Vučić se sastao sa Makronom u Londonu na Samitu Evropske političke zajednice


Vesti

Politika

Vučić se sastao sa Makronom u Londonu na Samitu Evropske političke zajednice

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u palati Blenim u Vudstoku, nadomak Londona.

Foto: Predsedništvo Srbije / Tanjug

Vučić i Makron sastali se na Samitu Evropske političke zajednice

Kako je rekao, uskoro očekuje dolazak i Makrona u Beograd.

Blic preporučuje


VUČIĆ NA SAMITU EVROPSKE POLITIČKE ZAJEDNICE Razgovara sa EU zvaničnicima: Želimo mir i ekonomski napredak (FOTO, VIDEO)


„VIDIMO SE ISKORO U BEOGRADU“ Vučić u Londonu, sastao se sa Šolcom (FOTO)

Krajem avgusta, početkom septembra očekujem dolazak Makrona u Beograd – poručio je Vučić.

Razgovarao sam sa Makronom dugo o Kosovu

Predsednik je dodao da je razgovarao sa Makronom dugo o Kosovu.

– Više sam oko toga razgovarao sa Kajom Kalas nego sa Boreljom. Na prethodnom NATO Samitu videli su ko je najveći jastreb i oni su danas i govorili. Samo su pojedinci mogli da daju ton skupu, a vi kasnije po panelima pričajte šta hoćete. Rekao sam Makronu jer je i on to drugačije zamislio, ali mi smo to iskoristili sa brojnim susretima. Razgovarao sam sa premijerkom Letonije, ali bilo je mnogo razgovora, Šarla Mišela nisam pomenuo. Možete da razgovarate i pokušate da zaštitite zemlju – poručio je Vučić.

„Dobro je da je Ursula fon der Lajen izabrana“

Na pitanje da li je na samitu od njega traženo opet da Srbija uvede sankcije Rusiji, Vučić je odgovorio da je video „šta nam se sprema i zna šta nas očekuje“.

Dobro je da je Ursula Fon der Lajen izabrana za predsednicu Evropske komisije. Nije uvek jednostavno, nije uvek lako za nas. Ali je racionalna žena sa kojom može da se razgovara i rešavaju stvari – rekao je Vučić.

Foto: ZARA FARRAR (STF) / Tanjug

Četvrti Samit Evropske političke zajednice u Londonu

„Izgledao je kao NATO+ sastanak“

Kako je dodao, sa „svima smo imali razgovore“.

– Mislim da su dobri i važni. Na samom samitu je bilo važno da mi koji nismo iz EU imamo priliku da dođemo i nešto kažemo, jer izgledalo je kao NATO+ sastanak u kome svi govore da Ukrajina mora da pobedi… to je lepo, ali ima i drugih zemalja. Međutim nismo dobili priliku da govorimo – naglasio je Vučić.

„Sa Zelenskim sam imao razgovor o saradnji“

Kako je rekao, Volodimir Zelenski, predsednik Ukrajine, je imao žestok govor protiv Orbana koji u tom momentu nije imao priliku da odgovori.

Sa Zelenskim sam imao razgovor o saradnji i bio je to korektan sastanak – naveo je Vučić.

„Voz je krenuo, svi se sklone dok ne prođe“

Potom je otkrio još detalja razgovora na samitu.

Ono što smo čuli od gospođe Fridriksen i britanskog premijera je da Ukrajina mora da pobedi, a nije bilo reči o tome kako da se reši dijalog… na panelu sam rekao da je važno da postoji malo ravnopravniji stav ne navijački pristup, da je to demokratija a ne da svi „duvamo u istu tikvu“… Svi ljudi znaju šta se zbiva, imaju tajne službe koji ih izveštavaju o ratištu. Voz je krenuo, svi se sklone dok ne prođe i to je to… Nikada ovako nije bilo – rekao je Vučić.

„Dve i po godine slušam kako ćemo da povedemo ratove“

– Dve i po godine slušam kako ćemo da povedeno ratove, da sam ruski agent, ali ja se ponosim Srbijom koja je neutralna zemlja. Mi smo pet hiljada laptopa i ajpeda poslali u Ukrajinu, veliki podršku pružili i mnogo veću nego oni koji nam drže predavanja. To što ne mogu i ne želim da izvozimo tenkove nigde, jer mislim da moramo svoju vojsku da podižemo to je drugo – dodao je Vučić.

Vučić je još jednom izrazio saučešće povodom ubistva policajca u Loznici.

– Proveravam vesti koje sam dobio iz Kine pa se nadam da će sve biti uredu – rekao je.

„Meni je važno da majke i deca imaju klime, a neka me gone“

A za ovo što su me kritikovali što sam rekao da se urade klime u GAK Narodno front, kažu da sam preuzeo zakon u svoje ruke. Super… Meni je važno da majke i deca imaju klime, a neka me gone, pošto da smo išli po procedurama ne bi još četiri meseca imali klimu. Ovako, u subotu uveče idite da vidite da li je sve u redu, a ja nemam problem da još jednom budem kriv – zaključio je predsednik.

(Tanjug)



Izvor

Related posts

Analitičari za Jutro na Blicu o prvoj tranši pomoći za Srbiju

Vučević na obeležavanju Dana Matematičke gimnazije (VIDEO)

Lekarski pregledi pred služenje vojnog roka: Evo šta čeka buduće vojnike