Zaracin: Kosovu preti isključenje iz Cefte i druge kazne ako nastavi sa zabranom uvoza robe iz Srbije


Vesti

Politika

Zaracin: Kosovu preti isključenje iz Cefte i druge kazne ako nastavi sa zabranom uvoza robe iz Srbije

Specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Zaracin izjavio je da bi ukoliko nastavi sa zabranom uvoza robe iz Srbije Kosovo moglo da se suoči sa isključenjem iz Cefte.

Foto: youtube

Manuel Zaracin

Kosovo bi moglo da se suoči sa pozivima za isključenje iz Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini i drugim kaznama, ako nastavi da zabranjuje uvoz iz Srbije – rekao je za Birn nemački izaslanik za Balkan Manuel Zaracin, piše Balkan insajt.

Blic preporučuje

Portal podseća da se nemačka priprema za 14. oktobar kada će biti domaćin samita povodom desetogodišnjice platforme povezane sa EU za saradnju na visokom nivou između država Zapadnog Balkana.

Nemački izaslanik Zaracin je dva puta posetio Kosovo.

Pozvao Kurtija da ukine zabranu na uvoz srpskih proizvoda

Nemački ambasador u Prištini Jorn Rode ranije je izjavio da je Zaracin pozvao kosovskog premijera Aljbina Kurtija da ukine zabranu uvedenu u junu 2023. na uvoz proizvoda srpskog porekla, za koje Sarazin kaže da blokira slobodnu trgovinu u regionu i opstruira Cefta.

U zamenu za odustajanje od zabrane, Kosovo više ne bi bilo zvanično predstavljeno u okviru Cefta od strane kosovske misije UN-a, Unmik, već bi predstavljalo samo sebe.

Ime Kosova bi bilo upisano sa zvezdicom koja vodi do fusnote u kojoj se navodi da status Kosova tek treba da bude konačno rešen u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, što odražava odbijanje Srbije da ga prizna kao nezavisnu državu.

(Kosovo online)



Izvor

Related posts

Vučević i Ćuta Jovanović polemisali o Kosovu: Kada budete izneli jednom vašu politiku tada ćemo moći da pričamo

Milenko Jovanov ponizio Dragana Đilasa za sva vremena! (FOTO)

Šutanovac reagovao na Ponoševu prozivku vlasti zbog tragedije kod Kraljeva