Home Politika Šolc: EU je kompletna samo sa Zapadnim Balkanom kao svojim delom

Šolc: EU je kompletna samo sa Zapadnim Balkanom kao svojim delom

by euronet063


Vesti

Politika

Šolc: EU je kompletna samo sa Zapadnim Balkanom kao svojim delom

Olaf Šolc izjavio je da je EU kompletna jedino sa Zapadnim Balkanom kao svojim delom

Pohvalio je deblokadu Cefta sporazuma o slobodnoj trgovini i potpisivanje novog akcijskog plana za zajedničko regionalno tržište

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da je Evropska unija kompletna jedino sa Zapadnim Balkanom kao svojim delom, kao i da bi zemlje tog regiona trebalo da preduzmu dalje korake ka zajedničkoj budućnosti.

Olaf Šolc

Foto: Rade Prelić / Tanjug

Olaf Šolc

Šolc je na otvaranju samita Berlinski proces koji se održava u Berlinu rekao da svi znamo koliko je region Zapadnog Balkana još uvek oblikovan sukobima iz prošlosti, kao i da je vreme da se oni prevaziđu i da se okrenemo prema budućnosti.

Blic preporučuje

– Zato želim da poručim našim prijateljima iz Beograda i Prištine, nemojte dopustiti da vas prošlost vrati unazad sa puta prema mirnoj i prosperitetnoj budućnosti. I dalje sam uveren da ta budućnost leži u EU, a da tamo vodi samo jedan put – potpuno sprovođenje sporazuma koje ste već postigli. Opredeljeni smo za rešavanje bilateralnih pitanja u duhu saradnje i miroljubivim sredstvima. To je ono za šta se Berlinski proces zalaže – rekao je Šolc.

„Deblokada CEFTA nije jedini sporazum“

Istovremeno, on je pohvalio deblokadu Cefta sporazuma o slobodnoj trgovini, jer to, rekao je, omogućava aktiviranje nekoliko drugih sporazuma, poput sporazuma o radnim dozvolama i rutama e-trgovine.

Deblokada Cefta sporazuma nije jedina odluka koju donosimo danas. Potpisaćemo i dva dokumenta koji će ljudima olakšati svakodnevni život, prvi, novi akcijski plan za zajedničko regionalno tržište, temeljni dokument za dalje produbljivanje privredne integracije. Obuhvatajući i socijalne i radne aspekte saradnje i mobilnosti, ovo će učiniti prekogranični rad manje komplikovanim i značajno će vas približiti standardu EU – rekao je Šolc.

„Zajedno radimo na pronalaženju kompromisa za dobrobit svih“

On je istakao da ministri spoljnih poslova, privrede, poljoprivrede i zaštite životne sredine zemalja članica EU zajedno sa kolegama zemalja Zapadnog Balkana i predstavnicima civilnog društva, naučnicima, članovima parlamenta rade na pitanjima koja su važna za građane u svim našim zemljama, od kontrole granica i upravljanja migracijama do zelene transformacije, ekonomske saradnje i rodne ravnopravnosti, kako bi se ubrzala integracija u EU svih zemalja Zapadnog Balkana.

Zajedno radimo na pronalaženju kompromisa za dobrobit svih. Hvala vam na vašem doprinosu ovome. Berlinski proces je uspešna priča. Dodajmo nova poglavlja ovoj priči dok evropska budućnost za vaše građane i vaše zemlje ne postane stvarnost – zaključio je Šolc.

.

Foto: wb-csf.eu, Shutterstock/ Ivan Marc, Shutterstock/ REC Stock Footage / Ringier

.

Nakon samita Berlinski proces, rekao da je proces i pokrenut kako bi se to dogodilo, a kako bi se, pre svega, prevladale podele u regionu, uspostavile nove i tešnje veze među državama u regionu. Prema njegovim rečima i na današnjem jubilarnom sastanku istaknuta su načela solidarnosti, jednakosti i saradnje i postignut je važan napredak koji konkretno olakšava živote građana u regionu.

Primer za to je potpisani Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište, u kome se šest zemalja dogovara o još tešnjoj privrednoj saradnji koja uključuje 17 miliona stanovnika. Drugi primer je sporazum o mobilnosti za studentsku razmenu koji predviđa da studenti pohađaju fakultete i Univerzitete u celom regionu. Ovo je način na koji se jedna generacija zbližava. Ona živi, uči i uči zajedno. Danas je takođe dogovorena zajednička deklaracija o tešnjoj saradnji u borbi protiv neregularnih migracija i organiziranog kriminala – rekao je Šolc.

Kako je dodao dogovoren je i akcioni plan za borbu protiv plastičnog otpada, brže sprovođenje zelene agende za Zapadni Balkan do 2030, što Nemačka podržava i u tom smislu planiranih 1,5 milijardi evra biće isplaćeno do kraja godine. Svi ovi primeri pokazuju kako Berlinski proces pomaže u prevladavanju granica, među državama i u glavama ljudi.

– Jasno je da sukobi iz prošlosti još uvek otežavaju dijalog između Beograda i Prištine. To je važno za građane i za budućnost. I takođe vidimo nacionalističku retoriku koja izaziva podele u drugim zemljama. To je opasnost za zajednički rast i zajednički život u miru i prosperitetu – rekao je Šolc.

Dodao je da je jasno da će zemlje Zapadnog Balkana samo zajedno moći da uđu u Evropsku uniju što regionalnu inicijativu za dobrosusedske odnose, čini još važnijom.

– Nadam se da neće proći još 10 godina dok svih šest država konačno ne postanu članice EU – rekao je on.



Izvor

You may also like