Home Politika Izbori 2024: Poznati u izbornoj kampanji, sve je počelo od Bate Živojinovića

Izbori 2024: Poznati u izbornoj kampanji, sve je počelo od Bate Živojinovića

by euronet063


Vesti

Politika

Izbori 2024: Poznati u izbornoj kampanji, sve je počelo od Bate Živojinovića

Od glumca Ronalda Regana koji je osamdesetih godina vršio funkciju četrdesetog predsednika Amerike, njegovog kolege Arnolda Švarcenegera na funkciji guvernera Kalifornije, pa do Opre Vinfri koja je podržavala Baraka Obamu. Spisak angažovanja poznatih u politici je dug, a fenomen se iz sveta prelivao i na Srbiju.

.

Foto: Tanjug/ Jadranka Ilić, Đorđe Kojadinović, Goran Srdanov, Oliver Bunić / Ringier

.

Počelo je sa angažovanjem Bate Živojinovića od strane SPS, a pravi mali rat poznatima desio se 2017. kada je kao kandidata za predsednika Sašu Jankovića podržalo sto poznatih, na šta je Vučić odgovorio sa 650 imena.

Blic preporučuje


TRIK MARKETING NA TIK-TOKU Kampanja na izmaku ostaće upamćena i po neobičnim klipovima: Da li liste ovako privlače pažnju ili glasače? (VIDEO)


MIRNO KAO DA NISU IZBORI Do glasanja ostalo još desetak dana, a izborne kampanje gotovo da nema: Neće biti velikih iznenađenja

– Sigurno da imaju težinu, ne bi se inače otimale stranke i pokreti za njih, ali to se ne prenosi onako jedan na jedan u celini, već više, što bi rekli u nekim delovima naše bivše domovine, kao biber po pilavu, kao šlag ili jagoda na šlagu, a ne što mogu da iznesu samu listu ili što te javne ličnosti mogu da diskredituju hendikepe, odsustva ili loše političke taktike i strategije samih stranaka – kaže za „Blic“ TV Đorđe Vukadinović, politički analitičar.

Bata Živojinović

Foto: Zoran Ilić / Ringier

Bata Živojinović

Najmasovniju podršku poznatih ima najveća stranka. Na listi SNS-a su lekari, sportisti, glumci.

– Ako nam ljudi veruju, ako smo im na neki način dragi, onda će sigurno i oni koji su razmišljali, možda bili u nekoj dilemi gledajući nas, razmisliti šta će, znate, obratiće pažnju na tu osobu, obratićemo pažnju na to šta ona priča i onda će reći čak i ako ova žena ili ovaj muškarac, ako je ona koja je tako obrazovana, elokventna, ume da se posveti ljudima s kojima razgovara, empatična, ako je ona na toj strani, pa čekaj da razmislim, onda bih možda i ja mogao da budem na toj strani – rekla je za „Blic“ TV Iva Štrljić.

.

Foto: Zoran Ilić / Ringier

.

Svestan uticaja koji glumci imaju na javnost, uz listu Save Manojlovića, koja debituje na ovim izborima, našao se i glumac Hadži Nenad Maričić.

– Ovoga puta se prosto desilo i poklopilo se da moja želja da prestanemo da šetamo ulicama, već da uradimo nešto što je možda korak više i da pružim podršku, odnosno da se nađem u grupi sa određenom političkom grupacijom u koju imam poverenja i sa kojom sam rame uz rame bio na protestima svih ovih godina – rekao je Nenad Maričić.

Hadži Nenad Maričić

Foto: Jadranka Ilić / Tanjug

Hadži Nenad Maričić

Glumica Jelisaveta Seka Sabljić, akademik Vladimir Kostić, režiser Goran Marković i mnogi drugi stali su uz listu Biram borbu. Zeleno levi front u otvorenoj listi podržava i dugogodišnji radijski voditelj Igor Brakus.

– Mislim da je to politička opcija koja je okej i u kojoj predsedništvo i razni opštinski odbori i svi donose odluke na svim nivoima i to je nešto novo za mene u srpskoj politici i ja sam odlučio da se priključim. Ja nisam ni na jednoj listi Biramo borbu, ali podržavam izlazak na izbore i smatram da je to jedino ispravno što u ovom trenutku možemo da uradimo – kaže Brakus.

Igor Brakus

Foto: Đorđe Kojadinović / Ringier

Igor Brakus

Svako od predstavnika javne sfere ima svoje motive, a motivi stranaka jesu da se osveže novim prepoznatljivim licima.

– Gubitak poverenja u politiku, u političare, to se širi i dosta je rašireno i nije to baš bez osnova. Ta sumnja je daleko od toga i onda svuda u svetu, kažem pa i kod nas, te stranke pokušavaju da kompenzuju uključivanjem i isturanjem prepoznatljivih lica – rekao je Vukadinović.



Izvor

You may also like