Home Politika Vučić iz Hamburga: Pričali smo o evropskom putu, po pitanju KiM nismo imali iste stavove

Vučić iz Hamburga: Pričali smo o evropskom putu, po pitanju KiM nismo imali iste stavove

by euronet063


Vesti

Politika

Vučić iz Hamburga: Pričali smo o evropskom putu, po pitanju KiM nismo imali iste stavove

„Pričali smo o evropskom putu, situaciji na KiM. Po pitanju KiM nismo imali iste stavove“, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Hamburgu.

Vučić u Hamburgu

Foto: screenshot

Vučić u Hamburgu

Pričali smo i o novoj alijansi koju Nemci hoće da naprave, vezane za mineralne sirovine – rekao je on.

Blic preporučuje


„PICA JE ONAKO A PIVO JE TOP!“ Vučić podelio utiske iz Hamburga, pred susret sa Šolcom (FOTO, VIDEO)

Želimo da razvijamo naše zemlje ubrzano, rekao je on, i kaže da je video jednu novu strategiju Nemačke.

– Video sam da je Nemačka dobro razumela, oni su dominanta ekonomska sila Evropske unije. Naš je trgovinski i ekonomski partner broj jedan. Oni su doneli odluku da se brinu o onome što će doći za 5,10,15 godina. Okupljaju zemlje da vide odakle mogu da uvoze zeleni vodonik, litijum i baterije. Šolc je bio fer, rekao je da deo prerade mora ostati u zemljama u kojima se vadi litijum – istakao je Vučić.

„Moramo da ubrzavamo svoj put“

Kaže da se nada da će nemačka vlada pozvati novinare da vide nemački rudnik litijuma, i dodaje da će i Češka krenuti sa pravljenjem velikog rudnika litijuma.

– Moramo ubrzavati svoj put napred, ne možemo živeti na lovorikama. U narednim danima imaću potpisivanje važnog ugovora sa američkim UGTR-om, oko izgradnje preko jednog gigavata instalisane snage solarnih parkova, sa značajnim balansirajućim kapacitetima. To je za nas strašno važno – kazao je on.

„Nemam poverenja u Prištinu“

Povodom vesti da će Priština dozvoliti slobodan protok srpske robe kroz Merdare, predsednik kaže da su svi prozreli namere Prištine.

– On će sada da izmisli skenere, pa će da ih čeka 20 meseci. Kurti zna da kada se stvari događaju po pravilima, da onda Srbija, a imajući u vidu da imamo dominantnu ekonomiju na Balkanu, možemo da ostvarujemo svoje interese. Očekujem da će trećeg dana već da zaustave nekoga, pa će onda da zatvore za narednih 11 meseci, i takve trikove – kazao je predsednik, i dodao da nema poverenje u želju Prištine za sprovođenje Briselskog ili Vašingtonskog sporazuma.

„Nisam došao u Nemačku da bi izbegao sednicu“

O sednici Skupštine kaže da nije došao u Nemačku da bi izbegao zasedanje, i da su poslanici SNS morali da obezbede kvorum.

Tražio sam da se ponašaju dostojanstveno, da daju kvorum neodgovornim ljudima, da svi vide koliko laži iznose. A što se tiče ko se oseća kao državnik, pa ja mislim da to jesam. I da tako misle svi građani Srbije. Ja sam samo danas razgovarao sa 12 svetskih lidera. Oni to nisu mogli da urade ni za dve godine. Nisam ja zakazao ovaj samit, to je pre nekoliko meseci određeno – rekao je predsednik.

„Najvažniji je sastanak sa Šolcom“

Vučić kaže da je u velikom strahu kada vidi neobrazovane i nepismene ljude koji žele da se bave politikom, povodom izjave Miroslava Aleksića da je „režim u strahu zbog predloga zakona o litijumu“.

On kaže da je za njega bio najvažniji sastanak sa Šolcom, i da će večeras i sutra ujutru biti održan važan panel.

Vučić ističe da još nije doneo odluku o odlasku u Duborvnik, te da sutra ima važan panel gde želi još mnogo da nauči i upozna nove ljude.

– Večeras ćemo se konslutovati sa drugim ljudima u Beogradu… Ali tekst je pravljen da bi bila jedna zemlja koja će da kaže da ne može da prihvati, pa da bi oni rekli ‘eto uhvatili smo ih’… To je stilski rogobatno… Nije dovoljno jednom nego pet puta ponavljaju jedno te isto o agresiji Rusije, pa onda dođu do sankcija, pa zahtevaju da ih svi uvedu. Neka opisuju šta hoće, ali da nam zapovedaju šta da radimo, e to ne može – jasan je Vučić.

Vučić se nalazi u dvodnevnoj poseti Hamburgu gde prisustvuje konferenciji o održivosti.



Izvor

You may also like