Home Politika Milojko Spajić planirao uvođenje bitkoina u finansijski sistem Crne Gore: Pojavio se snimak sastanka, tu je i Filip Karađorđević

Milojko Spajić planirao uvođenje bitkoina u finansijski sistem Crne Gore: Pojavio se snimak sastanka, tu je i Filip Karađorđević

by euronet063


U isečku iz filma popularne platforme HBO MAX, koji je premijerno emitovan prekjuče na toj televizijskoj mreži, prikazan je deo susreta tokom kog Milojko Spajić kaže da misli da je uvođenje bitkoina u finansijski sistem Crne Gore “dobra ideja”, a potom postavlja pitanje Mouu kako se to konkretno može izvesti, pišu Vijesti.

Blic preporučuje


EKSKLUZIVNO Princ Filip Karađorđević za „Blic Biznis“: Karađorđe bi prepoznao bitcoin kao modernu „džebanu“!


„IMAM DOKAZE“ Milatović OPTUŽIO SPAJIĆA da je ŠUROVAO SA ĐUKANOVIĆEM: Dogovarali su zakone o kripto valutama

Princ Filip Karađorđević navijao

Filip Karađorđević, koji se takođe pojavljuje u ovom dokumentarnom filmu, dodaje da bi Crna Gora, ukoliko bi se taj plan ostvario, mogla biti “svetionik” u Evropi.

“Money electric” je dokumentarni film koji istražuje poreklo bitkoina i identitet njenog tvorca sa pseudonimom Satoši Nakamoto.

Kompanija “JAN3” je na svom sajtu prošlog decembra objavila detalje o razgovoru sa Spajićem “ranije te godine”, u filmu je potpisan kao crnogorski premijer i tako ga oslovljava najmanje jedan akter filma, dok iz njegovog kabineta tvrde da je reč o intervjuu do kog je došlo u junu prošle godine kad on nije bio predsednik Vlade.

Samson Mou je izvršni direktor “JAN3”, tehnološke firme čija je misija ubrzanje “hiperbitkoinizacije”, koja je specijalizovana za strateško savetovanje kompanija i vlada koje žele da usvoje inovativne poslovne sisteme zasnovane na bitkoinu. Na njegovom profilu na LinkedIn-u stoji da je poznat po svom radu na bitkoin strategiji El Salvadora i usvajanju bitkoina na nivou država.

Vijesti navode da je srpski princ Filip Karađorđević glavni strateški direktor u kompaniji “JAN3”.

U objavi na sajtu kompanije od 13. decembra prošle godine stoji da je Milojko Spajić u razgovoru naglasio velike hidroenergetske resurse Crne Gore, koji bi mogli da se iskoriste za rudarenje najjače svetske kriptovalute, za šta se troši velika količina struje.

Milojko Spajić

Foto: Vlada Crne Gore / Tanjug

Milojko Spajić

Jedna od ključnih tačaka rasprave bila je koncept bitkoin obveznica, prilagođen specifičnim okolnostima Crne Gore. U tom kontekstu, premijer je istakao obilje reka u zemlji, naglašavajući hidroenergetski potencijal procenjen na 5,6-6,1 teravat časova godišnje”, navodi se na sajtu kompanije.

Iz ove firme ističu da je zapanjujuće da Crna Gora trenutno koristi manje od 20 odsto tog potencijala.

Ideja izdavanja hidroobveznica povezanih s rudarenjem bitkoina pokazala je inovativno razmišljanje koje bi moglo otključati nove puteve za ekonomski rast”, piše u objavi.

„Milojko Spajić se uključio u razmatranje pogodnosti držanja bitkoina u centralnoj banci“

Kompanija tvrdi da je na sastanku razgovarano o pravnim okvirima za regulisanje kriptovaluta, koji su “ključni aspekt s obzirom na to da se države širom sveta bore sa evoluirajućim digitalnim okruženjem”.

“Premijer Milojko Spajić se uključio u pažljivo razmatranje pogodnosti držanja bitkoina u centralnoj banci nasuprot u drugim državnim institucijama, što bi moglo oblikovati budući pristup Crne Gore ka posedovanju kripto imovine”, piše u saopštenju.

“U nastojanju da se podstakne živahna bitkoin zajednica unutar Crne Gore, rasprava je uključila i koncept podsticanja razvoja zajednice na lokalnom nivou, poput ‘Bitkoin Beach ili Bitkoin Jungle’. Pored toga, organizovanje konferencija o ‘bitkoin’ tehnologijama se pojavilo kao potencijalna prilika ne samo za povećanje lokalnog interesovanja, već i za pozicioniranje Crne Gore kao centra tehnoloških inovacija u okviru bitkoin sfere”, dodaje se.

“JAN3” navodi da Spajićev entuzijazam i poznavanje kriptovaluta “podvlači” potencijal Crne Gore da postane progresivan igrač u bitkoin okruženju.

Milojko Spajić

Foto: Max / screenshot

Milojko Spajić

Ističu da je sastanak opisan kao vrlo produktivan, te da su učesnici izrazili nameru da nastave dijalog u bliskoj budućnosti.

“S obzirom na to da Crna Gora ima trećeg najmlađeg državnog lidera na svetu, zemlja šalje jasnu poruku da je otvorena za biznis i spremna da prihvati transformacione mogućnosti koje bitkoin donosi. Dok Crna Gora istražuje integraciju bitkoina u svoju ekonomsku strukturu, sastanak između Samsona Moua, princa Filipa Karađorđevića, Bena Van Hula i premijera Spajića predstavlja ključni trenutak. U diskusijama je naglašen potencijal za inovativna finansijska rešenja, održive energetske prakse i prosperitetnu bitkoin zajednicu koja bi mogla redefinisati ekonomski pejzaž Crne Gore u narednim godinama”, navodi kompanija “JAN3”.

Kompanija je 14. decembra prošle godine na svom nalogu na Iksu objavila informaciju o susretu sa “premijerom Crne Gore” o tome kako bitkoin može pomoći Crnoj Gori da upregne neiskorišćene hidroenergetske potencijale, a Mou je retvitovao tu objavu i naveo da je Spajić sada “vlasnik 100.000 satošija i hardverskog kripto novčanika”.

Satoši je najmanja jedinica bitkoina i predstavlja temelj tog kripto-sistema. Svaki bitkoin može se podeliti na 100 miliona delova, a jedan takav deo se naziva satoši. Prema jučerašnjoj vrednosti satošija, premijer ima 61,42 dolara, ako ih u međuvremenu nije prodao.

Hardverski kripto novčanici izgledaju kao USB fleš memorije. Najčešće se mogu povezati sa računarom putem USB kabla, a takođe dolaze i uz mobilnu i desktop aplikaciju.

Premijer Crne Gore Milojko Spajić je odranije ulagao u kriptovalute, neke je prijavio u svom imovinskom kartonu, a još nije razjašnjena afera sa južnokorejskim državljaninom Do Kvonom, i navodnom finansiranju kampanje PES-a od strane pripadnika kriptozajednice, što je Spajić negirao.

“Nema poreza, samo rudarite bitkoin i finansirate sve”

Deo filma u kom se pojavljuje Spajić relativno kratko traje i razgovor ne teče u jednoj sekvenci već ima dosta rezova u montaži. Odvija se u prostoriji sa satom na jednom zidu i zavesama na prozorima.

U filmu se navodi da je veza između Spajića i Moua princ Filip Karađorđević.

Karađorđević sebe opisuje kao maksimalistu, a Mou ističe da „princ ima savršene veštine za kontaktiranje diplomata, predsednika“…

Postoji velika porodična mreža kroz koju se može raditi. To otvara mnoga vrata”, kaže Karađorđević.

Narator navodi da su nedavno Crna Gora i Srbija bile deo iste zemlje, te da Karađorđevići i dalje imaju veliki uticaj. Na pratećim snimcima se vide bilbordi koji promovišu “Evropu sad 2”.

“Premijer Spajić, s obzirom na njegov odnos prema bitkoinu, mogao bi biti početak dobre saradnje, da bi se stvari pokrenule u ovoj zemlji”, poručuje princ Filip Karađorđević.

Kako je tekao razgovor

Spajić: Veliki sam obožavalac bitkoina, naravno, i svih drugih tehnologija koje je bitkoin doneo sa sobom. Politički, to je teško prodati, morate misliti o raznim vrstama rizika. Ja mislim da Vlada ne bi trebalo da investira u bitkoin.

Mou: Ukoliko niste skloni riziku, mislite da Vlada ne bi trebalo da poseduje bitkoin, to je u redu. Ukoliko se desi kolaps fiat (tradicionalnih) valuta, svi će “pojuriti” u bitkoin. Ono što mi pokušavamo da uradimo jeste da izgradimo paralelni sistem. Dolari – bitkoin, pesosi – bitkoin, jen – bitkoin…

Spajić: Mi nemamo našu nacionalnu valutu. Koristimo euro, bez mogućnosti da ga štampamo, i to nije fer. To nije kul.

Mou: Možda nešto što bi trebalo da uzmete u obzir jeste da jednostavno prihvatite bitkoin kao novac. Ne morate nikog da oporezujete, možete samo da “rudarite” bitkoin i to će da finansira sve.

Spajić: Struja je relativno jeftina…

Mou: Obično su manje države agilnije i imaju veću želju da prihvate promenu, jer traže neku prednost.

Spajić: Mislim da je to dobra ideja.

Karađorđević: Vi bi stvarno mogli biti “svetionik” u Evropi u ovom momentu…

Spajić: Konkretno, kako da uradimo to?

Mou (razgovara s nekim telefonom van prostorije u kojoj je bio sastanak): Imali smo jako dobar razgovor o uvođenju bitkoina i šta mogu da urade, a oni, isto kao Kostarika, imaju dosta hidropotencijala, tako da pravimo napredak svuda.

Kabinet: Nije bio razgovor već intervju, nema izdavanja hidroobveznica za rudarenje bitkoina

Spajićev kabinet negirao je u odgovoru “Vijestima” da je susret sa Mouom i Karađorđevićem bio sastanak, “već je g. Spajić, tada predsednik vanparlamentarne stranke, intervjuisan za dokumentarac, koji je pripreman za HBO, a u sklopu koga su govorili ljudi iz sveta inovacija i blockchain industrije”.

Nije odgovoreno na pitanje šta je bila tema razgovora, za koji kabinet tvrdi da je bio u junu 2023.

Kabinet je odgovorio da Spajić ne namerava da kroz izdavanje hidroobveznica omogući rudarenje bitkoina u Crnoj Gori, da se trenutno ne radi na realizaciji dogovora sa sastanka, kao i da nije bilo naknadnih susreta sa Mouom i Karađorđevićem.

(Vijesti)



Izvor

You may also like