Vučić iz Njujorka: Nisu svi radosni, ali niko nije mogao da mi kaže da nisam govorio istinu


Vesti

Politika

Vučić iz Njujorka: Nisu svi radosni, ali niko nije mogao da mi kaže da nisam govorio istinu

  • Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, održao je sastanke sa afričkim predsednicima i zahvalio Kini na podršci
  • Razgovarao je sa predsednikom Irana o problemima na Bliskom istoku i podršci teritorijalnom integritetu Srbije

– Imao sam mnogo važnih sastanaka, sa više afričkih predsednika, što je izuzetno važno za našu zemlju. Očekujemo predsednika Angole u januaru ili februaru. Nastaviću sa dodelom odlikovanja danas i sutra pre nego što poletimo. Tu možemo mnogo dobrih stvari za političku i ekonomsku saradnju da uradimo. Zahvalan sam prijateljima iz Kine na čeličnom prijateljstvu – rekao je predsednik Aleksandar Vučić u Njujorku.

Foto: Tanjug

.

Kako je rekao, razgovarao sam sa predsednikom Irana o svim problemima, kako na Bliskom istoku tako i našim problemima.

Blic preporučuje


POTRESAN GOVOR VUČIĆA U UN: Srbija je mali kamenčić u cipeli moćnih

Hvala na podržavanju teritorijalnog integriteta Srbije. Rekao sam mu i koliko smo i ozlojeđeni i frustrirani zbog svega što je potpisano 2013. godine, uvek izmišljanja nekakvih razloga sa jedinim ciljem da se protera srpski narod sa KiM. To je bilo ono što sam rekao, a Srbija nikad neće bežati od dijaloga. Bio sam, nažalost, u pravu i za Petra Stana, ali je to uobičajeno za one koji priznaju Kosovo – poručio je Vučić.

„Mask je znao sve o Srbiji i više nego što sam očekivao“

Predsednik je dodao da je imao „dobre razgovore sa predsednikom Finske, predsednicom EP, bili smo i na dodeljivanju nagrade koje deli „Atlantik kansl“.

I tu sam razgovarao sa Ilonom Maskom, čovek je znao sve o Srbiji i više nego što sam očekivao. Razgovarao sam i sa direktorom Amazona koji će da prošire akcije u Srbiji, i sada imam novi „igvel“ – naveo je Vučić.

„Zahvalan sam narodu Srbije na podršci“

Kako je rekao, zahvalan je narodu Srbije na podršci u GS UN.

– Jer zna narod da nisam mnogo lekova mogao da preporučim i kako da izađemo iz toga, kao što u savremenom svetu ne postoj i efikasan lek za rak, tako da za naš problem ne postoji efikasan lek po pitanju KiM, ali držimo to pod kontrolom i dok se stvari i okolnosti ne promene u svetu – kazao je Vučić.

„Nisu svi radosni, ali niko nije mogao da mi kaže da nisam govorio istinu“

Osvrnuo se i na svoj jučerašnji govor u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

– Vidim da su svi slušali šta sam govorio, nisu svi radosni, ali niko nije mogao da mi kaže da nisam govorio istinu – naveo je Vučić.

Kako je rekao, zna Antonio Gutereš da smo „mi u pravu za ovo, samo ne može to da kaže“.

On je pametan i obrazovan čovek i on to dobro zna, zato ne trči da se dodvorava zapadu po tom pitanju. Naravno ne može o tome da govori javno. Predstavnik Litvanije je sve vreme pozivao na povelju i poštovanje UN i teritorijalnog integriteta, ali samo u slučaju Rusije i Ukrajine, a za Srbiju koga briga – poručio je Vučić.

„Najsmešnije mi je kad se ministar BiH slika sa kosovskom i bosanskom zastavom“

Potom je najavio uskoro obeležavanje oslobađanja Aušvica.

– Oni koji su oslobodili Aušvic, Rusi, neće biti pozvani. A oni, pretpostavljam, koji su stvorili logor, biće pozvani. Tako vam je i sa ovim: Srbima možete da oduzimate državu, govorite o secesiji. Najčudnije i najsmešnije mi je kad se ministar Federacije BiH slika sa kosovskom i bosanskom zastavom, a kažu Republici Srpskoj „hoćete secesionističke zahteve, hoćete protiv povelje UN“, a to što oni to rade koga briga, jer imaju podršku zapadnih velikih sila i misle da mogu da rade šta hoće – naveo je Vučić.

„Srbija postaje vidljiva na svetskoj mapi“

– Doći ćemo do svakoga na svetu jer Srbija postaje vidljiva na svetskoj mapi. Moramo da guramo dalje, dobro je da se rebalans usvaja, uskoro ide u budžet, nadam se da će ministri svoje apetite da smanje, da imamo pod kontrolu stopu javnog duga. Nije to spisak želja, daj mi pare, daj mi pare. Takve zemlje obično propadnu, kao i mi 2008 i 2011. Moramo ozbiljno da pristupimo – kazao je Vučić.

Predsednik se još jednom osvrnuo na jučerašnji govor.

Što se tiče govora, moraću da ga razočaram, imam svedoke da sam pisao ja govor. Dobio sam dva govora napisana, a ja sam onda napisao i prvi i drugi govor. Hvala mu na tome što kaže da je moj mozak na nivou veštačke inteligencije. Dobar smo tim za veštačku inteligenciju, valjda ćemo moći to jednom i da naplatimo. Govorio sam iz srca, govorio sam činjenice – zaključio je Vučić.

O Đilasovoj kritici da nosi farmerke od 1.800 evra: Sve što imam ne vredi dve felne njegovog džipa

Prokomentarisao je i Đilasovu izjavu u Narodnoj skupštini da „predstavnici vlasti danas sigurno bolje žive nego ranije“ da „predsednik Srbije nosi skupu garderobu, farmerke od 1.800 dolara, a nastavnicima ne može da se obezbedi plata od 120.000 dinara“.

– Trudim se uvek da se borim za svoju zemlju, da ne pokazujem dozu bahatosti, osionosti. Kada govorite o farmerkama, ne znam, ne kupujem ih, trudim se da budem pristojno odeven, čist. Sve što imam od garderobe ne vredi dve felne jednog od desetina džipova Dragana Đilasa. Što se tiče plata, u njegovo vreme plata prosvetara je bila 30 hiljada dinara, a sada skoro 100 hiljada dinara. I to bez dodataka. Sve to što imam nije dovoljno ni da platim prekidače ili tastere za interfone na stanovima i kućama braće Đilas. Nisam se obogatio, živim na istom mestu kao pre 10 godina, a nigde nemam račune u inostranstvu. Kad ne možete nekome da se suprotstavite rezultatima, planovima i programima, onda pričate o glupostima – naveo je Vučić.

Vučić boravi u Njujorku, a juče je govorio na generalnoj debati 79. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i poručio da će Srbija ostati posvećena dijalogu sa Prištinom, ali da slobodu i nezavisnost neće dati nikada nikome.

Na zasedanju je okupljeno više od 140 svetskih lidera i predstavnika država, a generalnu debatu je otvorio generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Vučić je na početku citirao Gandija rekavši da „nema puta ka miru, već je mir put“.



Izvor

Related posts

Poslanici završili rad: Rasprava o rebalansu budžeta nastavlja se sutra

Da li ovo važi i za Srbiju, kojoj je Zapad odsekao istorijsku teritoriju Kosovo?

Vučić se sastao sa predsednikom „Global afers“, Džaredom Koenom u Njujorku