Vuk Tica pravosnažno osuđen na dve godine zbog paljenja automobila MUP-a


Vesti

Politika

Vuk Tica pravosnažno osuđen na dve godine zbog paljenja automobila MUP-a

Apelacioni sud u Beogradu povećao kaznu Vuku Tici na dve godine zatvora

Tica je kamenom polomio stakla na četiri vozila MUP-a i izazvao požar

Apelacioni sud u Beogradu povećao je kaznu Vuku Tici i pravosnažno ga osudio na dve godine zatvora, jer je tokom protesta ispred Doma Narodne skupštine u noći 7. i 8. jula 2020. godine, zapalio službena vozila MUP-a, koja su bila parkirana u neposrednoj blizini.

Foto: Petar Dimitrijević / Ringier

apelacioni sud

Ovaj sud je delimičnim usvajanjem žalbe tužilaštva preinačio prvostepenu presudu kojom je Tica bio osuđen na kaznu zatvora do godinu i po dana, objavljeno je na sajtu tog suda. Tica je osuđen za krivično delo izazivanje opšte opasnosti, a pored kazne zatvora izrečena mu je i novčana kazna od 200.000 dinara.

Apelacioni sud smatra da je Prvi onsnovni sud pravilno od olakšavajućih okolnosti na strani okrivljenog cenio njegovo korektno držanje pred sudom, dok je od otežavajućih okolnosti cenio njegovu upornost koju je iskazao prilikom izvršenja krivičnog dela, ali i raniju osuđivanost, ne za istovrsno krivično delo.

Drugostepeni sud je ocenio da nije dat dovoljan značaj činjenici da je kritičnom prilikom došlo do oštećenja pet motornih vozila, kao i da je požarom izazvao opasnost za imovinu većeg obima na mestu gde je bilo mnogo ljudi.

Tokom suđenja Tica je negirao krivicu.

Optužnim predlogom tužilaštvo je predložilo sudu da Ticu osudi na najmanje četiri godine zatvora i novčanu kaznu od milion dinara.

Tica je okrivljen da je za vreme protesta ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu, prišao službenim vozilima MUP-a koja su bila parkirana na stazi između „Glavne Pošte“ i Crkve „Svetog Marka“, kamenom polomio staklo na ukupno četiri vozila, nakon čega je nepoznatom eksplozivnom materijom izazvao požar na tim vozilima.

Požar se kasnije proširio na još jedno vozilo MUP-a koje je bilo parkirano u neposrednoj blizini.

(Tanjug)



Izvor

Related posts

„Samoopredeljenje“ napustila poslanica, peta po redu za kratko vreme

Razvijanje međusobnih odnosa i prijateljstva

Redžep Tajip Erdogan u Srbiji: Vučić podelio fotografiju sa zajedničkog ručka, supruge im pravile društvo (Uživo)