Home Politika Lekari na izborima 2024: Dragan Milić u Nišu, Vesna Turkulov u Novom Sadu, Branimir Nestorović u Beogradu

Lekari na izborima 2024: Dragan Milić u Nišu, Vesna Turkulov u Novom Sadu, Branimir Nestorović u Beogradu

by euronet063


Vesti

Politika

Lekari na izborima 2024: Dragan Milić u Nišu, Vesna Turkulov u Novom Sadu, Branimir Nestorović u Beogradu

Od Novog Sada, preko Beograda do Niša, sve lekar za lekarom. Oni su na upravo završenim lokalnim izborima bili nosioci lista, „gurali“ svoje stranke i ostvarili manje, ili više uspešne rezultate.

.

Foto: Đorđe Kojadinović, Snežana Krstić, Mitar Mitrović, Nenad Mihajlović, Zoran Ilić, Tanjug/ Ministarstvo kulture/ Dario Konstantinović / Ringier

.

Jedan broj njih je imao partije iza sebe, dok su neki drugi isključivo na svoje ime uspeli da privole građane da ih podrže. Ovde njihove specijalnosti nisu toliko važne, ali jeste jedna druga stvar – poverenje, iako se radi o politički potpuno različitim ličnostima.

Blic preporučuje


„SITUACIJA JE ČISTA“ Ona je bila nosilac liste SNS u Novom Sadu, za „Blic“ TV otkriva sledeće korake: „Nema potrebe ni sa kim da se pravi koalicija“

Novi Sad – dr Vesna Turkulov

U Novom Sadu nosilac liste „Aleksandar Vučić – Novi Sad sutra“ bila je dr Vesna Turkulov, kojoj je na ubedljivoj pobedi na izborima u prestonici Vojvodine čestitao lično predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ona je na sebe skrenula pažnju tokom pandemije korone, kada je bila načelnica Infektivne klinike u Novom Sadu.

Nakon pandemije, dobila je i zlatnu medalju za borbu protiv Covida 19, a posebno se cenio njen odnos prema pacijentima.

Vesna Turkulov predvodila je listu koalicije oko SNS u Novom Sadu

Foto: Nenad Mihajlović / Tanjug

Vesna Turkulov predvodila je listu koalicije oko SNS u Novom Sadu

Dr Turkulov je redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu na akademskim, strukovnim, specijalističkim, master i doktorskim studijama. Takođe, ona je i državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja i nosilac ordena Svetog Save koji joj je dodelila Srpska pravoslavna crkva (SPC).

Iako nije zvanično rečeno, dr Turkulov u slovi za kandidata SNS za gradonačelnicu Novog Sada, gde je lista okupljena oko SNS osvojila natpolovičnu većinu od 53,1 odsto glasova.

Niš – dr Dragan Milić

Direktor Klinike za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu dr Dragan Milić, najveće je iznenađenje lokalnih izbora u tom gradu, pošto je grupa građana koja nosi njegovo ime ostvarila najbolji opozicioni rezultat i osvojila 24,49 odsto podrške.

Dr Dragan Milić je sa svojom listom najveće iznenađenje izbora u Nišu

Foto: Đorđe Kojadinović / Ringier

Dr Dragan Milić je sa svojom listom najveće iznenađenje izbora u Nišu

Završio je Medicinski fakultet, usavršavao se u Velikoj Britaniji i Americi, i stručnjak je u tri oblasti: opštoj hirurgiji, vaskularnoj hirurgiji i kardiohirurgiji. Američko udruženje za vaskularnu hirurgiju ga je 2010. godine proglasilo za najboljeg mladog vaskularnog hirurga na svetu do 45 godina starosti van SAD.

U žižu javnosti dospeo početkom 2023. godine, kada su lekari i medicinsko osoblje klinike na čijem je čelu, dodatnim radom tokom 12 vikenda zaredom, uspeli da eliminišu liste čekanja na kardiovaskularne operacije.

Beograd – dr Branimir Nestorović i dr Borislav Antonijević

Pandemija korone izrodila je, nažalost, puno teorija zavera i kontroverzi kojima su podlegli čak i lekari. Među njima, „najglasniji“ su bili, između ostalih, dečiji pulmolog u penziji Branimir Nestorović i ginekolog Borislav Antonijević.

Branimir Nestorović i Borislav Antonijević ( prvi i drugi s desna) zašli su u politiku tokom i nakon pandemije korone

Foto: Snežana Krstić / Ringier

Branimir Nestorović i Borislav Antonijević ( prvi i drugi s desna) zašli su u politiku tokom i nakon pandemije korone

Iako infektologija nije njihova specijalnost, dvojica lekara su skrenula pažnju na sebe, najblaže rečeno, diskutabilnim stavovima. U vreme kada je korona zaustavila praktično život, mnogima je borba protiv „nevidljivog neprijatelja“ delovala neobjašnjivo, a tu sumnju u sve i svašta Nestorović i Antonijević su iskoristili da se „ispromovišu“ kao lekari koji će „ljudima otvoriti oči“.

Na krilima te populističke retorike Nestorović i Antonijević drugi put zaredom sa svojom listom ostvaruju zapažene izborne rezultate, pa su prešli cenzus u sedam od osam gradova u Srbiji.

Beograd – dr Dejan Žujović

Tokom pandemije korone još jedan lekar specijalista istakao se zalaženjem u politiku. Dejan Žujović, specijalista pulmologije, kritikovao je pojedine poteze vlasti u borbi protiv Covida 19, a onda je na decembarskim izborima 2023. učestvovao kao kandidat za gradonačelnika Beograda.

Dejan Žujović je sa svojom listom prešao cenzus u četiri beogradske opštine

Foto: Aleksandar Barda / Fonet

Dejan Žujović je sa svojom listom prešao cenzus u četiri beogradske opštine

Na izbore 2. juna 2024. Žujović je izašao sa svojom grupom građana i uspeo da pređe cenzus u četiri beogradske opštine: Zvezdari, Starom Gradu, Savskom vencu i Barajevu.

Inače, Žujović je načelnik Odeljenja za intervencije u Gradskom zavodu za plućne bolesti i tuberkulozu u Beogradu.

Gradonačelnici – lekari

Ako dr Vesna Turkulov postane gradonačelnica Novog Sada, neće biti prvi lekar na čelu nekog grada.

To je bio slučaj sa dr Jelenom Raković Radivojević, koja je specijalista anestezije i koja je gradonačelnica Užica postala 2020. godine. Ona je prva žena na toj funkciji u ovom gradu.

Dr Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica je Užica od 2020. godine

Foto: Miloš Cvetković / RAS Srbija

Dr Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica je Užica od 2020. godine

Završila je specijalističke studije i stekla zvanje doktor specijalista anesteziologije sa reanimatologijom i intezivnom negom. Bila je i direktorka Opšte bolnice u Užicu, a nakon ovih izbora ostaje da se vidi da li će ostati na funkciji.

Slobodan Milenković, specijalista ortopedske hirurgije i traumatologije, je u poslednja dva mandata gradonačelnik Vranja. Na čelo grada došao je još 2016. godine. Završio je Medicinski fakultet u Nišu, a specijalizirao je 2008. godine.

Zoran Radojičić, pedijatar i dečiji hirurg, bio je gradonačelnik Beograda od 2018. do 2022. godine. Radojičić je bio i direktor Univerzitetske dečije klinike u Beogradu, a profesor je i na Medicinskom fakultetu.

Zoran Radojičić, dečiji hirurg, bio je gradonačelnik Beograda od 2018. do 2022. godine

Foto: V. Lalić / RAS Srbija

Zoran Radojičić, dečiji hirurg, bio je gradonačelnik Beograda od 2018. do 2022. godine

„Lekari imaju poseban status“

Miloš Bešić, profesor Fakulteta političkih nauka, objašnjavao je popularnost lekara u politici. Kaže da ne treba generalizovati, ali da postoji niz faktora za to.

– Ima puno lekara i ogromna većina su lekari koji se ne bave politikom. Ako pogledate istoriju našeg parlamentarizma, videćete veliki broj lekara u parlamentu, od onih prvih saziva pa nadalje. Lekari imaju jednu supremaciju u smislu prednosti na političkom tržištu, jer njihov posao i njihova profesija koja je humanistička, koja obezbeđuje veliki broj kontakata, koja daje priliku za ličnu promociju, naravno da jeste jedna vrsta prednosti – rekao je Bešić za RTS, dodajući da „tradicionalno, u našem narodu status lekara ima posebnu vrednost“.



Izvor

You may also like