Home Politika Vučić nakon radnog ruučka sa Fon der Lajen: Više jedan neće moći da ugrožava ostale na Zapadnom Balkanu

Vučić nakon radnog ruučka sa Fon der Lajen: Više jedan neće moći da ugrožava ostale na Zapadnom Balkanu

by euronet063


Vesti

Politika

Vučić nakon radnog ruučka sa Fon der Lajen: Više jedan neće moći da ugrožava ostale na Zapadnom Balkanu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su na radnom ručku sa Ursulom fon der Lajen kazao je da su sem jedne zemlje u regionu, sve ostale ispunile kriterijume u vezi Plana rasta kao i da Kosovo nije prihvatilo pravila Cefte te da je od sada princip funkcionisanja takav da jedan neće moći da zaustavi druge.

Vučić u Briselu

Foto: screenshot

Vučić u Briselu

Mislim da samo jedna zemlja nije ispunila sve kriterijume, a s druge strane jedan entitet nije hteo da prihvati pravila Cefte. Više jedan neće moći da ugrožava ostale, sviđa mi se taj princip – kazao je Vučić novinarima u Briselu.

Blic preporučuje


„DOBAR I OTVOREN RAZGOVOR“ Vučić stigao u Brisel, sastao se sa Varheljijem (FOTO)


Vučić uoči radnog ručka koji Fon der Lajen organizuje za lidere regiona: Važan sastanak, tema Plan rasta i proces proširenja EU (FOTO)

Kako je naveo, danas je imao sastanak i sa komesarom za proširenje, koji će u novom mandatu Evropske komisije biti komesar za zdravstvo Oliverom Varheljijem.

Navodi da su razgovarali o onome što je do sada učinjeno i da mu je izražena zahvalnost za sve što je do sada učinio.

„Verujem da ćemo od 1. januara biti deo zajedničkog evropskog tržišta“

Kako sa Varheljijem, tako i na sastanku sa Fon der Lajen, kako je rekao Vučić, razgovarali su o planovima nove EK, čiji vremenski mandat ističe 2029, šta su strateške inicijcijative.

Foto: buducnostsrbijeav / screenshot

Aleksandar Vučić i Ursula fon der Lajen

Bez obzira na našu krivicu i tehnička kašnjenja u pojedinim stvarima, verujem da ćemo od 1. januara biti deo zajedničkog evropskog tržišta, o zelenim koridorima, prvi put suštinski razgovarali, uskoro ćemo razgovarati o tome i sa Mađarima i nadam se i sa Hrvatskom. To je za naše kamione od velikog značaja, ali i za evropske kompanije koje posluju u Srbiji – kazao je Vučić.

Dodaje da su se razgovori ticali strateški o EU, o onome što može da se očekuje u narednom periodu.

Fon der Lajen uskoro u Beogradu

Najavio je da će uskoro Fon der Lajen biti u regionu, Beogradu, kao i da će se videti i u Njujorku.

Imala je pozitivan stav o proširenju, ja imam veliko poštovanje prema njoj, verujem njoj, ali ne znam kako će to izgledati na nekom drugom nivou. Naše je da se trudimo, borimo, ispunjavamo kriterijume, kriterijume iz Plana rasta smo ispunili, mislim da samo jedna zemlja iz regiona nije, kazao je Vučić.

Prvi novac stići će krajem oktobra, početkom novembra

Kako je rekao, želimo otvoren Zapadni Balkan i otvaranje granica.

Reagovanje predsednika jednog entiteta bilo je da valjda Srbi teroristi se penju u kamione gde ide roba sa mlekom, pa će da ih ugrozi – kazao je Vučić i rekao da veruje da će prvi novac stići krajem oktobra, početkom novembra.

Kaže da tranša za Srbiju iznosi 112 miliona evra.

To nam je novac gotovo džabe. Ide nam u javni dug, ali to nije suštinski za nas, za nas su od suštinskog značaja reforme – kazao je Vučić dodajući da je za Srbiju opredeljeno u celoj agendi 1,578 milijardi, od čega će za 40 godina biti vraćeno 1,2 milijarde.

Nemačka upozorila Prištinu da će biti izbačena iz Berlinskog procesa

Na konstataciju da je nemačka ambasada upozorila Prištinu da će biti izbačena iz Berlinskog procesa ako ne ukine zabranu uvoza srpske robe, Vučić odgovara da je u toku važan sastanak tim povodom.

U toku je sastanak na drugom nivou između Manuela Zaracina, naš Gojko Stanivuković učestvuje na tom sastanku i očekujem da me pozove i javi mi šta je bilo. Mi smo tu ispunili sve zahteve o čemu smo dugo razgovarali sa Nemcima. Naša ideja je da imamo otvorene linije komunikacije, želimo slobodan protok robe, kapitala, usluga. Neki drugi ne žele da se to desi i nemaju takvu politiku. Videćemo kako će to da se završi“, kazao je Vučić.



Izvor

You may also like