Home Politika Savo Manojlović poziva opoziciju na blokade nakon izbora 2024, ovo su mu odgovorili

Savo Manojlović poziva opoziciju na blokade nakon izbora 2024, ovo su mu odgovorili

by euronet063


Vesti

Politika

Savo Manojlović poziva opoziciju na blokade nakon izbora 2024, ovo su mu odgovorili

Svega dva dana nakon izbora Savo Manojlović, lider Pokreta „Kreni – Promeni“, pokušao je celoj opoziciji da nametne svoj metod borbe – vraćanje mandata i izlazak iz lokalnih ali i republičkog parlamenta. Odgovori su pristizali ekspresno i po svoj prilici nisu onakvi kakvima se nadao. U prevodu – odbijen je gotovo svuda osim u jednoj stranci.

.

Foto: Milan Ilić, Mitar Mitrović, Đorđe Kojadinović / Ringier

.

Sve to predložio je zbog, kako kaže, „izbornih mahinacija“, a otišao je i korak dalje pa je isplanirao i da „opozicija već od subote krene u građansku neposlušnost“ ako se pozitivno izjasni o njegovom pozivu.

Blic preporučuje


„DAJEM ROK OD 24 SATA“ Savo Manojlović pozvao opoziciju da vrati mandate, a prvi odgovor je stigao ekspresno


DEBITANTSKI NASTUP SAVA MANOJLOVIĆA POKAZAO I SNAGU I SLABOSTI Dobar izborni rezultat u Beogradu, lošiji u drugim gradovima: „Nije bio preterano ubedljiv, ali je novo lice“

Odgovori su stigli na njegovu adresu.

Dr Milić: Taj put ne vodi nigde

Manojlovićeva ideja nije naišla na „dobar prijem“ u Nišu, gde je na delu izborna klackalica, pošto su i vladajuća koalicija i opozicija proglasili pobedu nakon izbora 2. juna.

Dr Dragan Milić nosilac opozicione liste koja je osvojila najviše glasova u Nišu, kaže da nije saglasan sa predlogom Manojlovića pošto „taj put ne vodi nigde“.

Dr Dragan Milić poručio je da Manojlovićeva ideja "ne vodi nigde"

Foto: Đorđe Kojadinović / Ringier

Dr Dragan Milić poručio je da Manojlovićeva ideja „ne vodi nigde“

Nadam se da niko neće da se ljuti zbog toga. Ako izađemo na izbore i ne dobijemo adekvatno poverenje, to nas ne opravdava da ćemo mi sada biti neposlušni da bi dobili više glasova – rekao je dr Milić.

Kako je rekao, Niš je jedini pokazao potencijal za promenu vlasti i „sad bi neki hteli da izvuku neki profit, da gledaju da to požure“, i ističe da će izbornu volju građana braniti do poslednjeg daha na kulturan i civilizovan način.

„Korpa“ iz SSP

Odgovor Manojloviću stigao je i iz najjače stranke iz redova takozvane bojkot opozicije – Stranke slobode i pravde (SSP). Marinika Tepić, potpredsednica te stranke, rekla da je „naknadna pamet nanela puno štete građanima“.

Marinika Tepić kaže da je "naknadna pamet" mnogo koštala građane

Foto: Vesna Lalić / Ringier

Marinika Tepić kaže da je „naknadna pamet“ mnogo koštala građane

– Upozoravali smo da će režim ponovo pokrasti izbore i pozivali da mu se učestvovanjem u tome ne daje legitimitet. Nažalost, neke opozicione kolege nas nisu poslušale. Očekivali smo da će te kolege u izbornoj noći, kao što je urađeno 17. decembra, izaći i reći da su izbori pokradeni i da su pogrešili što su na njima učestvovali, ali to se nije desilo – rekla je Tepić, koja je prethodnih meseci sa Manojloviće razmenjivala „otrovne strelice“.

Kako je dodala, „tri dana nakon „izbora“ gospodin Manojlović traži da se brani rezultat samo nekoliko opština“.

Lutovac prvi (ne)odgovorio, Ćuta prvi zamerio

Manojloviću je ekspresno odgovorio Zoran Lutovac, lidera DS, s tim što je ostavio prostor da se različito tumači da li je prihvatio ili nije poziv lidera „Kreni – promeni“.

Zoran Lutovac kaže da se borba protiv vlasti mora voditi i institucionalno i vaninstitucionalno

Foto: Marko Dragoslavić / Fonet

Zoran Lutovac kaže da se borba protiv vlasti mora voditi i institucionalno i vaninstitucionalno

Vlast nije legitimna kada nije izabrana na demokratski način. U tom slučaju ne može nju legitimisati niko, pa ni opozicija. Dužnost opozicije je da osporava takvu vlast i institucionalno i vaninstitucionalno, a na građanima je da od takve vlasti traži nazad uzurpiranu suverenost – napisao je Lutovac na svom X profilu.

Ako predsednik DS nije bio najjasniji, poslovično direktni Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka nije mnogo okolišao.

Aleksandar Jovanović čUta zamerio je Manojloviću što nije prvo razgovarao sa opozicijom o svojoj ideji

Foto: Milan Ilić / RAS Srbija

Aleksandar Jovanović čUta zamerio je Manojloviću što nije prvo razgovarao sa opozicijom o svojoj ideji

Savo Manojlović je morao prvo da obavi razgovor sa kolegama iz opozicije, a ne da nam šalje poziv preko medija. Niko me nije pozvao, da me bilo šta pita. O tako krupnim stvarima mora da se prethodno obavi razgovor – izjavio je Jovanović.

Lider Ekološkog pokreta je dodao da on „nije najbolja adresa za davanje ultimatuma i rokova od 24 sata za izjašnjavanje“.

„Zajedno“ podržala

Jedinu podršku poziv Manojlović dobio je iz stranke „Zajedno“ koja je bojkotovala lokalne izbore u svim gradovima i opštinama u nedelju 2. juna. U toj stranci, čiji su lideri Nebojša Zelenović i Biljana Stojković, su se takođe založili da celokupna opozicija izađe iz parlamenta.

Nebojša Zelenović podržao je Manojlovićevu ideju o građanskoj neposlušnosti

Foto: Aleksandar Dimitrijević / Ringier

Nebojša Zelenović podržao je Manojlovićevu ideju o građanskoj neposlušnosti

– Odrekli smo se mandata u Narodnoj skupštini zarad jedinstva opozicije i osnaživanja borbe protiv mafije, nismo ušli u skupštinske klupe na lokalu nakon decembarske krađe, jedina smo stranka koja je odbila da učestvuje na izborima 2. juna u bilo kojoj opštini u Srbiji. Izbori moraju biti slobodni ili ih ne sme biti – naveli su u stranci „Zajedno“.

Kad bojkot i neposlušnost imaju smisla

Mladen Mrdalj, politikolog, smatra da bojkot i građanska neposlušnost „imaju smisla samo kada se oseti da je većina naroda protiv vlasti“.

– Tek onda ima smisla da se ide u bojkot koji eskalira u neposlušnost, pa i revoluciju i nasilje, ukoliko je to potrebno. Da bi se došlo do većine naroda koji je protiv vlasti, opozicija mora da bude ujedinjena i mora da ulazi u skupštine opština sa kojih će pozivati na mobilizaciju. Dok se to ne desi, bojkot znači sedenje kod kuće i glumljenje uvređenosti – ističe on.



Izvor

You may also like