Vučić danas sa predsednikom Egipta, najavljeno potpisivanje niza sporazuma o saradnji


Vesti

Politika

Vučić danas sa predsednikom Egipta, najavljeno potpisivanje niza sporazuma o saradnji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas, prvog dana zvanične posete Egiptu, sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom al Sisijem.

Foto: Jadranka Ilić / Tanjug

.

Predsednik Vučić, koji je sinoć doputovao u posetu Egiptu, prvo će posetiti Memorijalni kompleks neznanom junaku i položiti venac na grob Neznanom junaku, a obići će i spomen-grobnicu predsednika Egipta Anvara Sadata i položiti venac na grob.

Blic preporučuje

Nakon toga, uslediće zvanični susret sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom al Sisijem u Predsedničkoj palati.

Po dolasku u Kairo, predsednik Vučić je razgovarao sa ministrom za investicije i spoljnu trgovinu Arapske Republike Egipat Al Hatibom i istakao da je poseta Egiptu “velika i važna“.

Radujem se susretu i razgovoru sa predsednikom i velikim prijateljem predsednikom Abdelom Fatahom Al Sisijem, prilici da ponovo razmenimo mišljenja o jačanju bilateralnih i ekonomskih odnosa Srbije i Egipta, ali i da konkretizujemo ranije dogovore – naveo je Vučić.

Plan posete

Nakon susreta dvojice predsednika, biće održan i plenarni sastanak dve delegacije prevođene predsednikom Vučićem i predsednikom Egipta.

U delegaciji sa predsednikom Vučićem su i ministri u Vladi Srbije Tomislav Momirović, Zlatibor Lončar, Dejan Ristić, Aleksandar Martinović i Jelena Begović.

U delegaciji su i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević i v.d. direktora Uprave carine Branko Radujko.

Po završetku plenarnog sastanka dve delegacije, u prisustvu dvojice predsednika, biće potpisan niz bilateralnih sporazuma i memoranduma u različitim oblastima – na polju investicija, trgovine, obrazovanja, visokog obrazovanja, rada, kulture.

Sporazum o slobodnoj trgovini

Među najvažnijim sporazumima je Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Egipta, koji će nakon ratifikacije obuhvatati 16.000 proizvoda koji će se uvoziti i izvoziti između dve zemlje bez carina.

Biće održana i zajednička konferencija za medije dvojice predsednika, nakon čega će predsednik Vučić prisustvovati svečanom ručku koji će u njegovu čast u Predsedničkoj palati prirediti predsednik Egipta Al Sisi.

Kasnije tokom dana predsednik Vučić razgovaraće i sa predsednikom Arapske lige Ahmedom Abul Geitom, a na kraju dana posetiće i kompleks piramida u Gizi.

Ovo je prva poseta predsednika Srbije Egiptu posle skoro 15 godina.

Prethodno je u julu 2022.godine u zvaničnoj poseti Srbiji boravio predsednik Egipta Al Sisi, što je bila prva poseta šefa egipatske države u poslednje tri i po decenije nasoj zemlji.

Tom prilikom potpisano je 13 sporazuma, uključujući i Deklaraciju o strateškom partnerstvu.

Vučić i Al Sisi su tada tu posetu nazvali istorijskom i najavili ubrzan razvoj saradnje dve zemlje na svim nivoima.

Tokom drugog dana posete, u nedelju, predsednik Vučić sastaće se sa poglavarom Koptske pravoslavne crkve i patrijarhom Aleksandrijskim Tavadrosom II, a imaće i odvojene susrete sa predsednikom Parlamenta Arapske Republike Egipat Hanafijem Ali Gebelijem, kao i predsednikom Vlade Arapske Republike Egipat Mostafom Madbulijem, nakon čega će se obratiti na Egipatsko-srpskom poslovnom forumu, koji će okupiti veliki broj srpskih i egipatskih privrednika.

(Tanjug)



Izvor

Related posts

Uspesi vojske su najvidljiviji, vojske koju je on uništavao za tuđe interese

Zašto nema reči osuda kada Jezdiću ne daju na KiM, kada Trifunovića hapse zbog „prejakih“ reči…

Četnici i partizani i dalje dele narod u Srbiji: „Rehabilitacija ne znači da neko nije ratni zločinac“