Vučić na prijemu „Serbia Beyond Future“: Srbija želi da prednjači i u novim tehnologijama


Vesti

Politika

Vučić na prijemu „Serbia Beyond Future“: Srbija želi da prednjači i u novim tehnologijama

Predsednik Srbije prisustvuje u Njujorku prijemu „Serbia Beyond Future“ u organizaciji Stalne misije Srbije pri Ujedinjenim nacijama.

Foto: Tanjug / screenshot

Aleksandar Vučić

Prijemuje prisustvovao veliki broj stranih diplomata. Na samom početku obraćanja Aleksandar Vučić je poželeo svima dobrodošlicu:

„Znam da vam je dosta teških tema o kojima govorimo prethodnih dana. Važno je da večeras govorimo o nečem lepom, a to je razvoj jedne zemlje sa Zapadnog Balkana – Srbije. Osim ovih ratova, sve više i više su sve oči uprte na tehnološki razvoj. Ponosni smo na naša dostignuća i oblasti biotehnologije i da BIO4 kampus bude jedinstven u svetu“, rekao je Vučić.

On je dodao da će Srbija stremiti da okupi sve donosioce odluka u oblasti veštačke inteligencije.

„Sve je više zemalja koje su okrenute tehnološkom razvoju i inovacijama, kao glavnim alatima za ostvarenje globalnih ciljeva. Kao zemlja sa najbrže rastućom ekonomijom i informacionim tehnologijama, Srbija želi da prednjači i u novim tehnologijama poput veštačke inteligencije i da uskoči u taj voz.

Predsedavajući globalnim partnerstvom o veštačkoj inteligenciji, Srbija će stremiti da okupi i poveže sve donosioce odluka u ovoj oblasti sa ciljem da se prošire koordinacija i saradnja, kako bi se postigli etički održiva rešenja sa akcentom na ljudska prava i slobode, ali i kako bi se ona učinila dostupnima onima koji će ih najviše koristiti.

Ovo su teme o kojima će se pričati na predstojećem Samitu u Beogradu, a mi smo ponosni na naša dostignuća u oblasti biotehnologije i očekujemo da kampus BIO4 bude jedinstven u svetu.

Mlade ljude vidimo kao neodvojivi deo svega ovoga. Oni čine veliki deo svetske populacije i veoma važnu komponentu svakog društva. Zato moramo da učinimo svaki napor kako bismo im obezbedili prosperitetnu budućnost, čime ćemo ujedno da obezbedimo i budućnost čovečanstva. Neophodno je da ohrabrimo mlade da donose globalne odluke i da ostvare svoj puni potencijal i kao pojedinci i kao društvo uopšte.

Zato će i tokom EXPO 2027, pod sloganom „Igraj za čovečanstvo“, Srbija biti jedno veliko igralište i scena ne samo za mlade, već i za sve one koji se tako osećaju“, poručio je Vučić.

Pored Vučića, na ovom prijemu govorila je i Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Uoči ovog prijema Vučić se sastao i sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, na marginama zasedanja 79. Generalne skupštine UN, razgovarao o situaciji u AP Kosovu i Metohiji i u Izraelu, kao i o aktuelnim geopolitičkim dešavanjima.

Vučić je u objavi na Instagramu naveo i da je sa Netanjahuom razmotrio dalji razvoj bilateralnih odnosa.

„Dobar razgovor sa premijerom Izraela o aktuelnim geopolitičkim dešavanjima, situaciji na Kosovu i Metohiji i u Izraelu, kao i o daljem razvoju naših bilateralnih odnosa“, napisao je predsednik.

Predsednik Srbije danas se sastao i sa premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Prethodno, Vučić je razgovarao sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom

Predsednik Vučić će kasnije prisustvovati i prijemu „Serbia Beyond Future“ u organizaciji Stalne misije Republike Srbije pri UN, koji će se održati u sedištu Ujedinjenih nacija.

Srbija ima šest milijardi evra na računu

Vučić je večeras rekao da Srbija u ovom trenutku ima tačno šest milijardi evra na računu što, kako je naveo, nemaju neke zemlje koje su sedam puta veće od naše zemlje.

Vučić je govoreći iz Njujorka istakao da ne možemo da trošimo taj novac kako hoćemo, već da moramo da smanjimo javni dug.

Govoreći o ratu u Ukrajini, Vučić je rekao da još uvek nije očigledan kraj, i da bi moglo da dođe do tzv. korejskog scenarija, odnosno da taj rat traje i nekoliko decenija, kao i da će Amerika uvek biti snažna protiv Rusije, ali da će morati da sagledava i svoje položaje.

„Niko to ne krije, a na kraju će mir biti, zapišite, prvi put ovo govorim javno, na dostignutim linijama korejskog scenarija“, rekao je Vučić.

On je dodao da svi govore o svom miru, a to je pobeda nad protivnikom.



Izvor

Related posts

Dobra odluka, fer predlog usklađen sa okolnostima

U Njujorku počinje generalna debata u Generalnoj skupštini UN: Obratiće se predsednik Vučić

Bilbija i Babović o domaćim i svetskim dešavanjima (VIDEO)