Home Politika Izbori 2. juna biće neizvesni u četiri velika grada i pet opština u prestonici

Izbori 2. juna biće neizvesni u četiri velika grada i pet opština u prestonici

by euronet063


Vesti

Politika

Izbori 2. juna biće neizvesni u četiri velika grada i pet opština u prestonici

Vanredni beogradski i redovni lokalni izbori biće održani za pet dana, a najveća borba između opozicije vodiće se, po svoj prilici, u Valjevu, Nišu, Čačku, Novom Sadu i pojedinim opštinama i prestonici. Ovakve su procene sagovornika Blica, a oni ocenjuju i da će se efekti bojkota dela opozicije najviše videti u Beogradu.

.

Foto: Snežana Krstić / Ringier

.

Na ovo razmišljanje naveo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić jer je, na pitanje da li misli da će nakon izbora doći „kraj“, odnosno da će opozicija, ukoliko izgubi, priznati taj poraz, ukazao da postoje sredine u kojima će se voditi ozbiljna borba za naklonost birača.

Blic preporučuje

– Da li će da izgube, postoji veliki problem u tri, četiri mesta u Srbiji. Ja očekujem da pobedimo u 85 mesta, Mađari u 3 ili 4 grada, i postoji mogućnost, velika je utakmica u tri ili četiri grada sa njima, biće vrlo neizvesno – kazao je Vučić.

On je takođe pozvao građane da podrže liste „Beograd sutra“, „Novi Sad sutra“ i „Niš sutra“, rekavši da veruje da će ljudi sa tih lista obavljati dobar posao, a da će im on pomoći koliko može. Ipak naglasio je da ni on, niti bilo ko drugi ne može da radi ništa ukoliko nema većinu, i u gradovima, i u pokrajinskom i u republičkom parlamentu.

Da li su gradovi koje je spomenuo na klackalici? I, da li je slučajno, baš u tim gradovima lično bio u okviru SNS kampanje?

Odgovor daje Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida, napominjući da su tri su kriterijuma na osnovu kojih se može rešiti ova nedoumica:

  • Prvi je kako nastupa opozicija. Sve sredine gde se opozicija okupila na jednoj listi i napravila dobru saradnju su mesta gde će se voditi borba.
  • Drugi, to verovatno gradovi u kojima se Vučić lično obraćao, jer je, sa obzirom na obaveze, sasvim sigurno procenio i otišao tamo gde je neizvesno i gde njegova težina može da utiče na birače
  • Treći je odnos prema tome kako je SNS upravljao sredinama, a postoje neke u kojima su ti odjeci, pozitivni ili negativni, jaki.
.

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

.

Klačar dodaje da ne može da kaže baš na koje je Vučić tačno mislio, ali smatra da su, sem Beograda i Novi Sad, Čačak i Valjevo sredine na koje treba obratiti pažnju.

„Efekti bojkota najvidljiviji u Beogradu“

Kaže i da su, što se tiče prestonice, to sledeće opštine:

  • Stari grad
  • Vračar
  • Savski venac
  • Novi Beograd
  • Vračar

– Tu se može očekivati tesna borba, sa tim što će biti zanimljivija borba u sredinama izvan Beograda jer će se efekti bojkota i sve što se dešava na izborima, podela i rasprava najviše videti na izborima u Beogradu – ocenjuje Klačar.

Pročitajte još

Sličnoj je stava i Vladimir Pejić, izvršni direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja „Faktor plus“.

– Ne verujem da se spisak neizvesnih sredina u potpunosti gađa sa Vučićevi posetama, ali ni on sigurno ne ide napamet s obzirom na gust raspored. Mislim da će u Nišu biti neizvesno, Novom Sadu jer se opozicija grupisala u jednu kolonu i povećala šanse ali je, sa druge strane, i SNS tamo dobro organizovana – ocenjuje Pejić.

.

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

.

On kaže i da je, s obzirom da se izbori održavaju u 89 gradova i opština, logično da ima „džepova“ i da situacija negde bude gusta.

– A gde tačno, zavisi od ko sve zavisi na izbore, koliko ih vezuju za Beograd. Ono što se desilo u Beogradu, tenzija i razjedinjenost ne doprinosi na pozitivnu sliku o opoziciji – ističe Pejić.

Grbović dao naznake?

Odgovor na pitanje možda je dao Pavle Grbović, predsednik PSG-a. On je rekao da će „opozicija ostvariti odlične rezultate u Novom Sadu, Nišu, Čačku, Valjevu, Zrenjaninu i dodaje da će sigurno biti i još iznenađujuće dobrih rezultata jer je, kako kaže, „gnev zbog načina vladanja SNS u narodu ogroman“.

Pavle Grbović

Foto: Milan Ilić / Ringier

Pavle Grbović

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić raspisala je 26. aprila izbore za 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave.

Predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić raspisao je za 2. jun izbore za odbornike u 17 gradskih opština.

U Beogradu je broj biračkih mesta uvećan za 85 mesta, odnosno sedam odsto u odnosu na broj biračkih mesta na izborima 2023. godine.



Izvor

You may also like