaju šta je za nas Jasenovac, Prebilovci… – poručio je Vučević.

„Neko se igra vatrom na Zapadnom Balkanu“

Kako kaže, sledeći talas licemerja je kad kažu da se ne radi o generalnoj odgovornosti.

Čemu onda potreba? Individualna odgovornost se rešava pred sudovima, zato nije razumljivo čemu ovo ako nije politička kolektivna krivica. Iz nje dobijate da je sledeći korak ukidanje Republike Srpske, što je destrukcija BiH. Neko se igra vatrom na Zapadnom Balkanu i ono što je najavio Konaković, tražiće se ratna odšteta i revizija istorije. Velika opasnost se nadvila nad nama – upozorio je Vučević.

„Postoji šansa da će Grčka i Rumunija promeniti stav“

Kako je rekao, pritisci su ogromni kada je reč o Rezoluciji o Srebrenici.

– Postoji šansa da će Grčka i Rumunija promeniti svoj stav. Oni koji su inženjeri toga namerno odaberu države koje su bliske da bi vas ponizili – naveo je Vučević.

„Posle četvrtka idemo uzdignute glave“

Premijer je dodao, na nama je da posle četvrtka idemo uzdignute glave.

– Mi moramo na ovim iskušenjima pokažemo političku zrelost i da im pokažemo da imamo i dalje energije da se borimo za istinu i pravdu. Da im pokažemo ko smo i šta smo, da sa puno snage i vere krenemo dalje. Da svi dobijemo novi podstrek, a ne da nas obeshrabre. Srbija neće moći da bude nema prema sudbini Republike Srpske kada budu tražili reviziju Dejtonskog sporazuma – poručio je Vučević.

Premijer je naglasio da „Aleksandra Vučića u kanonadama bombarduju Sarajevo i Priština kako je on remetilački faktor“.

Mi nismo rekli da ćemo glasati da se rasturi BiH. Mi nikada nismo osporili crnogorsku državnost, a mnogi od njih su nama osporili rekavši da Kosovo nije deo Srbije i da hoće da nas proglase genocidnim – zaključio je Vučević.



Izvor

Related posts

Četnici i partizani i dalje dele narod u Srbiji: „Rehabilitacija ne znači da neko nije ratni zločinac“

Aljbin se vodi načelima fašističke propagande

Fon der Lajen sa liderima Zapadnog Balkana: Radimo na približavanju ekonomija