Home Politika Sve gori uslovi za život u Evropi: Evo zašto jača desnica

Sve gori uslovi za život u Evropi: Evo zašto jača desnica

by euronet063


Vesti

Politika

Sve gori uslovi za život u Evropi: Evo zašto jača desnica

Od Nemačke i Francuske do Poljske i Španije, krajnja desnica je pridobila glasove mladih na izborima za Evropski parlament. Lideri evropskih krajnje desnih i anti-establišment pokreta bolje vladaju novim društvenim mrežama od svojih mejnstrim kolega, ocenjuju stručnjaci, pa su zbog toga uspeli da pridobiju simpatije mladih.

Jačanje desnice u Evropi

Foto: Blic TV / screenshot

Jačanje desnice u Evropi

„Pravi muškarci su desničari“, poručio je kandidat drugoplasirane desničarske Alternative za Nemačku na nedavno završenim evropskim izborima u Tik Tok videu koji je pregledan čak milion i 500 hiljada puta.

Blic preporučuje


NE ŽELE LE PENOVU ZA PREDSEDNICU Demonstracije protiv krajnje desnice širom Francuske (FOTO)


MAKRONOVA TAKTIKA ZASTRAŠIVANJA Le Penova za petama francuskom lideru, on zbog toga PLAŠI GLASAČE: Predsednička trka sve neizvesnija

Rast desnice u Evropi nije nikakva novost, ali jeste podrška mladih toj ideji. Za to postoje tri razloga.

– Prvi problem je to što mislim da levica, ali i centar, nisu uspeli da odgovore na neke od ključnih izazova. Sa jedne strane imamo jako veliku krizu životnog standarda. Levica i centar nisu ponudili nešto što bi se uhvatilo u koštac sa rastućom inflacijom. Kao posledica invazije na Ukrajinu imamo energetsku krizu. Ni levica ni centar nisu ponudili rešenja. Naposletku imamo migrantsku krizu koja je postala ključno pitanje u mnogim zemljama i ključno pitanje o kojima se priča u izbornim kampanjama – kaže Helena Ivanov, istraživačica Instituta Henri Džekson.

Helena Ivanov

Foto: Blic TV / screenshot

Helena Ivanov

Lošiji uslovi života, manja primanja, sve veći jaz između bogatih i siromašnih, inflacija – neki su od uzroka globalnog rasta desnice. Nezadovoljstvo raste, ali i problemi sa kojima se suočava čovečanstvo.

– Očigledno da svetska kriza koja je eskalirala 2008. godine, a traje i odranije ne može da se sakrije, traži da neko plati cenu te krize. Države, ceo sistem prebacuju cenu te krize na zaposlene. Oni na to reaguju tako što se okreću antisistemskim strankama koje im nude relativno jednostavna objašnjenja – kaže Vladimir Vuletić, sociolog.

Vladimir Vuletić

Foto: Blic TV / screenshot

Vladimir Vuletić

Desnici pomaže i mreža lažnih vesti usmerenih protiv levice sa kojima ona ne ume da se obračuna. Tako je na društvenim mrežama baš takva stranka najuspešnija u Nemačkoj, zemlji gde 20 miliona ljudi koristi Tik Tok. Među njima, najviše je mladih.

– Desnica je, i to je istorijski uvek bilo tako, mnogo bolja u širenju propagande i u tim narativima koji stvaraju identitet nas i njih i nudi brza i laka rešenja. To ne znači da će ih i primeniti u praksi, ali su mnogo bolji u komunikaciji sa glasačima i mislim da im zbog toga društvene mreže zaista jako pomažu – kaže Ivanov.

Rešenja jesu jednostavna, ali u većini slučajeva su teško ostvariva, ocenjuju stručnjaci. Dobro zvuče, ali malo daju. Dovoljno da steknu pristalice i prodube razdore.

Jačanje desnice u Evropi

Foto: Blic TV / screenshot

Jačanje desnice u Evropi

– Onda imate sukob između svih onih koji su ugroženi. Onih koji izazivaju krizu, koji su je izazvali, koji skupljaju kajmak, oni ostaju po strani, ali imaju dovoljno novca da finansiraju stranke i skreću temu sa onoga što je suština i imaju dovoljno novca da finansiraju one koji kažu da su te stranke glavni problem tako da se sve vreme vrtimo u krug, a da suštinski uzroci krize ostaju nerešeni – kaže Vuletić.

Region Balkana mogao bi biti posebno pogođen daljim rastom desnice što bi potencijalno dovelo do povećane nestabilnosti u regionu.



Izvor

You may also like