Home Politika (Uživo) Dijalog u Briselu, nova runda: Vučić i Kurti oči u oči, glavna tema Kosovo

(Uživo) Dijalog u Briselu, nova runda: Vučić i Kurti oči u oči, glavna tema Kosovo

by euronet063


Vesti

Politika

(Uživo) Dijalog u Briselu, nova runda: Vučić i Kurti oči u oči, glavna tema Kosovo

U Briselu se danas održava još jedan sastanak na najvišem političkom nivou na kome učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prištinski premijer Aljbin Kurti, a posreduju mu evropski zvaničnici – šef EU diplomatije Đuzep Borelj i izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

.

Foto: AP/ Visar Kryeziu, A. Dimitrijević, Shutterstock, Tanjug/ Zoran Žestić / Ringier

.

Kako je ranije najavljeno iz Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), Borelj i Lajčak imaće najpre odvojene sastanke odvojene sastanke sa Vučićem i Kurtijem od 15 sati, nakon čega bi trebalo da dođe i do zajedničkog, trojnog sastanka.

Blic preporučuje


3 RAZLOGA ZA SASTANAK Vučić i Kurti danas se posle devet meseci susreću u Briselu: Da li će oproštaj Borelja unaprediti dijalog?


„SPORAZUM JE TU I OSTAVLJAM GA NASLEDNIKU“ Lajčak: ZSO dogovorena mnogo pre mog vremena i ona je ključna za normalizaciju odnosa

Pet tema na stolu

Evropska služba za spoljne poslove najavila je pet tema o kojima se razgovara:

  • Razmotriće se šta je do sada postignuto u dijalogu pod vođstvom Borelja
  • Fokus će biti na putu za napredak u dijalogu Beograda i Prištine
  • Razgovaraće se o svim hitnim pitanjima u okviru dijalogu
  • Evropski put biće u potpunosti vezan za napredak u dijalogu
  • Glavni prioritet je da se počne sa primenom Ohridskog sporazuma

Počeo sastanak sa Kurtijem

Nešto posle 15 sati u zgradi EEAS počeo je sastanak Aljbina Kurtija sa Boreljom i Lajčakom.

Oko 16 sati očekuju se razgovori dvojice predstavnika EU sa predsednikom Srbije, dok bi zajednički razgovori trebalo da počnu oko 17 časova.

Borelj: „Obaveze neće nestati“

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je da će sa Vučićem i Kurtijem razgovarati o narednim koracima ka implementaciji sporazuma i ponovio da dogovoreno mora da se sprovede.

– Biće nam važno da razumemo kako dve strane vide budućnost dijaloga uz podršku EU, kako strane žele da nastave ovaj posao. Za nekoliko meseci biće novih ljudi, novih imena na našim poslovima, ali države članice se neće promeniti, obaveze Kosova i Srbije neće nestati – naveo je on između ostalog.

„On će da drami i viče“

Upitan šta očekuje od predstojećih razgovora u Briselu, Vučić je uoči sastanaka rekao da ne očekuje ništa.

Očekujem da će (Kurti) da drami i viče dok mu ne kažem da se zaustavi, i to je to. Posle će da izađe da priča mali Putin, i tako – rekao je Vučić.

Razgovor sa Mišelom i Varheljijem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Briselu i sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Aleksandar Vučić i Šarl Mišel

Foto: European Union / Ustupljene fotografije

Aleksandar Vučić i Šarl Mišel

Takođe, razgovarao je i sa evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem.

Aleksandar Vučić i Oliver Varhelji

Foto: EBS/ JENNIFER JACQUEMART / Tanjug

Aleksandar Vučić i Oliver Varhelji

Vučić u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić već se nalazi u Briselu, gde razgovara sa evropskim zvaničnicima.

On je već razgovarao sa generalnim direktorom Direktorata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

– Posebna tema razgovora bili su i koraci koje Srbija treba da preduzme u ostvarivanju svoje reformske agende, kao i primeni plana rasta EU za Zapadni Balkan, a sve u cilju približavanja jedinstvenom tržištu EU – naveo je Vučić na svom Instagram nalogu.

Lajčak: Sve je spremno

Uoči još jedne runde dijaloga u Briselu oglasio se i Lajčak, koji je izrazio nadu da će Vučić i Kurti doći na novu rundu dijaloga u Briselu „sa vizijom i političkom hrabrošću“ koja je, kako je rekao, potrebna da bi se dve strane približile evropskoj budućnosti.

– Posetio sam Kosovo i Srbiju kako bih razgovarao o svrsi ovog sastanka – da se sagledaju dostignuća i planiraju naredni koraci, naročito u vezi sa primenom Sporazuma o putu ka normalizaciji – poručio je Miroslav Lajčak.

Naveo je i da je sve spremno za današnji sastanak.

Lajčak je rekao i da je Zajedinica srpskih opština (ZSO) dogovorena mnogo pre njegovog vremena i sporazuma u Ohridu, i da je ona ključna za normalizaciju odnosa. Kako je rekao, formiranje ZSO je navedeno i u Briselskom sporazumu iz 2013. i 2015. godine.

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je uoči nove runde razgovora u Briselu da je Srbija spremna da napravi “kompromis“ u vezi sa Kosovom i Metohijom, ali tako da nijedna strana ne bude “apsolutni pobednik“ niti “apsolutni gubitnik“.

– Spremni smo da pravimo dogovore i kompromise, kompromise koji znače da nijedna strana nije apsolutni pobednik ili apsolutni gubitnik. Sve drugo ne može da ima dugoročnu održivost – rekao je Vučević u intervjuu za agenciju AFP.



Izvor

You may also like