Zečević: Nije vreme za dijalog, EU i NATO da zaustave čišćenje Srba na severu Kosova


Vesti

Politika

Zečević: Nije vreme za dijalog, EU i NATO da zaustave čišćenje Srba na severu Kosova

  • Slobodan Zečević je ocenio da je potrebna akcija EU i NATO-a na terenu Kosova kako bi se sprečilo čišćenje Srba sa severa.
  • Nije dovoljan Poziv EU na primenu dogovorenih mera od strane Prištine.

Direktor Instituta za evropske studije Slobodan Zečević ocenio je da nije vreme za dijalog, već za akciju Evropske unije i Natoa na terenu kako se sever Kosova ne bi očistio od Srba.

Foto: Dimitrije Goll / Tanjug

.

Jer bi u suprotnom posledice bile, kao što je ovaj južni deo od Ibra praktično očišćen od Srba, tako bi i ovoj severni deo bio očišćen od srpskog stanovništva – upozorava Zečević.

Blic preporučuje

Komentarišući poslednju rundu pregovora u Briselu koja se nije završila trilateralnim sastankom zbog odbijanja Prištine, on je dodao da napori EU u procesu dijaloga nisu dovoljni i da bi trebalo da Prištinu privole da primeni dogovoreno.

Nije došlo do direktnog sastanka sada u Briselu između našeg pregovarača i albanskog pregovarača. Ono što Evropska unija pokušava uporno tom diplomatskom ofanzivom je da dijalogom dođe do rešenja, ali mislim da to nije dovoljno i da su oni odavno trebali da pređu na neke druge mere, kada je reč o Prištini, da ih privole da primene ono što je dogovoreno do sada – smatra Zečević.

Smatra da je Priština zrela za ozbiljne sankcije od strane EU.

Ako zaista Evropa bude čvrsta, u smislu da im kaže više nećete dobijati novac, nećete biti članovi tih međunarodnih sporazuma, odnosno sporazuma koji su zaključeni sa Evropskom unijom, onda će oni već morati da počnu da razmišljaju. Mislim da su oni na neki način zreli za određenu vrstu sankcija, ali ozbiljnih sankcija, koje bi ih naterale da sprovedu ono što je dogovoreno od 2013. do danas – ističe Zečević.

Šta je cilj diplomatskih inicijativa EU

Amerika će biti centar zbivanja naredne nedelje, počinje jesenje zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, gde će srpska delegacija, koju će provoditi predsednik Vučić, imati niz bilateralnih sastanaka.

Istovremeno, visoki predstavnik EU Žozep Borelj je najavio da će u sredu u Njujorku okupiti lidere Zapadnog Balkana na ručku, što je uradila i predsednica EK Ursula fon der Lajen ove nedelje.

Foto: GEERT VANDEN WIJNGAERT / Tanjug/AP

.

Cilj te evropske ofanzive, ocenio je Zečević, jeste da poveća stope privrednog rasta.

Oni su identifikovali da mi, s obzirom na to da nismo u Evropskoj uniji, ne dobijemo dovoljno sredstava iz evropskih fondova. Identifikovali su da smo mi u zaostatku, zato što nemamo dovoljno sredstava za razvoj. To pokušavaju preko fonda za Zapadni Balkan da nadomeste. Identifikovali su probleme. Uključivanje u taj finansijski sistem, odnosno bankarski sistem plaćanja SEPA je vrlo važan, jer smanjuje troškove prilikom plaćanja u evrima – objašnjava Zečević.

Druga stvar, dodao je Zečević, identifikovan je još jedan problem, a to su ogromni redovi robe.

Vrlo sporo se kreće na Zapadnom Balkanu. Kamioni čekaju satima i danima. Prema tome, i to bi bilo jedno od rešenja. Cela namera EU je da poveća stope privrednog rasta – kaže Zečević.

„Dobro je imati podršku Rusije za Kosovo“

Zečević je komentarisao i podršku Rusije inicijativi predsednika Aleksandra Vučića za rešavanje situacije na Kosovu, ocenivši da je dobro imati podršku jedne velike zemlje, bez obzira što je danas Rusija u teškoćama, ali da je problem što Moskva ovde nema konkretan uticaj.

Foto: Nenad Božović / Ringier

.

Oni su se povukli sa Kosova, povukli su trupe i tu su napravili jednu katastrofalnu grešku kad je reč o njihovom uticaju na ovom prostoru. Ali potpuno je tačno to što Rusija kaže, to ide nama u prilog, govore istinu. Međutim, pitanje je u ovom trenutku koliko Rusija može konkretno da nam pomogne na realizaciji, na ostvarivanju naših planova, odnosno želja da se održi srpski narod na Kosovu. Tu odlučuju NATO, SAD i EU kao neka vrsta servisa, odnosno organizacije koje pružaju usluge u tom dijalogu i niko drugi„, zaključuje Zečević.



Izvor

Related posts

Dodik: Obaveštajno bezbednosna agencija u BiH planirala atentat na mene i Vučića

Nevena Đurić demontirala opoziciju (FOTO)

Arno Gujon prokomentarisao pisanje londonskog sajta „Nju Arab“