Home Politika Predsednik Privredne komore u Prištini: Potrebno ukidanje mera za robu iz centralne Srbije

Predsednik Privredne komore u Prištini: Potrebno ukidanje mera za robu iz centralne Srbije

by euronet063


Vesti

Politika

Predsednik Privredne komore u Prištini: Potrebno ukidanje mera za robu iz centralne Srbije

Predsednik Privredne komore u Prištini Ljuljzim Rafuna izjavio je da bi privremena vlada trebalo da ukine bezbednosne mere za proizvode iz centralne Srbije, jer se tiču budućeg prisustva prištinskih institucija u CEFTA (Srednjoevropski sporazum o slobodnoj trgovini i drugim regionalnim organizacijama).

Prelaz Jarinje

Foto: Blic / Ringier

Prelaz Jarinje

Ljuljzim Rafuna podsetio je da treba da budu za stolom kada se razgovora o CEFTA, kao i da ne treba da se zaboravi da je povezana sa Berlinskim procesom i zajedničkim regionalnim tržištem.

Blic preporučuje


„TO BI BILO TRAGIČNO“ Sve oči uprte u Prištinu, kaznu najavila NAJMOĆNIJA ZEMLJA EU, ali zbog jedne stvari Kurti je i dalje na klackalici


Zaracin: Kosovu preti isključenje iz Cefte i druge kazne ako nastavi sa zabranom uvoza srpske robe

„Komora je pozvala na ovu procenu. Smatramo da bi mera bezbednosti trebalo da bude uklonjena kako ne bismo bili isključeni iz CEFTA. To će, takođe, biti povezano sa Planom rasta Evropske komisije, gde se očekuje da će Kosovo dobiti 900 miliona evra“, rekao je Rafuna.

Vlast u Prištini blokira rad CEFTA, insistirajući na predstavljanju u toj organizaciji kao suverena članica, bez Unmika, kako je to bilo do sada i bez zvezdice u nazivu na čemu insistira međunarodna zajednica, posebno Nemačka.

Nemački zvaničnici su osim napretka u CEFTA, od vlasti u Prištini zatražili da ukinu zabranu robe proizvedene u Centralnoj Srbiji, jer će u suprotnom rizikovati udaljavanje iz udruživanja i sredstava koje regionu donosi Berlinski proces.

Premijer Srbije Miloš Vučević sinoć je izjavio da postoje nagoveštaji da bi Priština mogla da prihvati ulazak srpske robe na AP Kosovo i Metohiju.

(RTS)



Izvor

You may also like