Vučić i Kurti u Briselu: O čemu će razgovarati?


Vesti

Politika

Vučić i Kurti u Briselu: O čemu će razgovarati?

Predsednik Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti sastaće se danas u Briselu deveti put u tri godine odnosno poslednji put za vreme mandata Đuzepa Borelja kao šefa diplomatije EU. Analitičari ocenjuju da upravo Borelj želi u pozitivnom tonu da „završi svoju misiju“ dok Beograd i Priština „hoće da pokažu konstruktivan pristup“ dan uoči Samita EU o strateškoj agendi i razvojnom planu koji treba da donese Zapadnom Balkanu šest milijardi evra.

Foto: European Union / Ringier

Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti se sastaju deveti put u poslednje tri godine

Borelj će biti domaćin sastanka kome će prisustvovati i Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine. Lajčak će imati odvojene razgovore sa Vučićem i Kurtijem do 15 sati nakon čega će, prema najavama, uslediti trilateralni sastanak.

Blic preporučuje

Evropska služba za spoljne poslove najavila je pet tema na sastanku:

  • razmotriće se šta je do sada postignuto u dijalogu pod vođstvom Borelja
  • fokus će biti na putu za napredak u dijalogu Beograda i Prištine
  • razgovaraće se o svim hitnim pitanjima u okviru dijalogu
  • evropski put biće u potpunosti vezan za napredak u dijalogu
  • glavni prioritet je da se počne sa primenom Ohridskog sporazuma

Poslednji sastanak bio 14. septembra

Vučić i Kurti poslednji put su se sastali 14. septembra prošle godine nakon čega je došlo do eskalacije situacije na Kosovu i Metohiji, pre svega zbog jednostranih poteza Prištine što je gotovo zamrzlo razgovore Beograda i Prištine.

Diplomata Zoran Milivojević ističe za „Blic“ tri razloga zbog čega se Vučić i Kurti sastaju posle devet meseci:

  • oproštajni sastanak Borelja kao šefa diplomatije EU
  • u četvrtak i petak se održava Samit EU na kome će se, između ostalog, doneti odluka o proširenju EU i o Planu rasta za Zapadni Balkan
  • Beograd i Priština žele da pokažu konstruktivan pristup dijalogu kako bi učestvovali u Planu rasta za Zapadni Balkan kojim je predviđeno dve milijarde evra bespovratnih sredstava za region i četiri milijarde evra kroz kredite

„Borelj želi da završi mandat u pozitivnom tonu“

Milivojević kaže da Borelj želi da završi mandat u „pozitivnom tonu“.

Foto: Jean-Francois Badias / Tanjug/AP

Borelj želi da završi mandat u pozitivnom tonu, smatra Milivojević

Borelj podnosi izveštaj Briselu o dijalogu na osnovu kojeg se odlučuje o konkretnim elementima pristupnih pregovora EU. Zbog toga Borelj na kraju mandata želi da ukine sankcije Prištini i nastavi dijalog kako bi koliko-toliko pozitivno završio mandat. Nakon evropskih izbora predstoje kadrovske promene u Briselu. Lajčak ostaje na funkciji do januara da premosti te promene i održi kontinuitet odnosno potvrdi da se dijalog Beograda i Prištine nastavlja i ostaje prioritet – objašnjava Milivojević.

„Vučić će ukazati da nema napretka dijaloga zbog Prištine“

Naš sagovornik smatra da Vučić dolaskom u Brisel želi još jednom da pokaže da Beograd ima konstruktivan pristup dijalogu.

Zoran Milivojević najavljuje da će Vučić pokušati da pokaže kako Beograd ima konstruktivan pristup dijalogu

Vučić će još jednom ukazati da napretka u dijalogu nema zbog Prištine koja još nije formirala Zajednicu srpskih opština, a sve vreme sprovodi represiju nad Srbima na KiM, ukida dinar i slično. Vučić će ponoviti da je Beograd za diplomatsko rešenje, ali da prvo mora da se ispoštuje Briselski sporazum iz 2013. godine – navodi Milivojević.

Još će se čekati na konkretne korake Prištine ka formiranju ZSO?

S druge strane, i Kurti želi da pokaže aktivan odnos prema dijalogu.

Verovatno će okriviti Beograd da ne poštuje Ohridski sporazum. Interes Prištine je da joj Brisel ukine sankcije što se poklapa i sa interesom Zapada – ocenjuje Milivojević.

Foto: Youtube Kosovo online / youtube

Teško je očekivati da će Priština uskoro preduzeti konkretne korake ka formiranju ZSO

Iskusni diplomata ne očekuje uskoro konkretne korake Prištine ka formiranju ZSO.

Priština neće menjati svoju platformu pogotovo ne uoči izbora na Kosovu. A Briselu je najbitnije da se dijalog Beograda i Prištine nastavi bez prekida uz obavezu obe strane da poštuju sporazume – zaključuje Milivojević.

Prištinski analitičar iznenađen potezom Kurtija

S druge strane, Dardan Gaši, prištinski analitičar, iznenađen je novim sastankom Kurtija i Vučića jer, kako kaže, kosovski premijer „stalno izjavljuje da je sa Srbijom skoro u ratnom stanju“.

Ne vidim izglede za sastanak koji se dešava u izbornoj fazi, uprkos činjenici da je propala Kurtijeva ideja da raspusti skupštinu pre letnjeg raspusta, jer smo posle septembra u izbornoj fazi – kaže Gaši.

Prištinski analitičar uveren je da će na ovom sastanku biti reči o ZSO.

– Što se tiče izjava vlasti da se neće pričati o ZSO, nije tačno, jer je jedini razlog zbog kojeg se ovi sastanci održavaju ZSO – tvrdi Gaši.



Izvor

Related posts

Premijer Vučević odgovorio na Ponošev napad na predsednika Vučića (FOTO)

Srbija posvećena održanju mira i bezbednosti, počinje Samit o budućnosti u Njujorku

Ministar Gašić na obeležavanju 108. godišnjice od Bitke na Kajmakčalanu (FOTO)