Home Politika Poverenica za zaštitu ravnopravnosti: Branimir Nestorović je uvredio je Rome

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti: Branimir Nestorović je uvredio je Rome

by euronet063


Vesti

Politika

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti: Branimir Nestorović je uvredio je Rome

Branimir Nestorović, poslanik grupe „Mi snaga naroda“ u Skupštini Srbije, uvredio je Rome i Romkinje izjavama na televiziji s nacionalnom frekvencijom, prekršio zakon i dužan je da se javno izvini, mišljenje je Poverenice za zaštitu ravnopravnosti o pritužbi Inicijative A11.

Branimir Nestorović uvredio je Rome i Romkinje i dužan je da se izvini

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

Branimir Nestorović uvredio je Rome i Romkinje i dužan je da se izvini

Inicijativa A11 je saopštila da je podnela pritužbu pošto je Nestorović 22. februara na televiziji Hepi „uputio diskriminatorne izjave koje se podudaraju sa podjednako zabrinjavajućim stavovima o Romima koje je prethodno izneo u Narodnoj skupštini“.

Blic preporučuje

Brankica Janković

Brankica Janković

U emisiji je Nestorović pogrdno upotrebio reč „Cigani“, u skladu sa široko rasprostranjenim stereotipima koji vladaju o pripadnicima romske nacionalne manjine, piše u saopštenju nevladine organizacije A11 koja se bavi promocijom, unapređenjem i zaštitom ljudskih prava ranjivih, marginalizovanih i diskriminisanih grupa.

„Prekršio Zakon o zabrani diskriminacije“

Nestorović je u sali Narodne skupštine predstavnike opozicije takođe nazvao „Ciganima“, a njihovo ponašanje „ciganijom“, „otvoreno šaljući rasističke i diskriminatorne poruke o Romima i Romkinjama“.

Nestorović je time teško prekršio Zakon o zabrani diskriminacije, zaključak je i Poverenice za zaštitu ravnopravnosti. Ona je u mišljenju istakla da „javni funkcioneri i javne ličnosti imaju posebnu odgovornost za javno izgovorene reči i treba da imaju pojačanu svest da svojim izjavama ne smeju da podstiču predrasude i stereotipe“.

Poverenica je preporučila Nestoroviću da se pisanim putem javno izvini Romima i Romkinjama čija je prava povredio, a ukoliko to ne učini, biće doneto rešenje o izricanju mere opomene, saopštila je Inicijativa A 11.

(N1)



Izvor

You may also like