Vučić: Odluka o sudbini čovečanstva donosi se u novembru, plašim se da bi moglo da bude teških stvari pre izbora u SAD


– Živimo u vreme najveće geopolitičke krize posle Drugog svetskog rata i ja želim da vam kažem, pošto imam određenih saznanja, ja očekujem eskalaciju situacije u narednim mesecima i očekujem da se suočimo sa veoma teškim posledicama, govorim o Evropi i svetu. Ovo pominjem jer mi moramo da budemo čvrsto opredeljeni da ono što je naš posao izguramo na najbolji mogući način, da obezbedimo mir i ekonomski rast – rekao je na početku obraćanja predsednik Srbije.

Blic preporučuje


Vučić: Od države 5.000 evra za svaki električni automobil (FOTO)


Vučić pokazao detaljan plan EXPO 2027: Evo kako će izgledati nacionalni stadion, akvatik centar, delifinarijum…

– Sutra uveče putujem u Brisel, imaćemo nekoliko važnih sastanaka. Što se Kosova i Metohije tiče, to ostaje veliki ljudski, bezbednosni i politički izazov, dijalogom ćemo pokušati da rešavamo stvari, plašim se provokacija sa druge strane – dodao je Vučić.

O izborima u SAD

– Naravno da su američki izbori najvažniji na svetu. Na neki način u novembru se donosi odluka o sudbini čovečanstva. Plaši me da bi pre toga moglo da dođe do teških stvari, te bi u tom smislu ti izbori mogli da budu zakasneli – istakao je Vučić.

O električnoj energiji

Predsednik Srbije je istakao da je lepo bilo videti da Srbija ima struje, kada je ceo region ostao u mraku pre par dana. Dodao je i da je porasla potrošnja električne energije, prvenstveno zbog upotrebe klima tokom letnjih dana, a da tek svi nadolazeći projekti poput letećih automobila i data centara će zahtevati još više struje.

Napomenuo ja da nije izgrađen termoblok Srbija ne bi imala struju i da mora da se požuri za kostolački vetroparkom, obnovljivim izborima sa baterijama. Vučić je naglasio da mora da se radi na novim otkrivanjima kako bi se izbegli problemi. Kako kaže mora da se nađu rešenja za male nuklearke.

– Ako budemo uspeli da u Srbiji proizvodimo baterije, mi tako obezbeđujemo ogromni novac, gledamo da li možemo sami u našoj zemlji da proizvodimo baterije, ukoliko to ne možemo, onda nećemo ni počinjati. Ovo je važnije od nafte, važnije od svega. Svake godine će biti tog novca, ne jedne godine samo, to je naša velika prednost u odnosu na sve drugo. Imamo mnogo energetskih problema, povećaće se potrošnja električne energije, dolaze i električni automobili i veštačka inteligencija, i to sve jako vuče struju. Verujem da ćemo imati struje, ali moramo da gradimo više, mora da se pođe sa obnovljivim izvorima energije. Nastavićemo razgovore i moramo da ubrzamo i nalazimo brzo rešenje za nuklearku, moramo da razvijamo svoju zemlju, iako je to mnogo novca. Mnogo problema u energetici, ali radimo na tome da rešimo.

Foto: Vladimir Šporčić / Tanjug

.

O EXPO 2027

Vučić je potom pokazao projekat EXPO.

– U novembru očekujemo da dobijemo zastavu EXPO, nacionalni stadion biće povezan sa EXPO, u toku su razgovori sa jednom od dve najveće kompanije sveta – „Ledžends“. Radićemo da, ne samo upravljaju stadionom u Beogradu, već i u Zaječaru, Loznici, Leskovcu. Priredbe i manifestacije na Nacionalnom stadionu pripadaće EXPO. Dozvoljeno nam je da EXPO bude na 25 hektara. Odvojili smo malo veći prostor, trg sa binom, gde će biti i druge velike kompanije da se predstave. Imamo EXPO promenadu, pešačka zona ide od železničke stanice. Biće tu kao galerija od 6.000 kvadrata kao galerija sa restoranima, kafićima. Dva objekta od 8.500 kvadrata koje ćemo da sklonimo kad se EXPO završi. Tu je i paviljon ‘Igraj za napredak’. Tereni za padel, košarku, odbojku, rukomet“… – pokazao je Vučić.

Foto: screenshot

.

– Nacionalni stadion imaće kapacitet 52.000. Već 2028. očekujemo da se igra finale Lige Evrope. Dosad ne kasnimo oko stadiona, iako nam radovi idu teže nego oko EXPO. Radi se u dve smene, a kad se postave reflektori, radiće se u tri smene. Ovde je reč o akvatik centru. Zahvalni smo mađarskim prijateljima od kojih smo dobili kompletan projekat. O tome sam razgovarao sa Orbanom – dodao je on.

Foto: screenshot

.

Foto: screenshot

.

Foto: screenshot

.

Foto: screenshot

.

– Ovo je rezidencijalni kompleks, gde će biti smešteno 3.500 učesnika u 1.500 stambenih jedinica, koje ćemo potom da ponudimo zaposlenima u zdravstvu i prosveti. Razgovaramo sa najvećom firmom za dovođenje stalne postavke – od cirkusa do tematskih parkova. Lego lend je malo skuplji. Svakako će biti najveće mesto za zabavu u jugoistočnoj Evropi – kazao je predsednik Srbije i dodao i da ćemo imati i delfinarijum:

– Akvarijum će biti kod Ušća, a na EXPO delfinarijum. Kažu da ništa na decu sa autizmom ne utiče kao terapeutski delfini.

O infrastrukturi

– U pregovorima smo sa Kinezima oko finansiranja. Možemo da potrošimo milijardu ili dve evra više, ali bismo napravili deficit i velike probleme u budućnosti, zato nećemo. Ovo je pruga od Pančeva. Uradićemo potpunu obnovu pruge od Pančeva i produžiti je do Čoke, Sente i Subotice. Uradićemo Vrbas – Sombor. Možemo da završimo prugu za dve godine. Biće Beograd – Kikinda sat i 15. To ne možete ni kolima – naglasio je Vučić.

Foto: screenshot

.

Foto: screenshot

.

– U septembru će biti otvorena brza saobraćajnica do Valjeva. Do kraja godine biće završeno Šabac-Loznica. Važno je da obezbedimo zdrave obroke za decu od malih nogu, da se obezbedi zdraviji život, da bude sigurnija i bolja hrana. Daćemo sve od sebe da dovedemo najbolje Univerzitete u Beograd. Da naša deca ostanu ovde, da budemo regionalni centar za privlačenje talenata. Radimo na daljem opremanju i unapređenju Vojske Srbije, mnogo ulažemo, moramo da budemo spremni da u svakom trenutku odbranimo našu zemlju. Takvo je vreme u svetu, da ne možemo više verovati nikome – istakao je Vučić.

O letećim taksijima

– Obećali smo da će od 2027. leteti taksijima iznad Beograda. U pregovorima smo sa 5 svetskih kompanija – naveo je Vučić.

Foto: screenshot

.

O poljoprivredi

– Najvažnija stvar je da imamo stabilne javne finansije, možemo da se pohvalimo, u prvom kvartalu Srbija je imala najveću stopu rasta. rast je taj koji nam omogućava da imamo više novca, to nam obezbeđuje da imamo veća primanja za građane. Molim sve ljude da se ponašaju u skladu sa realnim mogućnostima svoje zemlje, a ne u skladu sa svojim zemljama. Svake godine slušam o tome kako će svi da bace svoj rod nečega, kako im se ne isplati, a svake godine rade sve više i svake godine sve novije mašine. Samo vas molim da budete malo više fer i da zajedno ostanemo u ovom poslu, jer ćete čuti sa kakvim problemima se suočavamo – poručio je on.

– Moja je pretpostavka da će biti velikih nedostataka hrane. Vidite šta smo sve obezbedili, koje količine pšenice, kuhinjske soli, tovnih prasića, šećera, testenine i svega drugog – dodao je.

O inflaciji

– Očekujemo da inflacija u junu bude 4,1 odsto. Na rekordnom smo nivou zaposlenosti, devizne rezerve su nam 27 milijardi, a zlato 41,3 tonem a 2012. je bilo svega 15 tona, a rezerva 10 milijardi. Očekujem poremećaje na tržištu, ne samo hrane, već i energenata, ali gledamo da u našoj zemlji uvek i svakom trenutku imamo svega – dodao je Vučić.

– Proizvodićemo električni automobil u Kragujevcu, što dovodi do novih problema. Za svaki auto električni dobićete stimulans, od države ćete dobiti 5.000 evra – kazao je.

O litijumu

– Mi moramo u narednom periodu da otvorimo dijalog. Reč je o litijumu i kakvu ćemo odluku kao društvo da donesemo. Uvek sve možete da prekinete do 2028. Potrebno je da otvorimo diskusiju u kojoj će da dominiraju argumenti, ne isprazne pretnje. Samo nemojte da govorite kako neko drugi brine. Imamo mogućnost da proizvedemo 58.000 tona na godišnjem nivou – naveo je Vučić.

O besplatnim preventivnim pregledima

– Od 1. septembra ćemo organizovati besplatne preventivne preglede vikendom. Besplatne tumor markere ćemo raditi za karcinom prostate, debelog creva i kolorektalni. Za žene za karcinom dojke, pluća i takođe kolorektalni. I sve ćemo da završimo do decembra. Organizovaćemo i sve kardiološke kontrole. Završićemo sve do 1. januara. Za sve građane starije od 40 godina. Vratićemo sistematske preglede u škole. Sutra počinju radovi na svim porodilištima u Borskom okrugu. U aprilu sledeće godine i u GAK Narodni front u Beogradu. Nadamo se i porodilište u Nišu – istakao je predsednik Srbije.



Izvor

Related posts

Srbija je moderna zemlja, ali nije spremna da žrtvuje sopstvene tradicionalne vrednosti (VIDEO)

Vesić otvorio međunarodni aero-miting povodom 100 godina Vazduhoplovne akademije

NI REČI O TERORU NAD SRBIMA: Vujičić – Aleksiću je Kurti patriota, a Vučića treba rušiti