Vučić na Samitu lidera Brdo-Brioni procesa u Tivtu


Vesti

Politika

Vučić na Samitu lidera Brdo-Brioni procesa u Tivtu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje danas na Samitu lidera Brdo-Brioni procesa u Tivtu čiji domaćin je predsednik Crne Gore Jakov Milatović.

Foto: Jadranka Ilić / Tanjug

Aleksandar Vučić

Tokom Samita, koji se održava u Porto Montenegru, biće održana i plenarna sednica, na kojoj će se razgovarati o pitanjima unapređenja saradnje zemalja Zapadnog Balkana sa zemljama članicama EU, saopšteno je ranije iz Kabineta crnogorskog predsednika.

Nakon plenarne sednice, uslediće pres konferencija na kojoj će govoriti Milatović, predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar i predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

Jačanje regionalne saradnje

Vučić u Tivat dolazi iz Hamburga, a kako je ranije naveo, sa predsednicom Slovenije razgovarao je o susretu lidera u Procesu Brdo – Brioni i zahvalio na podršci koju Slovenija pruža Srbiji na putu ka članstvu u EU.

Predstojeći samit lidera Brdo-Brioni procesa prilika je da se potvrde dobrosusedski odnosi i ojača regionalna saradnja, te da se iskaže potreba za intenziviranjem strateškog dijaloga između EU i zemalja Zapadnog Balkana.

Proces Brdo-Brioni zajednička je slovenačko-hrvatska inicijativa pokrenuta 2010. godine radi jačanja uzajamnog poverenja i pomoći zemljama Zapadnog Balkana na putu ka Evropskoj uniji, a članovi inicijative su Crna Gora, Srbija, Albanija, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina.

Od 2013. godine sastanci u okviru Procesa Brdo-Brioni se održavaju svake godine, a skupovima lidera regije pridruživali su se i specijalni gosti.

(Tanjug)



Izvor

Related posts

Nijedno proširenje EU neće biti uspešno bez Srbije

Drugi dan sednice Skupštine Srbije o litijumu: Tri opomene za poslanike opozicije, Ćuta doneo kukuruz i med u parlament

Ovo je još jedan primer da RS i Ministarstvo odbrane brinu o Vojsci Srbije