Home Politika Pojedine opozicione stranke reagovale povodom Rezolucije o Srebrenici

Pojedine opozicione stranke reagovale povodom Rezolucije o Srebrenici

by euronet063


Vesti

Politika

Pojedine opozicione stranke reagovale povodom Rezolucije o Srebrenici

Posle usvajanja rezolucije o Srebrenici koja je u četvrtak na sednici Generalne skupštine UN dobila 43,5 odsto podrške zemalja članica reagovale su pojedine opozicione stranke iznoseći različite stavove.

.

Foto: Tanjug / screenshot

.

Predsednik Novog DSS Miloš Jovanović ocenio je da je usvajanje „sramne rezolucije pokušaj da se laž pretvori u istinu i time ponizi srpski narod, ugrozi opstanak Republike Srpske i potvrdi zapadno viđenje jugoslovenske krize po kom su Srbi najveći krivci za rat“.

Blic preporučuje

On smatra da su upravo Srbi najveće žrtve ratova iz devedesetih i jedini narod koji je na ovim prostorima bio žrtva genocida i predlaže da skupštine Srbije i Republike Srpske, usvoje rezoluciju kojom bi zajednički odbacili „perfidnu i brutalnu laž o takozvanom genocidu u Srebrenici’, saopšteno je iz Novog DSS.

Miloš Jovanović

Foto: Zoran Ilić / Ringier

Miloš Jovanović

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić smatra da rezolucija nema potrebni legitimitet i da su oni koji slave na ovakav način usvojenu rezoluciju ne samo da su zloupotrebili i politizovali žrtve Srebrenice, nego su otvorili opasan istorijski presedan koji ne vodi pomirenju, već postaje mogući osnov za podgrevanje konflikata širom sveta do tačke ključanja.

Boris Tadić

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

Boris Tadić

Kako je Tadić ocenio na mreži Iks, umesto konsenzusa povodom teme sećanja na žrtve, danas imamo podelu sveta povodom teme genocida.

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas kaže da je rezolucija loša i da će izazvati nove tenzije u regionu, ali smatra da posle njenog usvajanja predsednik Srbije Aleksandar Vučić treba da podnese ostavku, jer je, kako tvrdi, u toj borbi izgubio.

Dragan Đilas

Foto: Vesna Lalić / Ringier

Dragan Đilas

Potpredsednik Srbija centra SRCE Duško Lopandić smatra da ovom rezolucijom presuda Međunarodnog suda pravde koji je odbacio zahteve BiH u vezi sa odštetom i genocidom ne bi mogla da se dovede u pitanje, kao i da nema međunarodnih uslova da dođe do odvajanja Republike Srpske od Federacije Bosne i Hercegovine.

Duško Lopandić

Foto: Jadranka Ilić / Tanjug

Duško Lopandić

Jovan Janjić iz poslaničke grupe „Mi – glas iz naroda“ ocenio je da usvajanje rezolucije nadglasavanjem, predstavlja nasilje nad istinom i ukazao da je rezolucija nametnuta zarad pranja tuđe savesti i mogućeg izazivanja konflikta.

(Tanjug)



Izvor

You may also like