Home Politika Intervju Jelice Minić za Blic TV: Šta donose promene na vodećim položajima u Evropi

Intervju Jelice Minić za Blic TV: Šta donose promene na vodećim položajima u Evropi

by euronet063


Vesti

Politika

Intervju Jelice Minić za Blic TV: Šta donose promene na vodećim položajima u Evropi

Jelica Minić iz Evropskog pokreta u Srbiji u intervjuu za „Vesti“ na Blic TV istakla je da ne očekuje dramatične promene u Evropskoj komisiji, nakon što je Ursula von der Lajen ponovo predložena za predsednicu.

.

Foto: Blic TV / screenshot

.

Jelena Minić napominje i da je bilo očekivano da će Ursula von der Lajen ponovo biti izabrana na tu funkciju.

Blic preporučuje


„NEĆETE ME UĆUTKATI“ Estonska premijerka odgovorila na odluku Rusije da je stavi na poternicu

– Pa ne očekuju se dramatične promene u Evropskoj komisiji, pre svega koju ona vodi. Što je važno, taj kontinuitet ima značaja. To je očekivano bilo, da će ona biti izabrana. Pogotovo što je došlo do rasta ovih izrazito desničarskih stranaka, pa čak i ekstremno desničarskih. Tako da gospođa von der Lajen će pokušati da pomiri tu nemnogo promenjenu konstelaciju u Evropskom parlamentu – kaže Minić.

Upitana da prokomentariše šta bi moglo da bude u fokusu delovanja novog imena – Kaju Kalas, premijerku Estonije, koja bi trebala da dođe na mesto Džozefa Borelja, Minić ističe da, kada je Srbija u pitanju, pritisak će sigurno biti veći.

.

Foto: Blic TV / screenshot

.

– To je prvi put da jedan operativac na čelu tako važne institucije, službe za spoljne poslove, dolazi iz tih zemalja. Te zemlje su naravno sve izrazito proevropski orijentisane, tako da možemo očekivati da će i pritisak na Srbiju postati veći, da se usaglasi sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije. Do sada je gospodin Borelj bio pored gospodina Lajčaka koji je bio predstavnik Evropske unije u dijalogu. Mi ćemo imati novu ličnost i verovatno će ona pokušati da se i u tome dokaže. Tako da možemo da očekujemo ipak promene i u samom dijalogu Beograd-Priština – kaže Minić za Blic TV.

Na sastanku je usvojena i strateška agenda u kojoj se navodi da će unija pružiti opipljiv podsticaj za članstvo. Na pitanje da li to znači da će sa novom administracijom i dalje biti proširenje i fokusu, Minić ističe:

– Sama činjenica da su otvoreni pregovori sa Ukrajinom i Moldavijom, to je velika vest i to je veliki zahvat i administrativno. To s jedne strane drži proširenje živim, s druge strane vrši pritisak na administrativne kapacitete Evropske unije. Evropska unija potreba neki uspeh i možemo, svedoci smo, da se Crna Gora bukvalno gura da što pre obavi sve što je neophodno da bi se moglo ovo što je razmatrati promena njenog statusa. Ali to se odigrava na malo manje vidljiv način i sa Albanijom – kaže Minić.

.

Foto: Blic TV / screenshot

.

Na pitanje da li možemo da se nadamo da će Mađarska, koja je zemlja prijatelj našoj zemlji, otvoriti nova pregovaračka poglavlja, Minić kaže da za to nije dovoljna samo odluka Mađarske.

– To bi bio jedan veliki skok ka promeni statusa, ka približavanju članstvu u Evropskoj uniji bez obzira na ovaj koncept postupnog pristupanja jer to otvara pristup Srbiji u niz politika Evropske unije. Ako ne institucionalno članstvo to je pristup politikama gde bi Srbija imala mnoge koristi. Ali to nije garantovano jer nije dovoljna odluka Mađarske. Čak ni grupe zemalja koje forsiraju proširenje ali ima i onih koji ga koče – kaže Minić za „Blic“ TV.



Izvor

You may also like