Vučić: Evropi je preko potreban mir


Vesti

Politika

Vučić: Evropi je preko potreban mir

Sastao se sa podsekretarom SAD Hozeom Fernandezom kako bi razgovarali o strateškom partnerstvu u oblasti energetike

Fernandez ističe da će potpisivanje sporazuma podići srpsko-američku saradnju na viši nivo

– Evropi je mir preko potreban. Nervozan sam i tresem se od straha hoćemo li mi u miru koji imamo uspeti da završimo sve obaveze do decembra 2026. kada predajemo ključ za EXPO, jer se plašim nekog dodatnog ludila, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Foto: Jadranka Ilić / Tanjug

Aleksandar Vučić

Danas se sastao sa podsekretarom SAD za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hozeom Fernandezom.

Blic preporučuje


Vučić se sastao sa američkim podsekretarom Fernandezom


Fernandez: Dobijanje investicionog rejtinga velika i važna stvar za Srbiju

– A to dodatno ludilo neće nas da zaobiđe. Desilo se negde, OK nije samo sa fizički sačuvate glave, što hoćemo, već je pitanje kako će sve to da se odnosi i utiče na našu ekonomiju. – rekao je Vučić.

Fernandez je odgovarajući na novinarsko pitanje kako vidi dobijanje investicionog kreditnog rejtinga za Srbiju, rekao da je dobijanje ove ocene važno iz više razloga.

– Jedan je taj što investitori po nekim propisima neće da ulažu u zemlje koje nemaju takvu karakteristiku, kao što su penzijski fondovi. Dobijanje investicionog rejtinga takođe smanjuje kamatne stope jer se smanjuje rizik od ulaganja – naveo je on.

Ocenio je da je na dobijanje ovog kreditnog rejtinga presudno uticalo ono što je uradila Vlada Srbije i mere koje je donela, a što je stvorilo veće poverenje investitora.

– Izazov je sada da se nastavi investiciona klima i unapređuje i da se održavaju ekonomski odnosi sa partnerima širom sveta. To je deo razloga zbog čega sam ja ovde i nadam se da Amerika može da igra malu ulogu u tome i unapređenju ekonomije ovde – rekao je on.

Sastanku, pored Vučića, prisustvovali su i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, kao i generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić.

Srbija i SAD su u septembru ove godine u Vašingtonu potpisale Sporazum o strateškom partnerstvu u oblasti energetike.

Dokument, koji su potpisali ministar spoljnih poslova Marko Đurić i američki podsekretar Fernandez omogućiće nove investicije u oblasti energetike, čiji je cilj jačanje energetske sigurnosti i održive tranzicije ka čistim izvorima energije. Fernandez je tom prilikom izjavio da će potpisivanje sporazuma srpsko-američku saradnju podići na viši nivo.



Izvor

Related posts

(Uživo) Sednica o litijumu, četvrti dan: Polemika Đilasa i Jovanova zbog Vučića

Aleksandar Đurđev je potrčko stranih interesa i jeftini skutonoša

Brnabić: Verovatno danas završavamo o litijumu i prelazimo na važan set zakona