Home Politika Milić zvanično formirao svoj pokret za republičke izbore: Ima publiku, ali i problem izlaska iz lokalne politike

Milić zvanično formirao svoj pokret za republičke izbore: Ima publiku, ali i problem izlaska iz lokalne politike

by euronet063


Vesti

Politika

Milić zvanično formirao svoj pokret za republičke izbore: Ima publiku, ali i problem izlaska iz lokalne politike

Dr Dragan Milić osnovao je Pokret za decentralizaciju Srbije (PODES) nakon uspeha na lokalnim izborima u Nišu

Analitičari smatraju da bi Milić mogao imati problema prilikom prelaska iz lokalnog u nacionalno liderstvo

Dr Dragan Milić, kardiohirurg i najveće iznenađenje na prethodnim lokalnim izborima u Nišu, počeo je već da se priprema za naredne republičke izbore pošto je osnovao svoj Pokret za decentralizaciju Srbije (PODES) koji će delovati na nacionalnom nivou. Analitičari ocenjuju da decentralizacija ima svoju publiku u zemlji, ali smatraju da bi Milić mogao da ima problem prelaska iz lokalnog u nacionalno liderstvo kakav su imali Branislav Nedimović i Nebojša Zelenović.

Dr Dragan Milić

Foto: Đorđe Kojadinović / Ringier

Dr Dragan Milić

Svega četiri meseca nakon što je njegova lista „Dr Dragan Milić“ kao udruženje građana ostvarila drugi najbolji rezultat u Nišu, poznati kardiohirurg odlučio je da svoju političku karijeru proširi i na republički nivo zbog kako je rekao tri glavna cilja: decentralizacije, departizacije i dekriminalizacije.

Blic preporučuje

Koliko su ti ciljevi ostvarivi za Milića i kakva mu je politička perspektiva na nacionalnom nivou?

„Na vreme krenuo da se politički pozicionira“

Bojan Klačar, izvršni direktor CESID-a smatra da je Milić „na vreme krenuo sa novim pokretom i očekivanim programom sa kojim je nastupao i u Nišu“.

– Do sledećih izbora je relativno dug period koji Milić može da iskoristi da se pozicionira na političkoj sceni pogotovo što očigledno nema velike resurse i budžet da bi to učinio za kratko vreme. Takođe, sada je lakše da se pozicionira kao politički akter na republičkom nivou dok se opozicija nije konsolidovala. Da je to učinio kasnije bilo bi daleko teže – analizira Klačar.

Bojan Klačar

Foto: Zoran Ilić / Ringier

Bojan Klačar

Kako kaže, postoje i ograničavajući faktori za Milićevo nacionalno političko delovanje-

Napravio je odijum prema mejnstrim strankama, ali i prema politici koja se vodi u Beogradu što može da ga limitira samo na jedan deo Srbije. Čini mi se i da nema mnogo nacionalnih tema u svojoj politici – ocenjuje Klačar.

Naš sagovornik dodaje da decentralizacija ima svoju publiku u našoj zemlji, ali da to nije nova ideja.

Sa to politikom nastupao je i G17+ kasnije Ujedinjeni regioni Srbije, ali i lokalni pokreti koji su kasnije pristupili SNS-u poput onog kojeg je predvodio Boško Ničić iz Zaječara ili pokret Vladana Vasića iz Pirota – navodi Klačar.

„Nije prvi put da odustaje od glavne političke funkcije“

Uoči osnivanja pokreta PODES pojavile su se glasine da bi Milić mogao biti kandidat za predsednika na sledećim izborima 2027. godine. Međutim, Milić je rekao da „ne vidi sebe kao kandidata za predsednika“ što je iznenađenje za Klačara.

– Iznenađenje je da se Milić uopšte oglasio na tu temu i tako suzio sebi manevarski prostor. Dug je period do sledećih izbora i mislim da je greška što se već sada izjasnio. A to mu nije prvi put da odustaje od glavne političke funkciju. To je učinio i nakon lokalnih izbora u Nišu – analizira Klačar.

„Problem izlaska iz lokalne perspektive na nacionalni nivo“

Kako kaže, Milićev problem bi mogao da bude i to što ima „nacionalni pogled iz niške perspektive“.

– Lokalnim temama uokvirio je sebe kao političara i ima problem da izađe iz Niša. Milić ne bi bio prvi uspešni političar na lokalu koji ne može nacionalno da se ostvari. Podsetiću da je, recimo, Branislav Nedimović veoma popularan u svojoj Sremskoj Mitrovici, ali to nije preneo na republički nivo kao što to nije uspelo ni Nebojši Zelenoviću koji je godinama upravljao Šapcem sa uspehom – ocenjuje Klačar,

I dodaje da se često događa da političari koji su dugo uspešni na lokalnom nivou imaju problem da „izađu iz lokalne perspektive na nacionalni nivo“.

Bursać: Ima potencijal, pokazao da ume narodski da komunicira

S druge strane, Dejan Bursać, politikolog, vidi značajan potencijal u Milićevom novom pokretu.

Dejan Bursać

Foto: Nova S / screenshot

Dejan Bursać

– Ideja je svakako legitimna i ne bih rekao da je loša iz vizure toga da je Milić stekao određenu nacionalnu popularnost pre izbora u Nišu. Pokazao se kao jedan čovek koji ume i vrlo narodski da komunicira, a opet s druge strane je stručan, ume da se nosi i sa SNS-om i sa tim pritiscima koji su bili i sa prozivkama na njegov račun tako da ne bih rekao da je toliko loša ideja. Može da ima potencijal pogotovo što ta ideja decentralizacije na način na koji on zastupa da je običan čovek razume nije kod nas do kraja nikada korišćena – objašnjava Bursać.

Kako kaže, znamo da je to probao Mlađan Dinkić sa Ujedinjenim regionima Srbije.

Ali tu je već svima bilo manje-više da je to Dinkićevo političko prepakivanje da još nekoliko godina politički preživi i da to nije bila iskrena ideja decentralizacije tako da vidim neki potencijal – analizira Bursać.

.



Izvor

You may also like