Home Politika (Uživo) Sednica o litijumu, četvrti dan: Skupština Srbije nastavila raspravu

(Uživo) Sednica o litijumu, četvrti dan: Skupština Srbije nastavila raspravu

by euronet063


Vesti

Politika

(Uživo) Sednica o litijumu, četvrti dan: Skupština Srbije nastavila raspravu

Rasprava o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima u Skupštini Srbije

Opozicija želi zabranu iskopavanja litijuma, ministarka poziva da se ignorišu zahtevi političke prirode

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas raspravu o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima pošto je izbrojano 143 poslanika u sali.

.

Foto: Nemanja Jovanović / Tanjug

.

Blic preporučuje

Izmene i dopune Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima su u skupštinsku proceduru uputili poslanici opozicije, njih 86, sa ciljem da se zabrani iskopavanje litijuma, a ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je pozvala skupštinu da ignoriše zahteve političke prirode.

Đedović Handanović je tokom rasprave odbacila navode predlagača izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima Danijele Nestorović da realizacijom projekta Jadar postoji opasnost od povećane radijacije i poručila opoziciji da prekinu da šire strah i paniku i obmanjuju građane.

Ponovila je i da ukoliko studije o proceni uticaja za životnu sredinu pokažu da je bezbedno da se eksploatiše litijum, da će se to uraditi po „srpskim zakonima i evropskim standardima“.

Slučaj „izbušene gume“ obeležio jučerašnji dan

Jučerašnju raspravu obeležio je slučaj „izbušene gume“. Nestorović se požalila da je pre dolaska u skupštinu zatekla probušene gume na svom automobilu što je MUP nakon istrage demantovao i utvrdio da je jedna guma bila samo izduvana.

Tepić: Šefčović povezan sa Rio Tintom

Poslanica SSP Marinika Tepić juče je rekla da će otkriti tri važne stvari „koje Vučić i njegovi ortaci kriju od građana“.

Prvo kako je nemački kancelar Olaf Šolc izgubio prošlog meseca izbore u Saksoniji, zatim, ko je Maroš Šefčovič, potpredsednik EK, i treća važna stvar jeste ko je Vučićeva „struka“ iza koje se sada krije, pošto su mu sve predstave propale – kazala je Tepić.

Rekla je i da je Šefčovič „povezan sa Rio Tintom i kompanijom „InoBat“.

Otkrili smo da je povezan sa Rio Tintom, ali i sa fabrikom baterija „InoBat“ u koju je Srbija odlučila da upumpa gotovo pola milijarde evra novca naših građana – rekla je Tepić.

I drugi dan rasprave bio je buran pošto su dodeljene tri opomene, a u skupštinskim klupama našli su se i klip kukuruza i teglica meda.

Prvog dana sednice u centru pažnje bilo je brojanje poslanika pošto je zbog nedostatka kvoruma početak sednice pomeren za sat vremena.

(Tanjug)



Izvor

You may also like