Vučić se satao sa Šolcom: stigao na hamburšku konferenciju o održivosti


Vesti

Politika

Vučić se satao sa Šolcom: stigao na hamburšku konferenciju o održivosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa saveznim kancelarom Nemačke Olafom Šolcom tokom Hamburške konferencije o održivosti.

Foto: Instagram / screenshot

Vučića je u Nemačkoj dočekao Šolc

– Imali smo dug, otvoren i sadržajan razgovor. Razgovarali smo o brojnim temama, o EU putu Srbije, situaciji na Kosovu i Metohiji, a postigli smo veliku saglasnost po pitanju brojnih svetskih tema. Istakli smo važnost naše saradnje, a bez njihovih kompanija teško da bismo stigli do ovakvog investicionog rejtinga, na kojem su nam nemački domaćini i nemački kancelar čestitali – rekao je Vučić.

Blic preporučuje

Vučić je rekao da je „tema je bila i ono u čemu smo postali deo globalne inicijative, odnosno globalne alijanse za mineralne sirovine, koja uključuje sve veći broj zemalja“.

– Danas sam prisustvovao i radnom ručkom sa deset lidera iz raznih zemalja, sa kojima sam razgovarao tome kako da izmenimo našu ekonomsku budućnost i postižemo sve bolje rezultate. Nemačka je ekonomski dominantna sila EU i motor njenog razvoja, a za Srbiju je ekonomski, trgovinski i svaki drugi partner broj jedan. Nemačka razmišlja više godina unapred, a na nama je da ne kasnimo – napisao je na instagram profilu Vučić.

Vučić je jutros stigao je na hamburšku konferenciju o održivosti, na kojoj će se razgovarati o daljoj implementaciji zajedničkih procesa za postizanje ciljeva održivog razvoja UN.

  • Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je na hamburšku konferenciju o održivosti
  • Nemački kancelar Olaf Šolc dočekao Vučića

Predsednika Vučića je dočekao nemački kancelar Olaf Šolc.

Vučić je rekao da „održivost“ nije samo reč, već da predstavlja izazov sa kojim se suočavamo svi zajedno.

Zahvalan ljubaznim domaćinima nemačkom kancelaru Olafu Šolcu i gradonačelniku Hamburga Peteru Čenčeru na toplom dočeku i srećan što danas predstavljam Srbiju na izuzetno važnom i prestižnom globalnom događaju, Hamburšku konferenciju o održivosti, kao ključnoj platformi za razgovor o najozbiljnijim pitanjima o budućnosti našeg sveta. Održivost nije samo reč, to je izazov sa kojim se suočavamo svi zajedno i verujem da je vreme da preuzmemo odgovornost i da ubrzano počnemo da radimo na rešenjima – napisao je Vučić na svojoj Instagram stranici.

Naveo je da ova konferencija okuplja uticajne globalne lidere, stručnjake i aktiviste iz različitih oblasti, kako bi razmenili ideje i iskustva o održivom razvoju i istražili mogućnosti za unapređenje politika koje će zaštititi našu životnu sredinu, ali i obezbediti ekonomski rast i socijalnu pravdu.

Konferenciju će otvoriti Šolc

Konferenciju, koja se održava prvi put, otvoriće Šolc, a na prvom panelu će govoriti i predsednik Svetske banke Adžaj Banga, predsednik Namibije Nangolo Mbumba i premijerka Barbadosa Mia Motlej.

Na skupu učestvuju šefovi država, predstavnici privatnog sektora, akademske zajednice, civilnog društva i međunarodnih organizacija.

Vučić sutra govori na panelu

Vučić će sutra govoriti na panelu „Pregovori o novoj alijansi – odgovoran i kružni lanac snabdevanja baterijama“.

Hamburška konferencija o održivosti, u vreme rastućih geopolitičkih kriza, promoviše multilateralnu razmenu, podstiče otvoreni dijalog i ima za cilj jačanje uloge i poverenja u međunarodna partnerstva.

Tokom dva dana konferencije planirane su brojne diskusije koje su fokusirane na dizajn političkih okvira za zajedničko delovanje i stvaranje iskoraka za postizanje Ciljeva održivog razvoja do 2030. godine.

Hamburška konferencija o održivosti posebno ima za cilj jačanje uloge i odgovornosti privatnog sektora u novim savezima za održivost.

(Tanjug)



Izvor

Related posts

Boris Tadić o reakcijama na vest da će se baviti svemirom: Iskreno me je nasmejalo

Obraćanje ministarke Đedović Handanović; Parlament o opozicionom Predlogu izmene Zakona o rudarstvu

Vučić iz Hamburga: Pričali smo o evropskom putu, po pitanju KiM nismo imali iste stavove