Vučić uoči sastanka u Briselu: Kurti će da drami i viče, dok mu ne kažem da se zaustavi


Vesti

Politika

Vučić uoči sastanka u Briselu: Kurti će da drami i viče, dok mu ne kažem da se zaustavi

Tema je na svim sastancima bila agenda rasta, reforme, tržište, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On se nalazi u Briselu, gde se danas održava dijalog na najvišem političkom nivou u kome, pored Vučića, učestvuje i prištinski premijer Aljbin Kurti, kao i posrednici iz EU.

Foto: Tanjug / youtube

.

Blic preporučuje


DIJALOG U BRISELU Posle višemesečne pauze nova runda razgovora: Vučić i Kurti danas u sedištu EU (FOTO)

Upitan šta očekuje od predstojećih razgovora, Vučić kaže – „ništa“.

Očekujem da će da drami i viče dok mu ne kažem da se zaustavi, i to je to. Posle će da izađe da priča mali Putin, i tako – rekao je Vučić.

Kako je rekao, Lajčaka i Borelja će pažljivo da sasluša i razgovara sa njima.

– Sada idemo da vidimo, da razgovaramo sa njima. Ja tim ljudima nemam šta da zamerim. Oni rade u teškim okolnostima, gde imaju nekoga ko mnogo mrzi Srbiju i ko živi za to da napakosti Srbima, a ne da pravi dogovore. Tako da im pozicija nije ni malo laka. U svakom slučaju borićemo se za interese našeg naroda na Kosovu i Metohiji i ukazati im na tešku poziciju našeg naroda i to je to. Ne očekujem neke velike zaključke – rekao je Vučić.

Kako je dodao, „borićemo se za interese našeg naroda, a da li očekujem neke zaključke, ne očekujem“.

On je rekao i da, kada je reč o Kosovu i Metohiji, priznaje samo Povelju UN i Rezoluciju 1244 jer to predstavlja temelj međunarodnog pravnog poretka. Dodao je i da je spreman da učestvuje u pronalaženju kompromisnih rešenja sa kosovskim Albancima, što je pokazao i u prethodnom periodu, ali da druga strana ništa nije učinila po tom pitanju.

Vučić je u razgovoru sa albanskim novinarom naveo da postoji prostor za kompromise, ali da druga strana nije u stanju da ispuni ono što je obećala pre 11 godina, a to je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

„Novi zamah u odnosima sa EU“

Kako je rekao, danas je imao tri veoma važna sastanka – sa Kopmanom, Varheljijem, Mišelom.

– Tema je bila Plan rasta i reforme. Imamo jedan problem koji ćemo u narednih sedam dana rešiti. Sastanak sa Mišelom je bio drugačiji i strateški važan, bitno je što sam sa njim o svim bitnim pitanjima razgovarao – naveo je predsednik Srbije.

Kako je najavio, Srbija bi do kraja godine mogla da dobije prve tranše sredstava predviđenih Agendom rasta za Zapadni Balkan.

– Srećan što sam mogao o svim bitnim pitanjima da razgovaram sa Šarlom Mišelom i o odnosima Srbije i Evropske unije, našem evropskom putu, ali i o svemu onome što se zbiva u svetu, Ukrajini i Rusiji, ali i o Agendi rasta, kao i o onome što Mišel očekuje kao nekakvu vrstu strateških reformi unutar same EU, da bismo mogli bolje da procenimo našu poziciju u narednom periodu i šta je nama činiti, kako da se tome prilagodimo i kako da izvučemo najviše za našu zemlju – rekao je Vučić.

Kako je kazao, „videćete uskoro novi zamah u narednih šest meseci“.

– Mnogo evropskih lidera koji dolaze u Srbiju, mnogo investitora. Verujem da će biti bolji odnosi između nas i Brisela – naveo je on.

Čestitke Marku Ruteu

Upitan o budućem sastavu Evropske komisije, on je rekao da je za Srbiju dobra vest reizbor Ursule Fon der Lajen za predsednicu EK dok, kada je reč o budućoj šefici EU diplomatije Kaji Kalas inače premijerki Estonije, Vučić kaže da „sačekamo da vidimo kako će to da ide“.

On je čestitao Marku Ruteu, holandskom premijeru, imenovanje za generalnog sekretara NATO.

Imali smo odličnu komunikaciju sa Jensom Stoltenbergom uprkos svim razlikama, nadam se da će tako biti i sa Markom Ruteom – naveo je on.

Vučić je rekao i da pozdravlja kinesku inicijativu za okončanje sukoba u Ukrajini.

– Zapad mora da se bori najjače do kraja, ali neće da se stave u Putinove cipele, jer ako on izgubi rat neće biti više Rusije koju znamo. Kada imate dve strane od kojih nijedna ne može da bude poražena rat će da eskalira – naveo je on.



Izvor

Related posts

Vučić u Njujorku: Govoriću o poziciji Srbije, ali i narušavanju svih principa međunarodnog prava

To ne može da nas ugrozi, navikli smo na te stvari

Počinje Samit o budućnosti u NJujorku