Home Politika Predsednik Vučić ugostiće svog turskog prijatelja, ovo je detaljan plan posete

Predsednik Vučić ugostiće svog turskog prijatelja, ovo je detaljan plan posete

by euronet063


PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić biće domaćin predsedniku Republike Turske Redžepu Tajipu Erdoganu, koji će danas i sutra boraviti u zvaničnoj poseti Srbiji.

ЕРДОГАН ВЕЧЕРАС СТИЖЕ У СРБИЈУ: Председник Вучић угостиће свог турског пријатеља, ово је детаљан план посете

Foto: M. Anđela

Doček predsednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana na aerodromu „Nikola Tesla“ predviđen je danas oko 19 časova, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

Prema programu posete, sutra u 11.00 sati biće priređena ceremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbija, a zatim u 11.20 sledi sastanak dvojice predsednika.

U 12.05 biće održana četvrta sednica Visokog saveta za saradnju između Republike Srbije i Republike Turske predvođena predsednicima Vučićem i Erdoganom.

Ceremonija potpisivanja sporazuma uz prisustvo dvojice predsednika biće održana u 13 sati, a potom su u 13.10 predviđene izjave za medije predsednika Srbije i Turske.

U hotelu Hajat u 16 časova biće organizovan poslovni forum Srbija-Turska, a učestvovaće i predsednici Vučić i Erdogan.

Forum će okupiti predstavnike kompanija iz sektora saobraćaja i infrastrukture, energetike, turizma, finansija, tekstilne industrije, najavila je Privredna komora Srbije. Učesnicima foruma obratiće se, pored predsednika Vučića i Erdogana, predsednik PKS Marko Čadež i predsednik Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom Turske Nail Olpak, a nakon plenarnog dela foruma predviđeni su bilateralni razgovori privrednika.

Turska je, prema raspoloživim podacima Republičkog zavoda za statistiku, četvrti uvozni partner Srbije i 14. izvozni partner u prvom polugodištu ove godine.

U prvom polugodištu 2024. godine ukupna spoljnotrgovinska razmena u robi sa Turskom iznosila je 1.391,7 miliona evra. U tom periodu izvoz je iznosio 416,9 miliona evra, što je povećanje od 61,6 odsto u odnosu na isti period 2023., a uvoz je dostigao 974,9 miliona evra i beleži povećanje od 10,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Podaci iz 2023. pokazuju da sa Turskom posluje 6.965 privrednih subjekta u Srbiji, a prema podacima Agencije za privredne registre, u Srbiji je registrovano 820 aktivnih privrednih subjekta čiji su većinski vlasnici državljani Turske, odnosno pravna lica registrovana u Turskoj.

Podaci Narodne banke Srbije pokazuju da su prilivi po osnovu turskih ulaganja u Srbiju iznosili oko 344,1 milion evra od 2010. zaključno sa drugim kvartalom 2024. godine.

Vučić i Erdogan sastali su se poslednji put u septembru na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku. Erdogan je Srbiju posetio poslednji put u septembru 2022. godine, a pre toga u oktobru 2019. godine, kada je obeleženo 140 godina diplomatskih odnosa dve zemlje. Predsednik Turske Srbiju je posetio i 2017. godine, kada je sa predsednikom Vučićem posetio i Novi Pazar.

Vučić je u poseti Turskoj boravio 2018, 2021 i 2022. godine. Erdogan u Srbiju stiže iz Albanije, gde se sastao sa premijerom te zemlje Edijem Ramom.

(Tanjug)

BONUS VIDEO: Opozicija poziva na građanski rat: Idemo u radikalizaciju, imamo plan nema crvenih linija!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije





Izvor

You may also like