Vučević: Otvaranje mosta na Ibru direktno poništava sve razgovore i dogovore


Vesti

Politika

Vučević: Otvaranje mosta na Ibru direktno poništava sve razgovore i dogovore

Premijer Miloš Vučević izjavio je danas da bi otvaranje mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici predstavljao opasan potez koji bi ugrozio opstanak Srba na KiM.

Foto: Jadranka Ilić / Tanjug

Miloš Vučević

Na pitanje da li očekuje da će Evropska unija povući neke konkretne korake, imajući u vidu izjavu Miroslava Lajčaka da je nametanje odluke o otvaranju mosta na Ibru bilo protiv volje građana i da to ne doprinosi normalizaciji odnosa, kao i da će se o tome razgovarati na sledećem sastanku u Briselu, Vučević je odgovorio: „Pratićemo“.

Blic preporučuje

Ono što je najvažnije je da KFOR pre svega ne dozvoli otvaranje mosta između severne i južne Mitrovice, jer ja se najviše oslanjam na njih što se tiče ovog pitanja. Otvaranje mosta će biti cunami za opstanak Srba u Mitrovici. Zato to Aljbin Kuri i radi – rekao je Vučević novinarima u Nišu.

„Stekao sam utisak da KFOR neće popustiti“

Premijer je naveo da bi otvaranje mosta bila „katastrofa“ i da direktno poništava sve razgovore, sve dogovore, obesmišljava proces dijaloga, iako Srbija ostaje posvećena procesu dijaloga, jer je to njen interes, ali direktno ugrožava bezbednost i opstanak Srba u kosovskoj Mitrovici, odnosno u severnoj Mitrovici.

Foto: Ustupljene fotografije

Vučević kaže da je stekao utisak da KFOR neće popustiti u vezi sa otvaranjem mosta na Ibru

Apelujem još jednom, pre svega na zemlje Kvinte, da to ne dozvole, da se niko ne igra sa time, a KFOR da radi ono što mu je misija. Stekao sam utisak na osnovu onoga što je izjavio komandant KFOR-a, da neće biti popustljivi i da neće dozvoliti. Da li će se nešto promeniti u narednim danima, ne mogu da vam kažem, nadam se da neće doći do tog, po meni veoma opasnog poteza, koji ne donosi mir i ne donosi bolje odnose između Srba i Albanaca, nego samo ugrožava opstanak ionako veoma ugroženih Srba na KiM – istakao je Vučević.

„Kurti počeo predizbornu kampanju“

Vučević je ocenio da je Kurti počeo svoju predizbornu kampanju i pošto, kako je rekao, ne može da priča o ekonomiji, o naučno-tehnološkim parkovima, o investicijama, o veštačkoj inteligenciji, o institutima, o rekonstrukciji sportskih centara ili izgradnji porodilišta, onda priča kako će da protera Srbe.

Foto: Visar Kryeziu / Tanjug/AP

Aljbin Kurti je počeo svoju predizbornu kampanju, smatra Vučević

I to je mu je čitava politička agenda. On živi za to. On je hapšen zbog toga. Nažalost, neka neodgovorna srpska vlast ga je pustila. Pušten je od onih koji nam danas drže tobože patriotske pridike. Da se podsetimo da je Aljbin Kurti bio procesuiran od strane državnih organa Srbije. I sve ono što je mislio pre 20 i 25 godina danas sprovodi – rekao je Vučević.

„Ne razumem one koji kritikuju, a nisu se odazvali razgovoru u Malom Zvorniku“

Premijer je prokomentarisao i odlazak predsednika u Mali Zvornik gde je razgovarao sa građanima o projektu „Jadar“ i ocenio da je „upravo to ono što su želeli, da se otvori dijalog i da se razgovara otvoreno i javno“, ali je rekao i da „ne razume one koji nisu hteli da se odazovu pozivu, a puni su kritika“.

Foto: Tanjug / screenshot

Vučić je juče više od četiri sata pričao sa meštanima Malog Zvornika i okoline

Vučević je dodao da je njegov utisak da je to bio „jedan dugotrajan i nelak razgovor“.

Četiri sata da vam požele sve najbolje, pa nije lako, a ne da vas pitaju za različite probleme, jer je pored litijuma, odnosno projekta Jadar bilo i pitanja koja nisu objektivno za predsednika. To treba se rešava na lokalnom nivou ili ministarskom nivou, ali predsednik je prihvatio i razgovarao o različitim temama – rekao je Vučićević.

„Nastavićemo sa razgovorima“

On je naveo da se čuo sa Vučićem posle tog razgovora i primetio da je predsednik i dalje imao i snagu i energiju i da nije bio iscrpljen.

Nastavićemo (sa razgovorima). Mi smo predsedniku rekli da vlada stoji na raspolaganju. Ministar (Darko) Glišić ide u Mali Zvornik za koji dan da priča oko investicionih ciklusa. Stavili smo se na raspolaganje i napravićemo jasan plan kako će se obilaziti – rekao je Vučević.

Ocenio je da je posao koji je juče radio predsednik Vučić bio veoma težak i podsetio da je ranije već razgovarao i sa meštanima Gornjih Nedeljica, Niša, Priboja…

(Tanjug)



Izvor

Related posts

Dodik: Obaveštajno bezbednosna agencija u BiH planirala atentat na mene i Vučića

Nevena Đurić demontirala opoziciju (FOTO)

Arno Gujon prokomentarisao pisanje londonskog sajta „Nju Arab“