Vučević o stavu Vlade Srbije o projektu Jadar: Nećemo donositi odluke bez dogovora sa predsednikom


Vesti

Politika

Vučević o stavu Vlade Srbije o projektu Jadar: Nećemo donositi odluke bez dogovora sa predsednikom

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da po pitanju projekta Jadar ima različitih stavova, ali da je to pitanje otvorena tema o kojoj će se razgovarati narednih dana, nedelja, meseci i godina.

Foto: Sava Radovanović / Tanjug

Miloš Vučević

Kazao je da se u vlasti čuju različiti stavovi po pitanju Jadra.

Blic preporučuje


Po pitanju Rio Tinta Vučić ostao potpuno sam: Čeka sukob s Vladom Srbije oko projekta Jadar

Nema podele između kabineta predsednika i Vlade i različitih stavova, a da li svi podržavaju siguran sam da ne, ali je stav vlade da o tome razgovaramo. Mi smo pre svega prijatelji, delimo iste vrednosti, imamo iste političke ciljeve. Čuju se različiti stavovi po pitanju Jadra, ali nećemo ništa preko noći donositi. Ove odluke zahtevaju racionalan pristup. Ništa nećemo doneti bez razgovora sa predsednikom. Donećemo odluku koja je isključivo u interesu Srbije, ali ništa neće biti doneto preko noći – rekao je Vučević.

On je istakao da je „projekat Jadar šansa za Srbiju, da moramo da idemo na konsolidaciju naše države“. Prema njegovim rečima, o tome će se razgovarati ne samo međusobno nego i sa narodom u tom delu Srbije, a na pitanje da li će ti razgovori početi danas Vučević je rekao da ćemo videti i da on ne želi da bude PR.

– Razumem da neko u Loznici ima sumnju, ali kako može da sumnja u politiku koja je dve kompanije dovela u taj kraj, koja dovodi brzu saobraćajnicu između Loznice i Šapca, ko je izgradio stadion – rekao je Vučević i dodao da mnogi iznose gomilu neistina.

„Mora da se čuje struka“

Ponovio je da su sve to teme o kojima mora da se priča, da mora da se čuje struka, ali i vodi računa o zdravlju građana, životnoj sredini i tek onda ekonomskim interesima.

Dodaje i da projekat ne može da bude započet preko noći, a da je vlada trenutno izložena „kanonadi gluposti i optužbi“.

Imate ljude koji tvrde da će se rađati deca sa dve glave, zamislite taj um koji razmišlja da će po svaku cenu nešto da izgura na štetu svih, pa i sopstvene porodice i naroda. Ovo je naša zemlja, naša voda, vazduh, ravnice, ali naše je i rudno bogatstvo koje imamo. Mi nemamo kapacitete da to radimo. Bor je bio uništen, ali sada ga vode Kinezi koji su došli sa znanjem i kapacitetima. Ovo pred nama je pitanje za odgovoran i racionalan pristup. To moramo u narednih 12, 24, 36 meseci da postignemo – rekao je premijer.

Ocenio je i da, kada vidi tekstove medija u regionu, zna da se različiti interesi prelamaju oko ovog pitanja, a da sve vreme dok se to dešava imamo situaciju na KiM, pritisak na RS, mnogo otvorenih pitanja koja neko koristi da oteža položaj Srbije.

O otvaranju most na Ibru

Oko otvaranja mosta na Ibru premijer kaže da moraju prevladati racionalnost i prisebnost i da prosto ne može da prihvati da međunarodna zajednica nema alate da zaustave premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija u njegovim namjerama.

On je naveo da je zadovoljan dosadašnjim reakcijama međunarodne zajednice, odnosno Kfora, te da su ih predstavnici Vojske Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju upoznali o pokušajima destabilizacije.

Foto: Sava Radovanović / Tanjug

Most na Ibru

Vučević je naglasio da su Srbi na Kosmetu pod neprestanim pritiskom i da se svakodnevno hapse ljudi za optužbe od pre 25, 26 godina.

Prema njegovim rečima, Priština sve to uvija u oblandu vladavine prava, a stalno podriva sve srpsko na Kosmetu.

Bojim se da će sledeće biti da udari na naš obrazovni sistem. Na zdravstvo je već udario – rekao je Vučević.

(Tanjug)



Izvor

Related posts

Hrvatski pisac Ante Tomić stao u zaštitu Sergeja Trifunovića: Osećam se besno i osramoćeno

„VREME U AVIONU ISKORISTIĆU ZA PRIPREMU GOVORA U GENERALNOJ SKUPŠTINI UN“ Vučić krenuo za NJujork

U Velikoj Britaniji uskoro počinje da radi prvi rudnik litijuma