Home Politika Izbori Beograd: Kako je bojkot opozicija reagovala na rezultate izbora 2. juna

Izbori Beograd: Kako je bojkot opozicija reagovala na rezultate izbora 2. juna

by euronet063


Vesti

Politika

Izbori Beograd: Kako je bojkot opozicija reagovala na rezultate izbora 2. juna

Otćutali su izborni dan i izborno veče, a onda su krenule reakcije: pravdanja da nisu oni krivi za rezultate opozicije koja je izašla na izbore 2. juna, packe po prstima da „ko se rukuje s lopovom ne treba da se začuđava što mu fale prsti“ i poziv da se ne priznaju rezultati. Tako je, ukratko, reagovala takozvana bojkot opozicija na rezultate nedeljnih lokalnih izbora.

.

Foto: Mitar Mitrović, Đorđe Kojadinović, Snežana Krstić / Ringier

.

Nju su u izbornoj noći Radomir Lazović i Dobrica Veselinović optužili su, mada ne poimence, da su kampanjom bojkota izazvali konfuziju kod birača i da su zbog toga vodili bitku protiv dva protivnika. Nije se čekalo dugo na reakciju.

Blic preporučuje

Đilas: Ne osećam se odgovornim

Prvi je progovorio najveći zagovornik bojkota Dragan Đilas, lider SSP, koji je rekao „da se ne oseća odgovornim za rezultat opozicije u Beogradu“.

.

Foto: Zoran Ilić / Ringier

.

– Jedina mogućnost da se pobedi u Beogradu jeste bilo pomeranje za jesen, sređivanje biračkog spiska, da ljudi koji ne žive u Beogradu moraju da budu izbrisani sa spiska, da se ujedinimo na jednu listu u Beogradu, i da takva lista pređe više od 400.000 glasova – rekao je za N1 Đilas.

Ponoš: Dali su legitimitet SNS-u

Đilasu se priključio i Zdravko Ponoš, predsednik stranke Srbija centar, i optužio deo opozicije da je izlaskom na ponovljene izbore u Beogradu, uz neizmenjene uslove, dala „legitimitet SNS da formira vlast u Beogradu sa većinom koja je rezultat izbornih manipulacija“.

.

Foto: Djordje Kojadinovic / Ringier

.

– Onaj ko se rukuje s lopovom ne treba da se začuđava što mu fale prsti. To što se neko nadao da će mu ostati malo zlatne prašine uvek se loše završi. A to su učinile stranke koje su izašle na ponovljene izbore u Beogradu verujući da će Zakon o biračkom spisku nešto da promeni i verujući na reč režimu da neće da krade toliko koliko u decembru – rekao je Ponoš, navodi se u saopštenju stranke.

Zelenović: Izađite iz republičkog i lokalnih parlamenata

Ni stranka „Zajedno“, koja takođe nije učestvovala na izborima, nije bila bez komentara. Istina, oni nisu kritikovali bojkotaše, ali su rekli da ne priznaju rezultate junskih izbora.

Nebojša Zelenović

Foto: privatna arhiva / Privatna arhiva

Nebojša Zelenović

– Pozivamo celokupnu opoziciju da izađe iz republičkog parlamenta i svih lokalnih skupština. Sveopšti građanski otpor jedini je način da ljude uključimo u zajednički i snažni bunt i iniciramo kolektivnu mobilizaciju u borbi za slobodu. Na ovo mesecima pozivamo. Krajnji je trenutak da pogrešna politika bude ispravljena i da pozovemo na široko društveno delovanje. U Srbiji ni u decembru ni u proteklu nedelju nisu održani izbori već cirkus u kome je Vučić sebi dodelio onoliko glasova koliko mu je potrebno i tako uzurpirao vlast – saopštila je stranka „Zajedno“.

Jovanović: Nova vlast nije legitimna

U istom maniru komentarisao je izbore i Miloš Jovanović, predsednik Nove DSS, koji je rekao da nova vlast u Beogradu, „nije, ne može i ne sme biti smatrana legitimnom“.

Miloš Jovanović

Foto: Đorđe Kojadinović / Ringier

Miloš Jovanović

– Samim tim, ni delovanje takve vlasti kao ni njene javne politike koje se, isključivo sprovode zarad privatnih i partikularnih interesa grupacije na vlasti, ne mogu da obavezuju građane i stanovnike srpske prestonice – ocenio je Jovanović.

Oglasio se i koalicioni partner ove stranke – POKS, gde su naveli da je „stara, nova vlast“ na „ponovo pokradenim izborima, dobila legitimitet od dela opozicije koji je izašao na te i takve izbore„.

– Nažalost, sada nemaju pravo da se bune i ljute – rekli su između ostalog iz POKS-a.

Ko je izašao na izbore, a ko je bojkotovao

Koalicija „Srbija protiv nasilja“, koja je zajedno nastupala na izborima održanim 17. decembra prošle godine, raspala se zbog stava o nastupanju na izborima 2. juna.

Deo njih, SSP, Srce i „Zajedno“ bili su za bojkot, ali su na kraju delimično ga sproveli – nisu izašli na izbore samo u Beogradu, dok u većini gradova jesu. Principijelna je ostala stanka „Zajedno“ koja nije izašla ni u jednom od ukupno 89 gradova i opština.

Na izbore su izašli Narodni pokret Srbija, Zeleno – levi front, Demokratska stranka, Ekološki ustanak i PSG.



Izvor

You may also like