Zašto je rekonstruisana Vlada Crne Gore: Milojko Spajić istorijski povećao kabinet


Vesti

Politika

Zašto je rekonstruisana Vlada Crne Gore: Milojko Spajić istorijski povećao kabinet

Rekonstruisana Vlada Crne Gore imaće najveću parlamentarnu većinu u skupštini od promene vlasti 2020. godine i to 52 od ukupno 81 poslanika, ali i najviše članova u istoriji – čak 32. Analitičari ocenjuju da je „na delu nacionalna trgovina“ jer su nakon burne rekonstrukcije u novu vladu ušli Bošnjačka stranka i prosrpska koalicija „Za budućnost Crne Gore“. Kako kažu, cilj premijera Milojka Spajića je da kvantitetom pokuša da sačuva vlast pošto se njegov Pokret Evropa sad nalazi u krizi, naročito, u Podgorici.

Foto: Vlada Crne Gore, Boris Grdanoski / Ringier

.

Ulazak Bošnjačke stranke čiji je lider Ervin Ibrahimović izazvao je najviše polemika i na sednici skupštine i u celoj Crnoj Gori odnosno u regionu. Ibrahimović se u parlamentu našao pod baražnom vatrom opozicionih pitanja kako može u vlast zajedno sa onima koji su pevali „Nož, žica, Srebrenica“ i „Leleču Turci, kukaju bule“?

Blic preporučuje

Bošnjačka stranka na udaru zbog pesama i poruka predsednika opštine Nikšić

U tim pitanjima se najviše aludiralo na ispade Marka Kovačevića, predsednika opštine Pljevlja iz redova koalicije „Za budućnost Crne Gore“ koji je znao uz te pesme da slavi pravoslavnu Novu godinu, a nedavno je izazvao skandal kada je Bošnjake pitao „jel smo li braća“ i poručio da ako hoće više da liće na Turke“ da će „prema njima kao i prema Turcima postupati“.

Foto: Televizija Nikšić / youtube

Marko Kovačević, predsednik opštine Nikšić, često je provocirao Bošnjake nacionalističkim pesmama

Abazović prepevao pesmu o Draži Mihailoviću zbog Ibrahimovića

Najdalje u prozivkama je možda otišao Dritan Abazović, lider pokreta URA i bivši premijer koji je usred skupštine zapevao i prepevao pesmu „Od Topole pa do Ravne gore“.

Ne može se doć’ do plaže, sve su straže, sve su straže Ibrahimovića Draže – izrecitovao je Abazović i izazvao osmeh čak i lidera Bošnjačke stranke.

Ibrahimović: Imamo svoje političke ciljeve

Ibrahimović je na te kritike zbog ulaska Bošnjačke stranke u rekonstruisanu vladu odgovorio da je „to Crna Gora i potvrda zašto Crnoj Gori treba Bošnjačka stranka.

Foto: Ringier

Ervin Ibrahimović, lider Bošnjačke stranke rekao je nakon ulaska u Vladu Crne Gore da ta strabka ima svoje političke ciljeve

Imamo svoje političke ciljeve i nećemo slušati kako treba da ih sprovodimo – rekao je Ibrahimović koji se našao i na direktnom udaru iz Sarajeva zbog ulaska u vladu.

S druge strane, postavljalo se i pitanje da li će nekadašnji Demokratski front na čelu sa Andrijom Mandićem i Milanom Knežević okupljen u koaliciji „Za budućnost Crne Gore“ pristati da u vladu uđe i Bošnjačka stranka? Na kraju su i jedni i drugi ušli u rekonstruisanu vladu gde su dobili po pet mesta.

Hrvatska zabranila Mandiću, Kneževiću i Bečiću ulazak u zemlju

No, tu nije kraj problemima. Svega dva dana nakon rekonstrukcije Vlade Crne Gore, Hrvatska je uputila Podgorici zvaničnu notu u kojoj je Mandića i Kneževića zajedno sa Aleksom Bečićem, potpresednikom Vlade Crne Gore, proglasila „personama non grata“ pošto je crnogorski parlament nedavno izglasao Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu.

„Pokret Evropa sad gubi tlo pod nogama“

Srđan Vukadinović, politički analitičar iz Crne Gore, kaže za „Blic“ da se iza rekonstrukcije Vlade Crne Gore krije želja da „parlamentarna većina ima što više ruku u skupštini“.

Pokret Evropa sad gubi tlo pod nogama pošto je očigledno da predsednik Crne Gore Jakov Milatović od kako je napustio taj pokret vuče sa sobom značajan broj ljudi. Dokaz za to je i činjenica da je Spajićev PES na lokalnim izborima u Andrejevici i Budvi dobio svega dva odnosno četiri odbornička mesta i nije ni u prvih tri stranaka po broju glasova – analizira Vukadinović.

Kako kaže, raskol PES-a nakon sukoba Milatovića i Spajića odražava se trenutno i na vlast u Podgorici gde se bliže vanredni lokalni izbori.

Foto: Vlada Crne Gore/ Bojana Ćupić, Vlada Crne Gore/ Saša Matić, Tanjug/ Marko Đoković, Predsedništvo Crne Gore / Ringier

.

Izbori u Podgorici biće lakmus papir jačine stranaka u celoj Crnoj Gori. Videće se ko kako stoji. Ali, pošto je PES u krizi Spajić pokušava na sve načine da učini vladu stabilnom i produži joj vek. Zato na delu imamo praktično i političku i nacionalnu trgovinu – ocenjuje Vukadinović.

I „Za budućnost Crne Gore“ progutala svoje reči o Bošnjačkoj stranci

Naš sagovornik podseća da je i koalicija „Za budućnost Crne Gore“ morala da napravi „kompromis“ kako bi ušla u rekonstruisanu vladu.

Lideri te koalicije su govorili da neće dozvoliti ulazak Bošnjačke stranke u vladu ako ta stranka bude glasala za opoziv Mandića sa mesta predsednika parlamenta. Bošnjačka stranka je glasala da Mandić ne bude više predsednik skupštine, ali „Za budućnost Crne Gore“ je sada glasao za ulazak Bošnjačke stranke u vladu – kaže Vukadinović.

Politički analitičar dodaje da se Bošnjačka stranka susreće sve više sa optužbama da je to „privatna stranka Ibrahimovića“.

Moguće da Ibrahimović želi da svoje ljude ubaci na državne funkcije po dubini. Prvi put se dešava da stranka koja je dobila ukupno šest poslaničkih mandata ima čak pet članova vlade. Na kraju će vlada po brojnosti postati jednaka skupštini samo da opstala – ocenjuje Vukadinović.

„Spajić nema znanja i iskustva da rukovodi ideološki raznolikom vladom“

Postavlja se pitanje i kako će premijer rukovoditi tako glomaznom vladom.

Reč je o ideološki raznolikoj vladi zbog čega morate da budete pravi majstor da bi upravljali tim brodom. Međutim, mislim da Spajić nije taj jer nema dovoljno ni znanja ni iskustva za tu poziciju. Zato verujem da će se nakon izbora u Podgorici znati i koliko će dugo trajati vlada Crne Gore – zaključuje Vukadinović.

Većina članova Vlade je u parlamentu izglasana sa 53 poslanička glasa za i jednim uzdržanim, dok je za smenu bivšeg ministra pravde Andreja Milovića glasalo svih 54 poslanika prisutnih u Skupštini.

Spajićev kabinet broji sad 54 državnih sekretara

Izmenjeni kabinet premijera Milojka Spajića imaće 54 državna sekretara, nakon odluke da tri ministarstva mogu imati po jednog državnog sekretara, 15 ministarstava može imati po dva državna sekretara, a sedam ministarstava može imati po tri državna sekretara koje imenuje Vlada, na predlog ministra. Do sada ih je prema sistematizaciji bilo 36.

Foto: Youtube / screenshot

Rekonstruisani kabinet Milojka Spajića imaće 54 državnih sekretara

Vlada će imati više žena nego što ih je bilo u prvobitnoj postavci iz novembra prošle godine, ali je nastavljena praksa da nema nijedne potpredsednice.

Šest žena u rekonstruisanoj vladi

Od 32 člana u rekonstruisanoj Vladi će biti šest žena, odnosno, 18,75 odsto, što je za jedan odsto više u odnosu na prethodni Spajićev kabinet koji je od 23 člana imao četiri žene.

U Vladi Spajićevog prethodnika Dritana Abazovića bilo je 19 odsto žena, Zdravka Krivokapića 28,5 odsto, Duška Markovića 19 odsto i Mila Đukanovića, u periodu od 2012. do 2016. godine – 16 odsto, podsećaju podgoričke Vijesti.

Rekonstruisana Vlada ima premijera, 25 ministara i sedam potpredsednika, od kojih su dvojica istovremeno i ministri.

PES ima najviše članova u vladi, „Za budućnost CG“ – pet

Najviše članova Vlade imaju Spajićev Pokret Evropa sad (PES) – 10 članova i premijera. Sledi Demokratska Crna Gora koja ima šest članova u Vladi, koalicija za Budućnost Crne Gore i Bošnjačka stranka (BS) po pet, Albanski forum i Socijalistička narodna partija (SNP) po dva i Albanska alijansa jednog predstavnika.

Foto: RTCG / Ustupljene fotografije

Koalicija „Za budućnost Crne Gore“ imaće pet članova u rekonstruisanoj vladi

Glasanju nisu prisustvovali poslanici četiri stranke i posebnog kluba

Glasanju za promene sastava 44. Vlade Crne Gore juče nisu prisustvovali poslanici Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata (SD), GP URA, Hrvatske građanske inicijative (HGI) i posebnog kluba poslanika.

Svega dvoje poslanika opozicije bilo u skupštinskoj sali

Od poslanika opozicije u sali su ostali Vladimir Dobričanin (Ujedinjena Crne Gora) i Mehmet Zenka (Demokratska unija Albanaca).



Izvor

Related posts

Ne postoji oblast u kojoj smo toliko napredovali kao što je Vojska Srbije

Koliko će biti uspešan novi pokret Dragana Milića na republičkim izborima?

Ne postoji oblast u kojoj smo toliko napredovali (VIDEO)