Zatvoreni prelazi Brnjak i Merdare: Deveti dan blokade institucija na severu Kosova


Vesti

Politika

Zatvoreni prelazi Brnjak i Merdare: Deveti dan blokade institucija na severu Kosova

Deveti je dan blokade zgrada srpskih institucija na severu Kosova i Metohije, a više stotina zaposlenih i dalje ne može na svoja radna mesta. Administrativni prelazi između KiM i centralnog dela Srbije – Merdare, Jarinje i Brnjak, blokirani kao reciprocitet na mere premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

Foto: N. Božović / Ringier

.

Kako kaže predsednik Udruženja građana kosovsko-mitrovačkog okruga Raša Rojević, 1. oktobar je rok do kada očekuju normalizaciju stanja. U suprotnom, kako kaže, preduzeće se radikalnije mere.

Blic preporučuje


IZNOSE DOKUMENTACIJU, ORGANIZUJU SASLUŠANJA Sedmi dan blokade institucija na severu Kosova: Srbi ne mogu na svoja radna mesta


DOŠLI NA POSAO, OSTALI NA ULICI Srbi se okupili ispred zgrade opštine Kosovska Mitrovica, POLICIJA IM NE DA da uđu u kancelarije (FOTO, VIDEO)

On je rekao da su od jutros i sa kosovske strane blokirani Merdare i Brnjak.

Tamo je faktički totalna blokada. Na Jarinju trenutno nemamo takav slučaj – kazao je Rojović.

Kako kaže, na Jarinju se saobraćaj odvijao normalno, s tim što se zaustavljao teretni saobraćaj onih sa dokumentima tzv. Kosova. Kazao je da njihov cilj nije stvaranje gužve na administrativnim prelazima, već da se na jedan civilizovan način međunarodnoj zajednici stavi do znanja kakvo je stanje u južnoj srpskoj pokrajini.

– Da li postoji uopšte rezolucija 1244, da li uopšte postoji i jedna međunarodna misija na Kosovu i Metohiji, koja može da urazumi tog čoveka. Na barikadama je od 30 do 50 ljudi, ne više. Ne treba mi da pravimo mitinge na administrativnim prelazima – rekao je Rojević.

Na pitanje da li srpska policija ima razumevanja za ove blokade, Rojević kaže da im ne prave nikakav problem.

– Mi radimo selektivnu blokadu. Mi nismo seli sad na put pa da ne može niko da prođe. Nema potrebe. Znači, mi radimo samo reciprocitet onoga što radi Kurti Srbima na Kosovo i Metohiji – kazao je on.

Nastavljena saslušanja

Policija tzv. Kosova je nastavila saslušanja čelnika srpskih institucija.

Predsednik Privremenog organa opštine Leposavić Zoran Todić izjavio je juče, posle saslušanja u tzv. kosovskoj policiji na koje je pozvan zbog navodnog falsifikovanja dokumenata, da je u pitanju klasičan politički proces i udar na sve što ima veze sa Srbijom.

Foto: Sava Radovanović / Tanjug

Most na Ibru

Saslušanje Todića i još četvorice čelnika srpskih institucija na severu KiM usledilo je nakon što su privremene prištinske institucije prošlog petka nasilno zatvorile zgrade institucija Republike Srbije u sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije.

Dogovoren nastavak dijaloga

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boravio je juče u Prištini kako bi pripremio sledeću rundu dijaloga glavnih pregovarača. Nakon susreta sa prištinskim predstavnikom Besnikom Bisljimijem rekao je dogovoren nastavak dijaloga, bez preciziranja drugih detalja.

Izaslanik EU je najavio da je tokom sastanka bilo reči i o otvaranju mosta na Ibru, u Kosovskoj Mitrovici, i ponovio da bi most trebalo da bude otvoren za saobraćaj, ali samo u saradnji „sa međunarodnim partnerima Prištine“.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković upitao je zbog čega Lajčak sada sporazum o mostu na Ibru izmešta iz briselskog dijaloga, a „do juče je to pitanje najavljivao kao glavnu temu razgovora u Briselu“.

(Tanjug)



Izvor

Related posts

Savo Manojlović sa pokretom „Kreni promeni“ vratio se u Skupštinu grada Beograda

Nije isključen još jedan pokušaj atentata na Trampa

Drama na aerodromu u Nemačkoj: Dvojica Albanaca napala predstavnika srpske diplomatije