Vučić nudi referendum, opozicija bi ostavku


Vesti

Politika

Vučić nudi referendum, opozicija bi ostavku

Ponuda predsednika Aleksandra Vučića da bude organizovan referendum o njegovom opozivu izazvala je brojne reakcije iz opozicije, od kojih još nijedna nije bila – pristanak. Jedni traže da Vučić odmah podnese ostavku, drugi da nije tema Vučić, nego litijum, a treći se hvataju za pravne začkoljice i tvrde da referendum o opozivu predsednika nije moguć.

Foto: Snežana Krstić, Mitar Mitrović, Tanjug /Nemanja Jovanović / Ringier

.

Vučić je u četvrtak iz vile „Mir“ pozvao opozicione poslanike da u Narodnoj skupštini zatraže referendum o njegovom opozivu i poručio da će se povući ako za to bude glasalo 50 odsto izašlih birača.

Blic preporučuje

Vučiću je ubrzo stigla podrška iz redova SNS, ali i partnera:

  • Premijer Miloš Vučević je rekao da će naprednjaci podržati poziv da se raspiše referendum i optužio opoziciju da je ne interesuje „ni Jadar, niti sudbina naroda u Podrinju“.
  • Vladimir Đukanović, poslanik SNS, obećao je „kolegama iz opozicije“ pomoć ako nemaju 75 potpisa za inicijativu za opoziv Vučića i optužio Dragana Đilasa da „hoće na vlast mimo volje naroda“.
  • Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova i lider SPS rekao je da opozicija konačno mora da shvati da narod traži argumente, a ne samo puko ponavljanje da Vučić ode

Reakcije opozicije na Vučićev poziv: Od traženja ostavke do plebiscita

Reakcije iz opozicije su ubrzo stigle, a najviše polemika izazvali su stavovi rukovodećih ljudi u SSP-u, koji su o tome polemisali sa Đukanovićem i to na mreži „Iks“.

  • Dragan Đilas, predsednik SSP-a rekao je da Vučić „treba da ponese ostavku“ i dodao da bi to „bio častan potez zbog apsolutnog odbijanja građana Srbije da prihvate njegovu politiku iskopavanja litijuma„. Kako je naveo, nikakav referendum o smeni predsednika nije predviđen ni Ustavom ni zakonom i „samim tim nije ni moguć“.

Na to je Đukanović odgovorio da bi Đilas „na vlast mimo volje naroda“ i poručio mu: „Kažeš da je narod narod protiv rudarenja litijuma, pa je samim tim protiv politike Aleksandra Vučića“. On je upitao lidera SSP „ima li boljeg načina od referenduma da to se potvrdi“, i dodao da će pre biti da se „Đilas plaši narodne volje kao đavo od krsta“

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

.
  • Marinika Tepić, potpredsednica SSP-a tvrdi da je Vučić „podigao ulog na maksimalno“ jer „više ne nudi referendum o rudniku litijuma, nego o sebi“. Kako je rekla, to znači da mu po istraživanjima „propada rederendum o rudniku litijuma, pa je založio sebe“ i „poistovetio se sa privatnom kompanijom“.

Đukanović je imao komentar i na to, pa joj je rekao: „Čik ga vi prevarite pa prihvatite ponudu i izađite na referendum. Imate šansu veka da ga se rešite. Šta vam je to problem“.

  • Aleksandar Jovanović Ćuta, poslanik iz Ekološkog ustanka kaže da „predsednik Srbije po običaju svojim teatralnim obraćanjem javnosti opet zamajava građane, ovoga puta najavom lažnog referenduma o svom opozivu“ i dodaje: Aleksandre Vučiću, nisi tema ti! Hiljade građana ti sa ulica širom zemlje poručuje ‘U Srbiji neće biti kopanja litijuma!“.
  • Zoran Lutovac, predsednik DS-a, ocenio je za „Blic“ da je Vučićeva ponuda „referenduma o sopstvenom opozivu komični pokušaj da se fokus pažnje sa pobunjenih građana prenese na opoziciju. Kako kaže, Vučić je svestan da je naišao na „opšti otpor protiv kopanja litijuma i sada pokušava da preko provokatora unese razdor među građane na terenu, a da preko medija plasira kojekakve inicijative koje bi ublažile nezadovoljsvo i bes ljudi“.
  • Pavle Grbović, predsednik PSG-a, se fokusirao na pravnu stranu Vučićevog poziva opoziciji da prikupi 75 potpisa poslanika za refrendum i ocenio da predsednik Srbije ne pominje „uslov koji se tiče kršenja Ustava“ što se, kako kaže, valjda podrazumeva. Lider PSG-a dodaje da Vučić „pominje referendum o opozivu koji ne postoji“.
  • Jelena Jerenić iz Zeleno-levog fronta poručila je za „Blic“ da Vučićevu ponudu može da „analizira samo kao pravnica“ i kaže da „po našem Ustavu ne postoji i nije moguć referendum o opozivu predsednika„. Zbog toga, kako tvrdi, to „nije ponuda Vučića“ i dodaje da je moguć „jedino plebiscit o političkim, a ne pravnim pitanjima“.
  • Miloš Jovanović, lider Novog DSS kaže su protesti širom Srbije su „jedini referendum na kom ćemo učestvovati“. Ustav Srbije u članu 118. jasno utvrđuje da se Predsednik Republike razrešava zbog povrede Ustava i da se ta odluka ne donosi na referendumu, kako manipuliše Vučić, već u Narodnoj skupštini, ali tek nakon odluke Ustavnog suda da je Predsednik povredio Ustav. 

Vučić: Samo neka za to bude 50 odsto od broja izašlih i povlačim se

Podsećanja radi, Vučić je pozvao opoziciju da prikupi potpise u Narodnoj skupštini za referendum.

Podnesite zahtev, vas 80, nemojte ni 85 da tražite, obezbediću vam ja ostatak potpisa i idemo pre kraja godine na referendum u opozivu predsednika republike. Jer to je ono što tražite. Ja ću da se borim protiv vas i tad. Evo ja sam vam omogućio, nemojte da zamlačujete narod, ne radite vi to zbog litijuma – rekao je Vučić.

Foto: Nemanja Jovanović / Tanjug

Aleksandar Vučić kaže da će se povući ako 50 odsto od izašlih birača bude na referendumu za njegov opoziv

Kako je dodao, izaći će u susret opoziciji i „daće im sve što je potrebno do dve trećine poslanika“ i „pre kraja godine raspisati referendum.

Samo neka za to bude 50 odsto od broja izašlih, ne svih građana. Dajem javno obećanje da se povlačim ukoliko se to izglasa – rekao je Vučić.

„Referendum može da bude o bilo o čemu osim o onome što Ustav direktno zabranjuje“

Kada je reč o pravnom aspektu Vučićevog poziva na referendum o opozivu predsednika države svoje mišljenje izneo je i Vladimir Đukanović, poslanik SNS-a. Kako je napisao na društvenoj mreži „X“, referendum može da bude raspisan „o čemu god hoćete, osim o onome što Ustav Srbije direktno zabranjuje“.

Dakle, raspiše se referendum sa pitanjem: ‘Da li ste da Aleksandar Vučić nastavi da obavlja funkciju predsednika Republike?’ Ako pobedi ‘ne’, odmah podnosi ostavku i vi možete da slavite – poručio je Đukanović opoziciji.

Vučević: SNS će podržati Vučićev poziv da se raspiše referendum

I premijer Miloš Vučević prokomentarisao je Vučićev poziv opoziciji da se raspiše referendum o opozivu predsednika države i naveo da će SNS podržati tu ideju.

Foto: Sava Radovanović / Tanjug

Miloš Vučević kaže da će SNS podržati Vučićev poziv da se raspiše referndum o opozivu predsednika

Vučević je pozvao opoziciju da „ne troši vreme i energiju naroda“ jer, kako je rekao, opoziciju ne interesuje „ni Jadar niti sudbina naroda u Podrinju već kako da pobede predsednika Srbije“.

– Hajde da pričamo o referendumu za opoziv predsednika Republike. Ako bude ta procedura pokrenuta, onda ćemo sesti da pričamo zajedno sa predsednicom Narodne skupštine gospođom Brnabić i zajednički ćemo doneti odluku – naveo je Vučević.

Ivica Dačić izjavio je da opozicija konačno mora da shvati da narod traži argumente, a ne samo njihovo puko ponavljanje da Vučić ode, samo da bi oni bili na vlasti.

Opoziciona praksa da dižu galamu i pozivaju na pobune, zapravo su samo manipulativni postupci svakog ko nema šta pametno da ponudi. Nećete referendum, ali hoćete da Vučić ode? Čega se plašite? Valjda toga što je referendum najvažnija institucija neposredne demokratije u kome građani direktno izražavaju mišljenje i volju – poručio je Dačić.



Izvor

Related posts

TERZIĆ PONOŠU: Lešinariš nad tragedijom porodice i nije ti prvi put

Vučić poslao poruku iz Njujorka

''PAŽLjIVO SLUŠAMO GOVORNIKE I ČEKAMO NAŠE OBRAĆANjE NA SAMITU O BUDUĆNOSTI'': Predsednik Vučić poslao poruku građanima iz sedišta UN (FOTO)