Zajednička pripadnost Srbije i EU: Ulaganja i integracija u fokusu


Vesti

Politika

Zajednička pripadnost Srbije i EU: Ulaganja i integracija u fokusu

Šef Delegacije EU ističe značaj zajedničke pripadnosti Srbije i EU

Mađarska podržava napredak Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji

U procesu integracije Srbije u Evropsku uniju, pored ekonomskog interesa, ulaganja, značajne pomoci koju EU pruža Srbiji u mnogim sektorima, važan element je i zajednička pripadnost, rekao je danas šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre, na otvaranju 26. izložbe fotografija Primenjena nostalgija, posvećene Beogradu i Budimpešti.

Foto: Nemanja Jovanović / Tanjug

.

On je na događaju, koji je organizovan u Evropskoj kući u Beogradu povodom aktuelnog mađarskog predsedavanja Savetom Evropske unije, istakao i da je negovanje ove integracije od zajedničkog interesa ne samo zbog ekonomije već i zbog sličnosti u mnogo drugih oblasti, što je u osnovi svega.

„Nije tu reč samo o interesu, već i u tome da delimo istu istoriju, delimo istu prošlost i treba da delimo istu buducnost. Evropa je naša kuca. Ovo nam svima poručuje ova izložba“, naglasio je šef Delegacije EU.

Novotovrena Evropska kuća u Beogradu treba da bude mesto susreta

Dodao je da novotovrena Evropska kuća u Beogradu treba da bude mesto susreta i razmene i pritom čestitao Srbiji na usvajanju Reformske agende.

„To je važan korak u sprovođenju plana rasta i pojačanja zamaha proširenja EU na Zapadni Balkan, kojem smo sada svedoci i vreme je da se intenzivira rad na tome“, istakao je Žiofre.

Ambasador Mađarske u Srbiji Jožef Mađar naglasio je da velika privilegija biti danas u Sribiji, u Evropskoj kući.

„Toliko toga nas povezuje da bi se cela knjiga mogla napuniti koliko zajedničkog imamo, ali moramo gledati na konkretne stvari i raditi mnogo na tome“, istakao je on.

Podsetio je da je Mađarska u ovom mandatu drugi put je u ulozi predsedavajuće države članice sa Saveta Evropske unije.

„Prvi put smo imali uspeha, jer tada se poslednja država, s kojom smo završili pregovore, nakon par meseci učlanila u EU, a sada isto to želimo, da za vreme mađarskog predsedavanja Srbija ide napred i da ne stane na tom putu“, poručio je Mađar.

Napomenuo da dve zemlje veoma povezuje i kultura.

„Mi volimo Srbe u Budimpešti, kao i da Srbi dolaze u naš glavni grad, pa zato što pre treba da uklonimo barijere, naročito čekanje na granici“, rekao je ambasador Mađarske.

Miščević: Srbija prošlog četvrtka usvojila Reforsku agendu

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević je istakla da je veoma ponosna svaki put kada otvara ovu izložbu.

„Naročito je zanimljiva prva fotografija, zato što pokazuje reke, pre svega Dunav, koji je za nas predstavljao poslednjih dana veliku strepnju, jer ono što se dešavalo u Budimpešti, pre toga u Beča i u drugim krajevima Evrope, svakako ima uticaj na nas i obratno“, navela je ministarka.

Ona je iskoristila priliku i da napomene da je Srbija prošlog četvrtka usvojila Reforsku agendu.

„To je za nas jedan od zaista najvažnijih dokumenata našeg kredilbiiteta i mere napretka u procesu integracije“, rekla je Miščević.

Foto: Blic TV / Ringier

.

Minstarka je naglasila da je da taj proces integracija Srbiju „nije stao već da je, naprotiv, veoma živ“.

„Tu je sada i Reformska agenda koja nas dodatno stimuliše da napravimo važne i nekada veoma teške korake ka članstvu u Evropskoj uniji, ali mnogo bitnije za nas su reforme, koje važne ovde i danas“, poručila je ona i zahvalila se Mađarskoj, koja je, tokom predsedavanja Savetom EU, među prioritete stavila i rad na integraciji Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

Projekat „Primenjena nostalgija“ zamišljen je kao serija zajedničkih izložbi fotografija dva fotografa, jednog iz Srbije i jednog iz zemlje predsedavajuće EU.

Ovog puta izlagale su dve umetničke fotografkinje: Ana Julija Molnar iz Budimpešte i Anđela Stevanović Živković iz Beograda, a svaka od njih fotografisala je grad ove druge.

Osnovna ideja je da se i na ovaj način unapredi kulturna razmena između dveju zemalja, kao i da se promovišu evropske vrednosti i saradnja Srbije sa državama članicama EU.

Ova izložba je deo aktivnosti koje sprovodi Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije.



Izvor

Related posts

Erdogan u Srbiji: Jedna od tema energetika, ali i BRIKS

Medicinska sestra je trebala da živi 180.000 godina da bi zaradila ono što je Đilas oteo od građana za 10 godina

Samit u Dubrovniku: Podrška Ukrajini, osuda ruske agresije, da li će usvojena deklaracija doneti promene