Home Politika Da li Srbija treba da zabranjuje festival „Mirdita, dobar dan“ i ulaz Feđi Štukanu u zemlju

Da li Srbija treba da zabranjuje festival „Mirdita, dobar dan“ i ulaz Feđi Štukanu u zemlju

by euronet063


Vesti

Politika

Da li Srbija treba da zabranjuje festival „Mirdita, dobar dan“ i ulaz Feđi Štukanu u zemlju

Da li Srbija treba da prihvati igru, pre svega, Prištine i da zabranjuje festivale i ulaz u zemlju licima za koje proceni da ugrožavaju bezbednost? Na ovu temu analitičari imaju oprečna mišljenja iako se slažu da i u slučaju izostanka tih zabrana može doći do problema i štete po državu.

.

Foto: Sofija Vukajlović / Fonet

.

Bojan Klačar, izvršni direktor CESID-a, kaže da Srbija greši što prihvata Kurtijevu igru ili „igru Đukanovićeve Crne Gore“ sa raznim zabranama, a „posebno zabranama ulaska pojedinim licima“ u zemlju.

Blic preporučuje

– Postoji frustracija i pritisak javnog mnjenja, ali je opet pogrešno i postoje načini kako imati reciprocitet bez ovakvih akcija – ocenjuje Klačar na svom X profilu.

„Dva razloga zbog čega Srbija pravi grešku“

Kako kaže, dva su razloga zbog čega Srbija pravi grešku:

  1. Država treba da pokazuje pluralizam i otvorenost uvek čak i kada misli da ima i drugačijih opcija.
  2. Zabrana u Srbiji više odjekne nego šikaniranje Srba na Kosovu (nepravedno, ali je tako) čime se ulazi u reputacijsku krizu u spoljnoj areni.

„Svi komuniciraju kako je prekinut festival sa 10 godina tradicije“

Izvršni direktor „CESID“-a dao je i primer nejednake štete nakon zabrane održavanja festivala „Mirdita, dobar dan“ u Beogradu.

Bojan Klačar smatra da Srbija greši što je "prihvatila Kurtijevu igru sa zabranama festivala i ulaza pojedincima" u zemlju

Foto: Nemanja Jovanović / RAS Srbija

Bojan Klačar smatra da Srbija greši što je „prihvatila Kurtijevu igru sa zabranama festivala i ulaza pojedincima“ u zemlju

Svi komuniciraju kako je prekinut festival s 10 godina tradicije (tu je kriza za Srbiju), a zapravo se radi o 10 godina tradicije samo u Srbiji (ispada da je Kosovo otvorenije). Ne treba donositi odluke jer se procenjuje da su okolnosti nepravedne (a često jesu). I da se kaže, kada mogu oni (KS, CG…) da zabranjuju ili da imaju politiku duplih standarda, što bismo mi ispadali budale. Naprotiv, ukidanjem zabrane se dobija na duže staze – napisao je Klačar na svom X profilu.

„Znak da treba restart za odnose Beograda i Prištine“

Potom je predložio kako izaći iz ove situacije

Na kraju, ako ima nešto „dobro“ iz ovoga, to je jasan znak da treba restart za BG-PR odnose, neki dogovor, kakav takav napredak jer više ništa ne funkcioniše. Nije dobro, ali je tako, ne treba se zavaravati – naveo je Klačar.

Krstić: Srbija bi pogrešila i ako bi puštala svaku barabu da dođe

Ubrzo mu je na to odgovorio Nebojša Krstić, marketinški stručnjak.

Srbija bi pogrešila i ako bi puštala svaku barabu da dođe ovde i isprovocira nasilje koje bi služilo da se Srbija ocrni u lažno nezavisnim medijima širom regiona i sveta. Tako da su obe odluke pogrešne, samo je pitanje koja izaziva više problema – ocenio je Krstić.

Nebojša Krstić kaže da bi "Srbija pogrešila i ako bi pustila svaku barabu da dođe i isprovocira nasilje"

Foto: Đorđe Kojadinović / RAS Srbija

Nebojša Krstić kaže da bi „Srbija pogrešila i ako bi pustila svaku barabu da dođe i isprovocira nasilje“

Klačar se nadovezao i poručio: „Bilo bi štete i tada, ali manje čini mi se“.

Krstić se sa tim nije složio.

– To je nešto što ni ti ni ja ne možemo do kraja da procenimo. Meni se čini da je bolje sprečiti nego lečiti – napisao je Krstić.

„Očigledno da Mirdita nema drugi cilj nego da isprovocira nasilje“

I potom se osvrnuo na zabranu održavanja festivala „Mirdita, dobar dan“.

Očigledno je da „Mirdita“ na Vidovdan i u kontekstu Kurtijevog aktuelnog terora nad Srbima, nema drugi cilj nego da isprovocira nasilje u Beogradu. Ako samo u Beogradu imamo 10 medija koji već imaju spremne tekstove o Vučiću „fašisti“ i Srbiji kao „ksenofobnog mračnoj jazbini“, onda ja, kao protivnik zabrana, ovaj put glasam za zabranu – zaključio je Krstić.

.

Foto: Sofija Vukajlović / Fonet

.

Poslednjih dana dve zabrane u Srbiji podigle su prašinu u regionu. Najpre je prošle nedelje policija privela u Beogradu Feđu Štukana, glumca i književnika iz BiH koji je trebalo da učestvuje na književnom festivalu „Krokodil“ i potom ga deportovala za Sarajevo.

Ove nedelje MUP je na Dorćolu zabranio održavanje umetničkog festivala „Mirdita, dobar dan“ na kome je trebalo da se pojave i albanski umetnici sa Kosova i Metohije.

Sve se to događa u vreme kada je mnogim srpskim umetnicima i zvaničnicima zabranjen ulaz na Kosovo i Metohiju, što je bio slučaj i juče kada se obeležavao Vidovdan.



Izvor

You may also like