Home Politika Srpsko nacionalno pitanje se mora rešavati jedinstveno

Srpsko nacionalno pitanje se mora rešavati jedinstveno

by euronet063


POTPREDSEDNIK Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin, sabrao je utiske nakon održanog Svesrpskog sabora u Beogradu.

ВУЛИН НАКОН СВЕСРПСКОГ САБОРА: Српско национално питање се мора решавати јединствено

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

– Kao što posle rezolucije o genocidu ništa nije bilo, isto ni posle Svesrpskog sabora više ništa ne treba i ne može da bude isto. Ono što nisu uspeli Karađorđevići, uspeo je predsednik svih Srba Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, Srbi su postali jedinstven politički narod, svesni sebe, svojih interesa i prostora na kome žive. Srbi su potvrdili da se srpsko nacionalno pitanje može rešavati samo kao jedinstven proces – rekao je on, pa dodao:

– Pitanje Kosova i Metohije je neodvojivo od pitanja Republike Srpske, a položaj Srba u Crnoj Gori nije ništa manje značajan od položaja Srba u Severnoj Makedoniji, Hrvatskoj ili Sloveniji. Sabor je potvrdio koliko je Srpska pravoslavna crkva suštinski značajna za samo postojanje Srba, ali i po prvi put izrazio zahvalnost za sve što su za naš narod učinili i Srbi muslimani i Srbi katolici, ispravljajući tako još jednu nametnutu podelu koja je uz podelu na partizane i četnike ostavila najdublje i najteže posledice. Jedan smo narod i ni jedan Srbin ne sme biti van nacionalnog bića, bez obzira da li u Boga veruje po pravoslavnom, islamskom ili katoličkom učenju – kazao je Vulin.

Poručio je i to da je proces ujedinjenja započeo i da ga ništa ne može zaustaviti.

– Znam da ovo nije stav predsednika Aleksandra Vučića, ali Srpski svet je naša realnost i naš put. Kada to znamo, onda znamo i kakav je naš odnos preme EU, NATO, BRIKS i svakom drugom izazovu. Proces ujedinjenja je započet i to se više ne može zaustaviti – poručio je on.

BONUS VIDEO: VUČIĆ PONOSNO RAZVIO TROBOJKU NA SVESRPSKOM SABORU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije





Izvor

You may also like