Vučić: Proglašenje okupacije bi značilo priznavanje Kosova


Vesti

Politika

Vučić: Proglašenje okupacije bi značilo priznavanje Kosova

Govoreći o pitanju da li će biti doneta odluka o okupaciji teritorije Srbije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da ta odluka nije doneta jer bi to podrazumevalo niz neprihvatljivih posledica poput toga da bi se Kosovo time priznalo kao nezavisna država.

Foto: Vladimir Šporčić / Tanjug

.

Naši pravni eksperti su bili apsolutno protiv toga – rekao je Vučić o opciji da se proglasi okupacija na delu teritorije Srbije.

Blic preporučuje


NEĆEMO PROGLASITI OKUPACIJU DELA NAŠE TERITORIJE“ Vučić: Ovo su mere koje Srbija zahteva po pitanju KiM


VUČIĆ ZAHTEVA POVRATAK NA ‘Status Quo Ante’ i formiranje Zajednice srpskih opština na KiM: OVO SU 5 MERA i potezi Srbije

On je, čitajući razloge zbog kojih do proglašenja okupacije nije došlo, rekao je da bi se izvesna pravila o okupaciji mogli primeniti po analogiji, ali da čak ni formiranje Vosjke Kosova ne dovodi do toga da se deo teritorije može smatrati pod okupacijom.

Ako bi bila proglašena okupacija, oružanim grupama Albanaca na Kosovu bi se priznao status legalne oružane sile – rekao je Vučić i dodao da je to ključni razlog protiv proglašenja okupacije.

On je rekao da je jako bitno da ne dođe do legalizacije i legitimizacije.

Okupacija je moguća samo u međunarodnim oružanim sukobima. To bi značilo da mi priznajemo teritoriju KiM kao teritoriju druge države. Zbog toga ne prilazimo merama proglašenja okupacije – dodao je Vučić.

Takođe, istakao je Vučić, prihvatanje okupacije bilo bi i krivično delo.

Vučićevo obraćanje pratite u našem blogu.



Izvor

Related posts

Baš me briga za Srbiju ukoliko moji nisu na vlasti (VIDEO)

Vučić se sastao sa komandantom garde Ohaja: Zatražio sam jaču podršku Amerike u zaštiti našeg naroda na Kosovu i Metohiji

„Samoopredeljenje“ i islamisti zidaju džamiju u severnom delu Kosovske Mitrovice