Zašto Makron stiže u Srbiju: Pet ključnih tema razgovora sa Vučićem


Vesti

Politika

Zašto Makron stiže u Srbiju: Pet ključnih tema razgovora sa Vučićem

Kada u četvrtak oko 18 sati predsednik Francuske Emanuel Makron sleti na aerodrom „Nikola Tesla“ zbog dvodnevne posete Srbiji doneće najmanje pet tema o kojima će razgovarati sa srpskom delegacijom predvođenom predsednikom Aleksandrom Vučićem: Kosovo, EU, ekonomija, kupovina 12 aviona „rafala“ i veštačka inteligencija.

Foto: Tanjug / AP, Teresa Suarez, Lewis Joly, Dj. Kojadinović / Ringier

.

Makron stiže u Beograd drugi put u poslednjih pet godina i to u situaciji kada se Francuska suočava sa veoma nezavidnom unutrašnjom političkom situacijom nakon vanrednih izbora što analitičari ocenjuju kao još jedan dokaz značaja ove posete za obe države.

Blic preporučuje

Strahinja Subotić, programski menadžer Centra za evropske politike, kaže da je zbog nestabilne političke situacije u Francuskoj i izbora nove vlade moglo da se dogodi da Makron otkaže dolazak u Beograd.

– Uprkos takvoj situaciji, Makron, ipak, odlučuje da dođe u Srbiju čime zapravo reafirmiše značaj ove posete kao i značaj svih pomenutih tema. U tom kontekstu ova poseta predstavlja pravi kontinuitet iz proleća u leto i mi ćemo videti da će se razgovarati o istim temama sa ciljem da se one poboljšaju i unaprede – navodi Subotić i podseća da je početkom aprila Vučić posetio Makrona u Parizu.

A koje su to teme koje će se naći na stolu tokom Makronove dvodnevne posete Srbiji?

Ima li razumevanja za položaj Srba na KiM?

Situacija na Kosovu i Metohiji poslednjih nedelja je do te mere eskalira zbog jednostranih poteza Prištine (zatvaranja ekspozitura Pošte Srbije, novih hapšenja Srba) i najava da će otvoriti most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici da mora biti predmet razgovora Makrona i Vučića.

Foto: Nenad Božović / Ringier

Položaj Srba na severu Kosova je sve teži

Diplomata Zoran Milivojević smatra da Francuska kao država sa ozbiljnom međunarodnom pozicijom ima značajnu ulogu u ostvarivanju srpskih državnih i nacionalnih interesa.

Mislim da će jedna od ključnih tema biti pitanje Kosova i Metohije, položaj srpskog naroda, uloga Kfora u čemu Francuska učestvuje i obaveza međunarodne zajednice da štiti položaj i prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji – ocenjuje Milivojević.

Kako kaže, ulazimo u period koji je izuzetno važan kada je reč o KiM zbog čega je „za Beograd bitno razumevanje o položaju srpskog naroda, o ponašanju prištinske strane i o potrebi poštovanja međunarodnih obaveza“.

Proširenje Evropske unije

Srbija je već dugo, predugo na evropskom putu, a Makron je promovisao novu ideju proširenja EU koji zahteva i samu reformu unije. Dolazak francuskog predsednika u Beograd idealna je prilika da se još jednom „pročešlja“ to pitanje.

Subotić navodi da je „Makron i dalje lider čiji se glas dovoljno snažno čuje“ da treba da „marimo za njegovo delovanje“ i „odnose sa njim i Francuskom“ imajući u vidu da će biti predsednik svoje zemlje do 2027. godine.

Foto: symbiot / shutterstock

Proširenje EU svakako će biti jedna od tema razgovora Makrona i Vučića

Ulazimo u novi institucionalni ciklus Evropske unije, kada Ursula fon der Lajen koju je dva puta podržao i prvobitno predložio upravo Makron, razmatra ko bi mogao da bude sledeći komesar za politiku proširenja. Verujem da će se, među ostalim, i o tome govoriti jer je potrebno da se svakako ubrza evropski put Srbije na kojem smo već dugi niz godina – analizira Subotić.

Niz ekonomskih sporazuma

Pored političkih svakako će u fokusu Makronove posete Srbiji biti i ekonomske teme.

Aleksandra Kolaković sa Instituta za političke studije očekuje „niz ekonomskih sporazuma između dve zemlje ako pogledamo različite projekte i programe koji su sprovođeni u prethodnom periodu“.

Foto: Ringier

Sastanak Makrona i Vučića doneće i niz ekonomskih sporazuma

– Počnimo, recimo, od Francusko-srpskog inovacionog foruma, potom sastanaka koji su bili sa predstavnicima MEDEF-a (prve privatne mreže francuskih privatnika). Ovde imamo razvijenu i Francusko-srpsku komoru i naravno EDF, francusku elektrodistributivnu mrežu. To je prostor gde će se voditi ekonomski razgovori – ocenjuje Kolaković za RTS.

Kupovina 12 aviona „rafala“

Srbija želi da kupi 12 francuskih borbenih aviona „rafala“ o čemu su Vučić i Makron razgovarali u Parizu početkom aprila. Subotić smatra da je ta kupovina izvesna jer da nije, kako kaže, francuski predsednik ne bi ni dolazio u Beograd pogotovo ako se imaju u vidu „problemi sa kojim se suočava na unutrašnjem planu“.

Foto: Tatan Syuflana / Tanjug/AP

Srbija bi trebalo da kupi od Francuske 12 borbenih aviona „Rafal“

Na domaćem terenu postoje čak partije koje razmatraju da pokrenu proceduru Makronovog opoziva. To se zaista dugo nije desilo na njihovoj političkoj sceni i verujem da pitanje rafala igra veliku ulogu zašto Makron dolazi u Srbiju. To će, s jedne strane, omogućiti Srbiji da reafirmiše svoju doktrinu vojne neutralnosti i osnaži vojne kapacitete dok će, sa druge strane, to omogućiti Francuskoj da reafirmiše svoj politički kapital u Srbiji i na Zapadnom Balkanu i zaradi čak tri milijarde evra od te prodaje – kaže Subotić za RTS.

Veštačka inteligencija i sporazumi o kulturi

Prema najavama, dvojica lidera će razgovarati i o pitanjima u vezi sa veštačkom inteligencijom (AI) pošto će Srbija preuzeti predsedavanje Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju dok je Francuska domaćin samita AI koji će se održati u Parizu u julu 2025. godine.

Kolaković navodi da su ti razgovori naročito važni zbog tog samita u Parizu i dodaje da će veoma značajni biti i sporazumi o kulturi.

Oni ovim drugim sporazumima daju vrednosni sistem i približavaju dve države i dva naroda, u pravom smislu te reći, ka onome što je cilj, a to je u stvari EU i EU integracija – zaključuje Kolaković,

Makron u petak ide u Novi Sad

Drugog dana posete, Makron će otići u Novi Sad gde će u 10.30 sati posetiti Galeriju Matice srpske i obići nove postavke.

Od 11.15 časova očekuje se obraćanje predsednika Vučića i predsednika Makrona na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji u kompaniji „InGrid- Sćneider Electric LLC“ u Novom Sadu.



Izvor

Related posts

Četnici i partizani i dalje dele narod u Srbiji: „Rehabilitacija ne znači da neko nije ratni zločinac“

Aljbin se vodi načelima fašističke propagande

Fon der Lajen sa liderima Zapadnog Balkana: Radimo na približavanju ekonomija