Home Politika Posle sednice Skupštine o litijumu:Opozicija najavljuje proteste i blokade, kako će se ponašati vlast?

Posle sednice Skupštine o litijumu:Opozicija najavljuje proteste i blokade, kako će se ponašati vlast?

by euronet063


Vesti

Politika

Posle sednice Skupštine o litijumu:Opozicija najavljuje proteste i blokade, kako će se ponašati vlast?

Opozicija najavljuje blokade i proteste širom Srbije

Predsednica Skupštine Ana Brnabić tvrdi da građanski rat neće biti dopušten u Srbiji

Skupština Srbije završila je prvu sednicu jesenjeg zasedanja neslavno po opoziciju – predlog kojim se stavlja zabrana na rudarenje litijuma nije usvojen. Usledio je sastanak ekoloških udruženja, nakon kojeg su najavljene blokade i „sveopšti narodni ustanak“. I opozicija, deo nje, najavljuje podršku, a vlast poručuje da „se građanski rat neće desiti“. Kakvu taktiku možemo očekivati od njih?

.

Foto: Nikola Todorović / Ringier

.

Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida, kaže da će i vlast i opozicija imaju spremne manevre.

Blic preporučuje


Brnabić: Debakl opozicije u Skupštini, imaju pravo na protest, ali u skladu sa ustavom

Opozicija će insistirati na temi, jer je to strateški odabrala kao najvažniju stvar na agendi, traže način da je učine vidljivom pritiskom na institucije, narodnu Skupštinu, lokalnu skupštinu i putem protesta. Jedan od razloga za protest i blokade je baš to da je učine živom – rekao je Klačar.

Vlast će pokušavati da raspravu vrati u racionalne okvire, da je sa ulica preseli u institucije.

– Trudiće se da je iz ruku političara prebace u ruke stručnjaka i neće insistirati na toj temi sem ako ne insistira opozicija. I jedni i drugi moraju da budu svesni da se radi o maratonu. Nije pitanje ni dana, ni meseca, već godina. Vlast će čekati sve dok ne dođe studija o uticaj na životnu sredu i na osnovu toga se nadalje postaviti – kaže Klačar.

Možemo očekivati dve taktike:

  • Taktika opozicije je da budu vidljivi, da protesti budu česti ali i da sadrže dozu radikalnosti, pritisak, jer mogu da budu primećeni, i da čekaju da vlast napravi grešku
  • Taktika vlasti je da skrene na svoju vodenicu, homogenizuje biračko telo
Bojan Klačar

Foto: Zoran Ilić / Ringier

Bojan Klačar

Deo opozicije je već napravio korak: četiri dana posle sednice, Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS), i „Ne damo Jadar“ održali su sastanak nakon kojeg je najavljen protest u Loznici. Cilj je da se spreči sednica Skupštine tog grada na kojoj bi jedna od tačaka dnevnog reda bila promena prostornog plana, a čime se kako tvrde, „daje zeleno svetlo za projekat Rio Tinta“.

„Jednosatni protesti“

Jedan od učesnika tog sastanka bio je Aleksandar Jovanović Ćuta, poslanik i lider Ekološkog ustanka, koji je najavio pomenuti „sveopšti ustanak“ i proteste širom Srbije, ali nije želeo da otkriva sve karte.

Ne mogu još konkretno da kažem koja su to mesta, ali biće organizovane na jedan sat. O tome će javnost biti blagovremeno obaveštena i ja ispred Ekološkog ustanka pozivam građane da na dalje prate instrukcije i da se u što većem broju na blokade odazovu. Ta prva subota će biti sat vremena – kaže Ćuta.

Aleksandar Ćuta Jovanović

Foto: Youtube / screenshot

Aleksandar Ćuta Jovanović

Aleksić: Priključujemo se

Oglasio se i predsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) Miroslav Aleksić i rekao da će njegova stranka učestvovati na svim protestima i blokadama gde god od nje to budu tražili ekološki aktivisti.

– Naša stranka i aktivisti će im biti na raspolaganju. Videćemo se u narednim danima, razgovaraćemo o detaljima – rekao je Aleksić.

Miroslav Aleksić

Foto: Djordje Kojadinovic / Ringier

Miroslav Aleksić

Brnabić: Građanski rat se neće desiti

Uporedo sa ovim planovima, vlast optužuje opoziciju da poziva na građanski rat. Predsednica Skupštine Ana Brnabić oglasila se tim povodom i rekla da svi građani imaju pravo na protest, ali da pravo na protest u skladu sa ustavom i zakonom Srbije znači da ne mogu biti uskraćena neka druga prava drugim građanima, jer svi imamo jednaka prava.

.

Foto: Sava Radovanović / Tanjug

.

– Mi nismo predpolitičko društvo i građanski rat se neće desiti. Mi imamo zemlju sa demokratski izraženom voljom građana na izborima. U odnosu na tu demokratski izraženu volju građana na izborima mi imamo institucije, imamo većinu u parlamentu, ta većina je izabrala vladu. Imamo ustav, imamo zakone – istakla je Brnabić.

Rezultati glasanja:

Rasprava o izmenama zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima trajala je četiri dana, ali predlog nije prihvaćen.

  • Za je bilo 84 poslanika
  • Protiv je bilo 128
  • Nije glasalo dvoje

Poslanici su odbili da se glasa javno prozivkom. Ovim zakonom, koji je predložilo 86 narodnih poslanika iz svih opozicionih poslaničkih klubova, predviđena je zabrana iskopavanja litijuma i bora na teritoriji Srbije.



Izvor

You may also like