Zašto se lideri opozicije svađaju iako svi izlaze na izbore?


Vesti

Politika

Zašto se lideri opozicije svađaju iako svi izlaze na izbore?

Najnoviji sukob Sava Manojlovića i Dragana Đilasa dodatno je zbunio glasače opozicije koji se pitaju zbog čega se opozicioni lideri toliko tuku za glasove? Analitičari ocenjuju da zbog svega što se dogodilo u opoziciji nije dobra energija kod protivnika vlasti, pogotovo u Beogradu.

Foto: Robert Getel / Ringier

.

Od kako je SSP objavio bojkot izbora u Beogradu, a „Kreni promeni“ ulazak u trku za glasove, Dragan Đilas i Savo Manojlović su svoj animozitet „podigli na lestvicu više“.

Blic preporučuje

Kulminacija je stigla u četvrtak uveče kada je Manojlović direktno optužio Đilasa da stoji iza najnovijeg obaranja liste „Kreni promeni“ na Vračaru dok ga je lider SSP-a u odgovoru nazvao „opozicionim Nestorom“ i poručio da „birači u Beogradu nisu zaslužili ovakav dilentatizam“.

Do lokalnih izbora ostalo je svega desetak dana, a utisak je da se opozicija više međusobno prepucava nego sa vlašću i to u vezi sa bojkotom izbora koji praktično ne postoji jer sve stranke osim „Zajedno“ Nebojše Zelenovića izlaze na izbore barem u nekoj opštini.

„Manojlović ili razlog sukoba ili inicira konflikt“

Nikola Parun, politikolog, smatra da bojkot izbora „ne postoji čak ni u Beogradu“.

Mislim da unutar opozicije i ne postoji veliko prepucavanje osim na liniji „Kreni promeni“ i SSP. Obično je Savo Manojlović ili razlog sukoba ili taj koji inicira konflikt. Posle više godina Manojlović se aktivirao u politici i izlazi na izbore. Verovatno ima svoje razloge ili interes, ali ako predaješ listu za izbore valjda je normalno da moraš da ispuniš uslove – ocenjuje Parun za „Blic“.

Foto: Djordje Kojadinovic / RAS Srbija

Nikola Parun smatra da bojkot izbora ne postoji čak ni u Beogradu

Kako kaže, bitnije od toga ko je Manojloviću oborio listu je pitanje da li je njegova lista pravno valjana?

Da je Manojlović ispunio sve uslove za prijavu liste ne bi se postavljalo pitanje ko mu je oborio listu, odnosno ne bi bilo razloga za to. Ako su liste neispravne onda je logično da ne mogu biti proglašene. Čini se da je Manojlović fenomen koji zasija u jednom izbornom ciklusu pa nestane. Ispada da ima veću podršku među biračima nego što može da sakupi potpisa na opštinama – navodi Parun.

„Za razliku od decembra energija u opoziciji je pala“

Naš sagovornik ne smatra da su birači mnogo zbunjeni selektivnim bojkotom izbora.

– Ko je zainteresovan za politiku zna ko i gde izlazi, ali je činjenica da birači opozicije osećaju da nije dobar gas, što bi rekli mladi. Za razliku od decembra energija u opoziciji je pala i nije dobra iako nema baš mnogo trzavica – analizira Parun.

Foto: Milan Ilić / Ringier

Deo koalicije „Srbije protiv nasilja“ izlazi na izbore u Beogradu nakon raskola

Kad je reč o izborima u drugim gradovima, Parun smatra da će najinteresantnije biti u Novom Sadu.

– Tamo je opozicija apsolutno ujedinjena i nema nikakvih međusobnih problema. Novi Sad je drugi najveći grad u zemlji, a odatle dolazi i premijer. S druge strane, mislim da će vladajuća koalicija lakše ostvariti pobedu na izborima u Nišu – zaključuje Parun.

„Nigde nije zapisano da opozicija mora da bude složna“

Predrag Lacmanović, programski direktor agencije „Faktor plus“, ističe za „Blic“ da „nigde nije zapisano da opozicija mora da bude složna“.

– Normalno je da se u opoziciji sukobljavaju različita mišljenja i stavovi tako i slučaju Đilasa i Manojlovića. Ne bih ulazio u to ko je u pravu, ali ako nekome izborna komisija obori listu onda je sam kriv jer nije ispunio uslove. Druga je stvar što nekome to „para uši“ u duhu borbe protiv vlasti – ocenjuje Lacmanović.

Lacmanović kaže da „nigde nije zapisano da opozicija mora da bude složna“

Kako kaže, situacija sa bojkotom izbora u nekim gradovima svakako zbunjuje birače.

Ali tako se raščišćavaju odnosi unutar opozicije. Vremenom će se videti ko je bio u pravu u vezi sa bojkotom odnosno izlaskom na izbore. Rezultati izbora će to već pokazati. Po meni, bojkot izbora postoji samo u Beogradu, a birači mogu sami da vide da li će izaći na izbore ili ne – analizira Lacmanović.

„Nedorečen bojkot u Beogradu“

Naš sagovornik smatra da je opozicija koja bojkotuje izbore ostavila „nedorečenim zašto ne izlazi samo na izbore u Beogradu“.

– Oni to pravdaju pričom da je vlast najviše takozvanog izbornog inžinjeringa radila u Beogradu. Ali je činjenica da bi opozicija, da je ostala ujedinjena, ponovo napravila jako dobar rezultat u Beogradu. Da li bi to bio bolji ili nešto lošiji rezultat nego u decembru nikada neće saznati – zaključuje Lacmanović.

Jedino Zelenović bojkotuje izbore svuda

Jedina stranka koja ne izlazi na izbore ni u jednom od 89 gradova i opština 2. juna je „Zajedno“ Nebojše Zelenovića. Sve ostale stranke u manjoj ili većoj meri izlaze na izbore.

Foto: Aleksandar Dimitrijević / Ringier

Stranka „Zajedno“ Nebojše Zelenovića ne izlazi na izbore nu u jednom gradu i opštini 2. juna

Najviše stranaka bojkotuje izbore u Beogradu i to: SSP, Srce, Zajedno i koalicija „Nada“ koju čine Novi DSS i POKS. U Nišu na izbore ne izlaze samo SSP, Srce i Zajedno dok u Novom Sadu izlazi praktično kompletna opozicija osim stranke „Zajedno“.



Izvor

Related posts

Vučić prisustvuje sednici Vlade i Republičkog štaba za vanredne situacije

Ministar Đurić razgovarao sa Sison u Vašingtonu

OGLASILA SE FON DER LAJEN: Objavila sliku sa Vučićem