Home Politika Vučić: Idemo za Crnu Goru, biće zanimljivo, kad ne znaju kako da rešavaju lokalne koalicije opet je Srbija za nešto kriva

Vučić: Idemo za Crnu Goru, biće zanimljivo, kad ne znaju kako da rešavaju lokalne koalicije opet je Srbija za nešto kriva

by euronet063


Vesti

Politika

Vučić: Idemo za Crnu Goru, biće zanimljivo, kad ne znaju kako da rešavaju lokalne koalicije opet je Srbija za nešto kriva

Aleksandar Vučić učestvuje u panelu o lancima snabdevanja baterijama u Hamburgu

Panel se fokusira na proizvodnju baterija bez štetnog uticaja na životnu sredinu

Moramo da gledamo u budućnost i da se pripremamo za budućnost, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

.

Foto: Tanjug / youtube

.

Rekao je da je zadovoljan što se Srbija pridružila „baterijskoj alijansi“ i razgovorima u Nemačkoj.

– Za nas je važno a ulazimo u globalne asocijacije koje su bave budućnošću – kazao je Vučić.

Nastavićemo da radimo, dodao je on, i rekao da je važno da smo i danas istakli da Srbija, ako budu garantovane sve mere ekološke zaštite, sigurnost zdravlja naših ljudi, ne očekuje da glavni ton priče bude na rudarenju, već na celokupnom vrednosnom lancu.

– Što znači ogromnu prednost i ogromnu dobit za naše građene, što znači i fabriku katoda, fabriku baterija i fabriku električnih automobila, ali za nas je važno da ulazimo u te globalne asocijacije – rekao je Vučić.

Kako je rekao, idemo za Crnu Goru i Tivat, tamo nas čekaju na sastanku Samita Brdo – Brioni procesa.

– Biće zanimljivo pošto vidim da je Srbija glavna tema u Crnoj Gori. Kad ne znaju kako će da rešavaju lokalne koalicije opet je Srbija za nešto kriva i manje – više ja. Neki koji misle da mogu da se iživljavaju nad Srbiji, dobiće odgovor kakav zaslužuju, tamo na licu mesta gde najmanje očekuju i misle da se plašim, kažu zbog „Kavačkog“ klana, zbog drugih. Evo me, dolazim – rekao je Vučić.

On je danas učestvovao u Hamburgu na panelu „Pregovori o novoj alijansi – odgovoran i kružni lanac snabdevanja baterijama“. Kako je rekao, „ovo je velika prilika za sve nas„.

– Kada je reč o rudarenju, i o svemu što se dešava u našoj zemlji, moramo da razgovaramo o ukupnom lancu vrednosti sa našim narodom – rekao je on.

Kako je kazao, o tome je razgovarao i sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

– Ne radi se samo o litijumu, već o katerijumu, baterijama i električnim automobilima. Svi ćemo se suočavati sa nedostatkom električne energije, ne samo Srbija, nego i druge zemlje – kazao je on.

Učesnici panela razgovaraju o baterijama, koje su centralne za tranziciju energije i mobilnosti, ali njihova proizvodnja ne sme štetno da utiče na životnu sredinu ili da krši ljudska prava radnika i lokalnih zajednica kako bi se obezbedila pravedna tranzicija. Na ovom mestu će se razmatrati koji savezi i dijalozi se mogu podsticati da bi se odgovorilo na savremene izazove u lancima snabdevanja baterijama.



Izvor

You may also like