Home Politika EU traži ukidanje mera Prištini koje ni sama nije sprovodila

EU traži ukidanje mera Prištini koje ni sama nije sprovodila

by euronet063


Vesti

Politika

EU traži ukidanje mera Prištini koje ni sama nije sprovodila

Godinu dana od nasilnog ulaska albanskih gradonačelnika u srpske opštine zbog kojih su Kosovu uvedene kaznene mere, stiže predlog da se one ukinu. Prvi sastanak ambasadora država članica o ovom pitanju održan je u sredu ali će, sudeći prema najavama ukidanje kaznenih mera ići postepeno, jer za predlog nema saglasnosti svih država članica.

.

.

– Ono što se od Kosova očekivalo to je bilo da se na Severu Kosova održe izbori, a taj osnovni uslov nije ispunjen za ukidanje mera – komentariše politički analitičar Ognjen Gogić.

Blic preporučuje


EU SE POMERA UDESNO, A DIJALOG TAPKA U MESTU Može li se do zaokreta nakon evropskih izbora: Srbija ima plan, a glasanje u jednoj zemlji bi moglo bi da bude OKIDAČ


„PRIŠTINA NE MOŽE ZAUVEK DA IZBEGAVA TU OBAVEZU“ Lajčak: Uveren sam da će na kraju ZSO biti formirana

Iako su praktično bile na snazi, mere nisu ni sprovođene, jer predstavnicima Prištine nije zabranjen ni jedan sastanak na visokom nivou, niti je zaustavljen ijedan projekat finansiran iz evropskog fonda. Ipak za Žozepa Borelja, koji je na kraju mandata Kosovo, je učinilo dovoljno i ukidanje mera predstavljalo bi politički signal za napredak u dijalogu.

– Aktuelna Evropska komisija završava svoj mandat, onda je njihova želja da svedu račune, da ostave čistije stvari narednoj. Za Srbiju i Kosovo se otvara zajednički plan rasta, tu bi postojala jedna vrsta nespojivosti u smislu da zvanično postoje mere protiv Kosova koje ukidaju finansijsku pomoć, dok sa druge strane se otvara plan rasta koji Kosovu omogućavaju da ima kredite i bespovratnu pomoć – dodaje Gogić.

Sastanak zakazan, rešenje se ne nazire

Da se postigne bilo kakav napredak trudi se i posrednik u dijalogu koji je odmah nakon posete Beogradu i Prištini posle devet meseci od poslednjeg sastanka zakazao susret na visokom nivou. Ipak, rešenje za goruće pitanje dinara o kom se u Briselu razgovaralo već sedam puta još se ne nazire, ali je unija predložila stvaranje preduzeća za distribuciju finansijske podrške najugroženijima.

– To je nonsens, nije to humanitarna stvar kako će stvar da dođe novac do nekoga, ovde je stvar od čega će ljudi živeti, i ne može stalno da se drže Srbi na budžetu Srbije, a da se Srbiji zamera što ima paralelne institucije – rekao je Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

Pročitajte još

ABOLIRALI PRIŠTINU ZA KRAJ Odlazeća garnitura EU još jednom pokazala kako upravlja dijalogom – ŽMURI I MISLI NA BALANS

U najnovijem predlogu Unije čini se da se ponovo izašlo u susret Prištini, jer se za proces uspostavljanja Zajednice Srpskih opština koja je dogovorena pre 11 godina od Srbije traži da počne da sprovodi obavezu priznavanja kosovskih dokumenata, institucija i simbola.

– Što se tiče vlade Kosova, oni su rekli da će dati pisano obećanje da će formirati Zajednicu kada Srbija napravi pomak, a to znači da otvori stanu misiju u Prištini i Kosovo u Beogradu. Ovako se Kosovo od strane Srbije tretira kao autonomna pokrajina, a za Prištinu je to autonomija u okviru kosovske autonomije – priča analitičar Nedžmedin Spahiju.

Naredni sastanak na kom će ambasadori raspravljati o ukidanju mera za Kosovo zakazan je za ponedeljak, dok je Zajednica srpskih opština i dalje na čekanju.



Izvor

You may also like