Home Politika Erdogan u Srbiji: Jedna od tema energetika, ali i BRIKS

Erdogan u Srbiji: Jedna od tema energetika, ali i BRIKS

by euronet063


Vesti

Politika

Erdogan u Srbiji: Jedna od tema energetika, ali i BRIKS

Srbija diversifikuje izvore snabdevanja energentima radi smanjenja zavisnosti od ruskih energenata

Poseta turskog predsednika Srbiji fokusira se na regionalne teme i političke napore Turske

Nakon izbijanja ruske agresije u Ukrajini, Srbija je krenula putem diversifikacije izvora snabdevanja energentima, dakle smanjenja zavisnosti od ruskih energenata. Samim tim se to potencijalno može očekivati da to bude jedna od tema na poslovnom forumu u toku posete turskog predsednika Erdogana Srbiji, kaže Stefan Vladisavljev, politikolog.

Stefan Vladisavljev

Foto: Kosovo online / screenshot

Stefan Vladisavljev

On je u intervjuu za „Blic TV“ govorio o Erdoganovoj poseti, koji je u srpsku prestonicu stigao sinoć.

Blic preporučuje


ERDOGAN U SRBIJI Detalji dolaska predsednika Turske: Na aerodromu ga dočekali Vučić i deca u SRPSKOJ NOŠNJI, a onda uz VELIKE MERE bezbednosti stigao u hotel (FOTO, VIDEO)

.

Foto: Nemanja Jovanović / Tanjug

.

U najavi posete su uobičajene teme, ali su turski mediji uoči dolaska predsednika Erdogana izvestili da je on u diplomatskoj misiji pred Samit Briksa u Kazanju. Da li bi to mogla biti jedna od glavnih tema?

S obzirom da je poseta Beogradu jedna od dve regionalne posete, da će pored Beograda posetiti Tiranu, diplomatski napori koje Turska preduzima na čelu sa svojim predsednikom, jesu svakako izričito definisani na ono što jesu regionalne teme. U Srbiji je tema Briksa postala popularna pogotovu nakon prethodne izborne kampanje kao jedna potencijalno multilateralna platforma koju se Srbija na neki način može priključiti kako bi i dalje unapredila odnose sa državama koje jesu glavna članica Briksa. Ukoliko to bude jedna od tema, glas predsednika Erdogana će biti važan, ali ne bih rekao da će biti presudan u tome da li će Srbija uzeti učešće u samoj platformi ili ne.

.

Foto: Nemanja Jovanović / Tanjug

.

Predviđen je i poslovni forum delegacija, da li je to prilika za neke nove sporazume i koje?

Srbija i Turska imaju izuzetno razvijenu saradnju u oblasti spojene trgovine i takođe turske kompanije su prisutne u Srbiji i u izgradnju određenih infrastrukturnih projekata kao i pojedine investicije koje su plasirane od strane Turske na teritoriji Republike Srbije. Međutim, ono što bi potencijalno bilo zanimljivo ispratiti jeste, da li će se otvoriti neke nove teme kao što su, na primer, teme u oblasti energetike. Nakon izbijanja ruske agresije u Ukrajini, Srbija je krenula putem diversifikacije izvora snabdevanja energentima, dakle smanjenja zavisnosti od ruskih energenata. Samim tim se to potencijalno može očekivati kao jedna od tema na poslovnom forumu u toku posete predsednika Erdogana.

Ranije je bilo pričano o nekoj vojnoj saradnji, međutim nije mnogo toga realizovano?

Ono što jeste bili nekakvi ograničavajući faktori u prethodnom periodu jeste prodaja vojnog naoružanja Turske državama u regionu, pre svega u Tirani i u Prištini i to je potencijalno bila jedna od tački sporenja koja će sigurno biti na meniju kada pričamo i o tačkama diskusije u toku ove posete, ali kao što Srbija teži uspostavljanju, saradnji sa svim onim državama koje mogu u određenoj meri zadovoljiti potrebe interesa na polju međunarodnih odnosa, potencijalno se može otvoriti jedna nova tačka diskusije u okviru odbrambene industrije i vojnog naoružanja

Nedavno je turski komandant Kfora, kada je odlazio sa Kosova, rekao da brine za bezbednost Srba. Da li bi se mogla i o tome moglo razgovarati, imajući u vidu odnos Ankare i Prištine?

Pitanje Kosova je bila najozbiljnija tačka razmimoilaženja između Srbije i Turske prethodnih deceniju i po i nije se promenila pozicija Turske prema Prištini. Dakle, ono što Turska vidi u Kosovu, to jeste nezavisnu državu i državu koja nije deo Republike Srbije. Međutim, međunarodna zajednica je izrazila određenu dozu zabrinutosti zbog jednostranih delovanja od strane vlade u Prištini i premijera Aljbina Kurtija. Ja sam siguran da će predstavnici Srpske vlasti izraziti svoju zabrinutost i ispred predsednika Erdogana, s obzirom na uvid koje su imali sa lica mesta predstavnici turske vojske i članovi međunarodnih misija.



Izvor

You may also like