Vučić na samitu u Dubrovniku, oštro odgovorio Plenkoviću


Vesti

Politika

Vučić na samitu u Dubrovniku, oštro odgovorio Plenkoviću

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje na Samitu Ukrajina – Jugoistočna Evropa u Dubrovniku

Sporni deo deklaracije za Srbiju odnosi se na traženje uvođenja sankcija Rusiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je na samitu Ukrajina – Jugoistočna Evropa u Dubrovniku oštro odgovorio hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću na tvrdnje o agresiji na Hrvatsku i istakao da su događaji iz devedesetih godina prošlog veka upravo suprotni onome što je Plenković govorio protiv Srbije.

Foto: buducnostsrbijeav / Instagram

.

Kako prenosi Tanjug, Vučić je rekao tokom plenarne sednice da se ne slaže ni sa čim što Hrvatska tvrdi navodeći da je Plenković govorio protiv Srbije iako je tema na samitu trebalo da bude Ukrajina.

Blic preporučuje


HOĆE LI SRBIJA UVESTI SANKCIJE RUSIJI? Evo šta će se dešavati na forumu u Dubrovniku: „Putin nije čovek dobre volje, ni prema kome“ (FOTO)


SANKCIJE RUSIJI NA STOLU Vučić najavio tešku nedelju i stari – novi zahtev za Srbiju: Ovo je dan kada bi KLUPKO MOGLO DA SE ODMOTA

Vučić je ukazao na činjenicu da su lažovi za stolom i da su to svi oni koji govore o teritorijalnom integritetu kad im se to dopada, a zaborave na teritorijalni integritet kad im je to u interesu.

– Srbija, za razliku od njih, poštuje Povelju UN i ima i baštini stvarne principe i vrednosti za razliku od mnogih – poručio je predsednik Vučić, koji je danas popodne doputovao u Dubrovnik.

Treći samit od 2022. godine

Reč je o trećem samitu u tom formatu prvi je održan u avgustu 2022. u Atini, drugi u februaru ove godine u Tirani, a glavni cilj dubrovačkog sastanka je iskazati solidarnost i podršku zemalja Jugoistočne Evrope Ukrajini.

Suorganizator samita zajedno s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji je doputovao u Dubrovnik.

On je po dolasku na samit rekao da će na skupu u formatu „Ukrajina plus 12 zemalja“ biti reči o primeni Formule mira, naporima za postizanje mira i zajedničkom odgovoru na bezbednosne izazove, kao i o saradnji na putu ka Evropskoj uniji i NATO.

Učesnici bi trebalo da usvoje zajedničku Dubrovačku deklaraciju, a o tekstu se još pregovara, a kako se navodi u hrvatskim medijima, ona bi trebalo da bude na tragu ranijih deklaracija sa samita u Atini i Tirani.

Sporni deo deklaracije: Uvođenje sankcije Rusiji

Sporni deo deklaracije za Srbiju je onaj u kome se, kako je ranije rekao predsednik Vučić, pored ostalog traži uvođenje sankcija Rusiji.

U februaru je na samitu u Tirani usvojen dokument koji je na Vučićev zahtev izmenjen, a tada su izbačeni delovi o sankcijama Ruskoj Federaciji i njenom „malignom uticaju“.

Pročitajte još

OPSADA U DUBROVNIKU, STIŽE ZELENSKI! Snajperisti, dronovi, mornarica, vazdušne snage, SVI SU SPREMNI: „On je u stalnoj opasnosti“

(FOTO) ZELENSKI STIGAO U HRVATSKU! Ukrajinski lider doputovao u Dubrovnik na samit „Ukrajina jugoistočna Evropa“

Na današnji skup najavljen je dolazak predsednice Slovenije Nataše Pirc Musar, predsednika Crne Gore Jakova Milatovića i predsednice privremenih prištinskih instititucija Vjose Osmani. Potvrđeno je i prisustvo premijera Grčke, Bugarske, Albanije, Severne Makedonije kao i predsedavajuće Saveta ministara BiH, a ostale zemlje učesnice biće predstavljene na nivou ministara.

(Tanjug)



Izvor

Related posts

Ana Brnabić: Opozicija želi da destabilizuje Srbiju lažnim vestima

Pozivam sve ljude da podrže naš nacionalni tim (VIDEO)

MUP demantuje poslanicu Danijelu Nestorović: Gume na vozilu nisu izbušene, jedna je bila ispumpana