Home Politika Na skupu šefova diplomatija Zapadnog Balkana i EU, u Berlinu potvrđen odnos prema Beogradu

Na skupu šefova diplomatija Zapadnog Balkana i EU, u Berlinu potvrđen odnos prema Beogradu

by euronet063


U SUSRET obeležavanju decenije inicijative Berlinski proces, koja je startovala u Solunu 14. oktobra 2014. s namerom da se Zapadni Balkan i Evropska unija približe i da makar ekonomske barijere nestanu, ministri spoljnih poslova zemalja našeg regiona (uključujući i entitet Kosovo) i EU potpisali su zajedničku izjavu u kojoj se govori o produbljivanju regionalne saradnje i pospešivanju zajedničkog regionalog tržišta i dobrosusedskih odnosa.

НЕМАЧКИ ЋОРАК О ИЗБАЦИВАЊУ ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ: На скупу шефова дипломатија Западног Балкана и ЕУ, у Берлину потврђен однос према Београду

Fejsbuk Vjosa Osmani

Ali, praksa pokazuje da se od birokratskih reči – nije odmaklo. Glavni krivac za tenzije je Priština koja već više od godinu dana krši sporazum CEFTA (dogovoren u okviru Berlinskog procesa) o slobodnom protoku robe i zaustavlja proizvode iz centralne Srbije.

„Pretnja“ koja je nedavno puštena u etar od strane Manuela Saracina, specijalnog izaslanika nemačke vlade, koji je aludirao da se „Berlinski proces može nastaviti i bez Kosova“ bila je još jedan ćorak. Jer, Nemačka ni u jednom trenutku nije skrenula sa koloseka odbrane kosovske nezavisnosti.

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok izjavila je tokom sastanka sa šefom diplomatije Srbije Markom Đurićem da su vladavina prava, CEFTA i normalizacija odnosa sa Prištinom centralne tačke na putu Srbije ka Evropskoj uniji.

– Intenzivan dijalog osnova je diplomatije. Nemačka ostaje partner za dalje reforme – saopšteno je na zvaničnom nalogu nemačkog Ministarstva spoljnih poslova na mreži „Iks“.

Pored toga što je Berbokova Beogradu pričala o sporazumu CEFTA, koji mi ne kršimo, još jednom je podvukla Sporazum o normalizaciji koji za Berlin oduvek znači priznavanje Kosova – de jure i de fakto. Uz to, predsednik Nemačke Frank Valter Štajnmajer sastao se juče sa predsednicom tzv. Kosova Vljosom Osmani koja je u poseti Berlinu. On je na „Fejsbuku“ istakao da Nemačka „podržava pristupanje Kosova Evropskoj uniji i Savetu Evrope“.

Prekretnica posle decenije

GLAVNI samit Berlinskog procesa biće održan u Berlinu 14. oktobra, a okupljanje ministara bilo je, preme rečima Berbokove, „radna konferencija“:

– Radimo punom parom na tome da za dve nedelje ovde u Berlinu samit Berlinskog procesa ne bude samo slavljenički, na kojem slavimo deset godina od pokretanja ovog formata, nego da to bude prekretnica, ne samo što se tiče evropske integracije, već i kada je u pitanju privredna saradnja zemalja Zapadnog Balkana. 

Šef srpske diplomatije rekao je da je tokom sastanka sa Berbokovom bilo reči o saradnji dveju zemalja, ali i o ekonomskim rezultatima Srbije i dijalogu Beograda i Prištine. Naglasio je da za Srbiju članstvo u EU predstavlja strateško opredeljenje i prioritet spoljne politike. Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Đurić je naveo da je Berbokovoj preneo da je „Beograd posvećen dijalogu, dok Priština od samog početka pokazuje krajnju nekonstruktivnost i nespremnost da sprovede dogovore, posebno one koji se odnose na formiranje Zajednice srpskih opština“.

– Srbija je nastupom na ministarskom sastanku Berlinskog procesa posvećenom desetogodišnjici te inicijative još jednom potvrdila da je regionalna saradnja kičma naše spoljne politike. Poslali smo snažnu poruku da ćemo sa svakim pojedinačno od naših suseda snažno raditi u narednom periodu da unapredimo našu ekonomsku saradnju, saobraćajnu povezanost, naučnu i omladinsku razmenu između naših zemalja i naroda, da radimo na tome da pitanja iz prošlosti rešavamo na način koji neće podrivati nacionalne interese nijedne od uključenih strana – istakao je Đurić.

Prema njegovim rečima, evropski partneri Srbije i domaćin skupa Nemačka, predstavnici ministara zemalja iz regiona, ali i iz Austrije, Grčke, Slovenije, Francuske, Italije i Poljske, ovom prilikom mogli su da se neposredno uvere da Srbije ima normalan i razuman pogled prema odnosima u regionu:

– Nismo, za razliku od drugih, bacali nikakve političke strelice, već smo se trudili da prikažemo situaciju onako kakva jeste zaista – naveo je Đurić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije





Izvor

You may also like