Home Politika Miroslav Lajčak: ZSO ključna za normalizaciju odnosa

Miroslav Lajčak: ZSO ključna za normalizaciju odnosa

by euronet063


Vesti

Politika

Miroslav Lajčak: ZSO ključna za normalizaciju odnosa

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas da je Zajedinica srpskih opština (ZSO) dogovorena mnogo pre njegovog vremena i sporazuma u Ohridu i da je ona ključna za normalizaciju odnosa.

MIroslav Lajčak

Foto: Nemanja Jovanović / Tanjug

MIroslav Lajčak

Kako je rekao formiranje ZSO je navedeno i u Briselskom sporazumu iz 2013. i 2015. godine.

Blic preporučuje

Taj sporazum ratifikovala je Skupština Kosova i 2015. godine je dogovoreno da to treba da bude formirano – kazao je Lajčak u podkastu objavljenom na sajtu prištinske nevladine organizacije Sbunker.

Prema njegovim rečima, trebalo bi da postoji nacrt statuta o kojem će se dogovarati u okviru dijaloga i da njega treba da oceni Ustavni sud Kosova.

„Nacrt statuta ZSO poštuje crvene linije obe strane“

On je kazao i da pošto dve strane nisu mogle da se dogovore oko statuta ZSO pravni i eksperti za zaštitu prava manjina iz Saveta Evrope, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Francuske i Italije napravili su nacrt statuta.

Lajčak kaže da je EU u Nacrtu statuta ZSO brinula o crvenim linijama obe strane

Foto: Youtube Kosovo online / youtube

Lajčak kaže da je EU u Nacrtu statuta ZSO brinula o crvenim linijama obe strane

Taj statut je baziran na onome što je prvenstveno dogovoreno, poštujući pravosuđe Kosova i poštujući crvene linije koje su obe strane prezentovale tokom dijaloga – kazao je Lajčak i dodao da je taj dokument predstavljen i u Beogradu i u Prištini 21. oktobra i da su i Vučić i Kurti pozvani u Brisel da razgovaraju o tom dokumentu.

„Nemam savet za naslednika“

On kaže da je put normalizacije najveće dostignuće u njegovom mandatu i da ono samo treba da se implementira.

Nadam se da ćete nakon više od godinu dana finalizirati implementaciju i da nećemo raspravljati o prvim koracima. Sporazum je tu i ostavljam ga svom nasledniku – kazao je Lajčak.

On je napomenuo da kraj njegovog mandata nije još uvek blizu i da za svog naslednika nema savet ali da će, kada za to dođe vreme, dosta toga imati da razmeni sa njim.



Izvor

You may also like